Međimurje Press
Gradovi

Draškovec – “ROKOVO U MEĐIMURJU!

Od 13. do 16. kolovoza u Draškovcu će se održati manifestacija „Rokovo u Međimurju“. Svakoga će se dana, od četvrtka do subote, služiti sveta misa od 20,00 sati uz molitvu krunice i litanije sv. Roka

Trodnevnicu uoči Rokova predvodit će svakoga dana vlč. Antun Štefan, ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Na Rokovo, u nedjelju 16. kolovoza, jutarnja misa biti će u 7,30 sati, sveta misa uz poseban blagoslov bolesnika služit će se u 9,00 sati. U 10.40 sati kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će monsinjor Bože Radoš, varaždinski biskup, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka.

Otkrit će se i bista prečasnom Stjepanu Slavičeku. U popodnevnim satima, s početkom u 14,00 sati, održat će se „Draškovski sejem“, uz izložbu cvijeća i suvenira, a poziv će se trubom uputiti i na „Šaljivo shajanje pred cirkvom“. Misna slavlja završit će večernjom misom, s početkom u 17,00 sati. Duga je tradicija hodočašća svetom Roku. Sve su župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no drugim svjetskim ratom to je prestalo.

Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine. Zavjet sv. Roku se obnavlja svake godine i primjetno je povećanje broja hodočasnika iz cijeloga Međimurja.

(ž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja