Međimurje Press
Grad Čakovec

Aktualni sat na sjednici Gradskog vijeća Čakovca

Izdvajamo dva pitanja s današnjeg Aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća Grada Čakovca i odgovore gradonačelnika.

KAROLINA JUZBAŠIĆ

-Na području grada koje zovemo Sajmište (Stara vaga), veliki je broj novih stambenih zgrada s jedne strane i POS-ovih s druge te se taj kvart još uvijek širi, došlo je do novonastalih okolnosti o kojima treba planirati i nova urbana rješenja i pratiti potrebe građana. Na katastarskoj čestici 1940/1 privremeno su smješteni štandovi sa odjećom, obućom i dr. potrepštinama. Ta čestica u posjedovnom listu vodi se pod namjenom PARKIRALIŠTE.

Kakva su vaša promišljanja i planovi u svezi novih rješenja, a koji proizlaze iz ovih okolnosti. Da li grad planira urediti taj prosto, možda mali trg, a štandovima namijeniti neku drugu poziciju i da li se planira možda novi vrtić s obzirom na porast mladih obitelji u tom dijelu grada.

-Drugo pitanje odnosi se na sve brojnije komentare građana kako na društvenim mrežama tako i u osobnoj komunikaciji, a vezano uz uređenje i izgled užeg centra grada s naglaskom na uređenja pročelja fasada. Naime, sa tim problemom suočavaju se i drugi gradovi pa me zanima što se poduzima oko toga, s obzirom da grad ubire spomeničku rentu i u koje se svrhe ona troši?

-Prošlog vikenda održavala se u Muzeju Međimurja „Noć muzeja“.  Krajem prošle godine također od strane muzeja Međimurja u Gradskoj kavani gostovala je počasna građanka Čakovca Lili Legenshtein. Moja zamjerka je da ni na jednom događaju, a odnosi se na grad Čakovec nije prisutan nitko iz redova gradskih dužnosnika. Znam da se događaju i preklapaju protkolarne obaveze, međutim gradonačelniče, uz vas, grad ima i dva zamjenika, predsjednika Vijeća i dva zamjenika istog. Pošto iz grada nije bilo nikoga, ja sam pozdravila počasnu građanku u vaše ime.

GRADONAČELNIK

-Zahvaljujem vam na pozdravima Lili, vjerujem da ste me dostojno zamijenili. Imamo bogati život u gradu s preko 55o udruga i teško je biti na svim protokolima.

Na sajmištu postoji obveza izgradnje dječjeg igrališta od strane investitora koji vodi izgradnju stambenih jedinica. Štandovi bi se mogli skloniti i prostor pretvoriti u zelenu površinu. Isto ovisi i o izmještavanju postojeće tržnice. Sve je veća potreba u gradu za jaslicama i vrtićima, ali nije dosada bilo upita za izgradnjom novih. Ideja je proširenje postojećih u Ivanovcu i Čakovcu koji bi zadovoljavali ukupne potrebe. U planu je i financiranje smjenskih vrtića.

Fasade u centru grada vezane su za natječaj koji godišnje obnavljamo, ali malo tko se javlja. Evo tek sad konačno su se javile dvije zgrade. U planu je i obnova fasada Gradske kavane.

PREDRAG KOČILA

-Saborski zastupniče prošle godine izjavili ste da u hrvatskoj vlada otpadna mafija koja narušava otpadom zdravlje Međimuraca, čime ste naštetili našem kraju. Niste ni bili svjesni kakvu ste štetu napravili. Dokazano, otpad nije otrovan. Interesira me da li ste mafiju prijavili DORHU?

-Veljko Kajtazi vaš prijatelj izjavljuje da se zlostavljanje Roma najviše događa u Međimurju. U romskom naselju Kuršanec dobili ste gotovo sve glasove. Znate da li Međimurci zapostavljaju Rome? Koji je vaš stav? Demantirajte Kajtazija.

-Fotografirali  ste se sa svojim zamjenikom 2014. i na stranicama grada kazali kako se nastavlja izgradnja pješačko-biciklističke staze prema Žiškovcu i Murskom Središću. Tako ste govorili i 2015. i 2016. i 2017. ali od toga ništa. Dokle ste došli? I zašto obmanjujete građane?

-U Krištanovcu su izvadili dječje igrala, kada ćete postaviti nova?

GRADONAČENIK 

Sve što sam rekao u Saboru je istina. l Mulj se odlagao bez dozvola neplanski. Nitko nije vodio brigu. Fiirma koja je odlagala nije imala dozvolu za Međimurje. Bandić taj otpad nije htio u svom dvorištu. Čudi me da za to nije znao ni župan pa čak ni načelnik Općine Orehovica. To je mafija. Ja nisam siguran da nije opasan. Uputio sam dopis i do dana današnjeg nemam odgovor. Nitko mi nije došao reći da sam napravio štetu. Mi Međimurci nismo “tutleki” i o tome treba progovoriti. Branio sam interese Međimurja.

-Hodam u romsko naselje tijekom cijele godine. Ne kao netko samo kad su izbori. S Kajtazijem smo imali već ove godine dva sastanka. Kuršanec će biti prvo mjesto u Hrvatskoj koje će  biti legalizirano. Za Rome ulažemo puno. Preduvjet je to za svaku daljnju izgradnju komunalne infrastrukture. Ako nećemo ulagati, imati ćemo veliki problem u budućnost. Romi svakako nisu najugroženiji. I nisu samo problem nego ih treba integrirati.

-Igrala smo dogovorili, naručena su nova u vrijednosti 50.000 kuna. I ne samo u Krištanovcu. Štedim gradu kao gradonačelnik- volonter godišnje 300.000 kuna. Tako da tj novac ulažemo u dječja igrališta. Što se tiče pješačko-biciklističke staze čekala se izgradnja kanalizacija Aglomeracije.

(rd)

 

 

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja