Međimurje Press
Grad Čakovec

Čestitka gradonačelnika Čakovca povodom Dana neovisnosti

Povodom 8. listopada, Dana neovisnosti, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

„Poštovani stanovnici Čakovca i Međimurja!

Jesen 1991. godine vrijeme je kad je naša zemlja vodila ključnu bitku za svoju opstojnost. Dana 8. listopada 1991. godine, pod sirenama, u podrumu zgrade Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, zastupnici tog prvog saziva Hrvatskog Sabora, donijeli su odluku o „raskidanju državnopravnih sveza na kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ.“

Tim je činim naša zemlja završila put započet prvim demokratskim izborima u svibnju 1990. godine, referendumom o samostalnosti održanom godinu dana kasnije te Odlukom o suverenosti i samostalnosti iz lipnja 1991. godine. Tog listopadskog dana, u jeku najžešće agresije na našu zemlju, zatvoreno je jedno poglavlje nacionalne povijesti te otvoreno drugo, ono o samostalnoj, slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Iako tih dana na području Čakovca i Međimurja više nije bilo pripadnika neprijateljskih jedinica, brojni naši sugrađani uključili su se u postrojbe Hrvatske vojske, ne dvojeći da se naš zavičaj brani i u Slavoniji, Dalmaciji, Lici i Banovini. Nisu željeli propustiti priliku koju je imao njihov naraštaj – da se izbore za državnu samostalnost. Mnogi su pritom i poginuli, a ovaj praznik još jedna je prilika da se posjetimo da i zahvaljujući njihovoj žrtvi, danas živimo u slobodi.

Dan neovisnosti jedan je od onih dana novije hrvatske povijesti, koji nas sve ispunjava ponosom. I tada su, kao i na ostale dane koje u spomen na događaje iz 90-tih godina slavimo kao praznike, postavljani temelji slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske. Stoga Vas pozivam da ga proslavimo svečano i dostojanstveno te odamo pijetet svima onima koji su tijekom Domovinskog rata, ali i cijele hrvatske povijesti dali svoje živote na oltar domovine.

Sretan vam Dan neovisnosti!

gradonačelnik

Grada Čakovca

Stjepan Kovač“

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja