medjimurjepress@gmail.com

Blagoslovljen pil blaženog Alojzija Stepinca na čakovečkom Jugu

U povodu 20 godišnjice od osnutka Župe svetoga Antuna Padovanskoga, a pod motom „Gradimo živu crkvu“ na čakovečkome jugu na Nedjelju Dobroga Pastira blagoslovljen je pil blaženog Alojzija Stepinca. Pil je smješten uz dječje igralište i Ulicu Dragutina Tadijanovića i Ulicu E. i G. Legensteina, a blagoslovio ga je mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje blaženog Alojzija Stepinca svetim. Jedan od ciljeva ove proslave je širenja pobožnosti prema svecu kardinalu Stepincu. Vjetrovito i kišovito vrijeme spriječilo je slavljenje svete mise na otvorenom, stoga je u 18 sati blagoslovljen pil, a sveta misa slavljena je u crkvi svetoga Antuna Padovanskoga u 19 sati.

U nadahnutoj propovijedi mons. Juraj Batelja pobliže nam je osvijetlio lik blaženika čijem se moćnom zagovoru utječu mnogi štovatelji i čekaju njegovo proglašenje svetim. Stepinčev lik dao nam je sv. Ivan Pavao Drugi proglasivši ga blaženim na Mariji Bistrici, a kip blaženika osvješćuje nas da budemo vjernici jer je potrebna jakost svjedočenja biti u Gospodinu. Cijeli je život blaženog Alojzija Stepinca bio težak i ništa nije bilo slučajno. Kada mu je 1945. ponuđeno da bira sve blagodati i benificije koje su ponuđene crkvi, ali pod uvjetom da se odrekne i odvoji od Rima, Alojzije glatko odbija. Jer kakva bi to bila crkva i bi li se mogla zvati Kristovom? Crkva nije ljudska tvorevina, nego božanska. Tako započinje Stepinčev progon dugačak 16 godina i 5 godina gubitka svih građanskih prava. Tako je život ovog hrabrog pastira, kojeg su tijekom života slijedile njegove ovce koje poznaju i čuju njegov glas, završio u simbolici njegovog imena. Viktor – što znači pobjeda i Alojzije – što znači pametan, mudar. Velika je Stepinčeva zasluga što tijekom mađarizacije na ovim prostorima Međimurje nije odijeljeno od matice zemlje.

Na kraju misnoga slavlja fra Tomislav Božiček, župnik zahvalio je svojim župljanima koji su sudjelovali u pripremama misnoga slavlja i blagoslova pila te svim materijalnim darovateljima pila. Gđa. Nataša Kralj član Župnog ekonomskog vijeća također je zahvalila monsinjoru Batelji i predala mali znak pažnje, a to je kip svetog Antuna Padovanskog, rad akademskog kipara Josipa Poljana.

(Tomislav Božiček)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*