Dan antifašističke borbe obilježen i polaganjem vijenca na čakovečkom groblju

U sklopu protokola obilježavanja Dana antifašističke borbe u četvrtak su položeni vijenci i upaljene svijeće i podno spomenika poginulima u 2. svjetskom ratu na čakovečkom groblju

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast poginulima u najvećem ratnom sukobu u povijesti dala su izaslanstva Grada Čakovca, Međimurske županije, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, Društva „Josip Broz Tito“ Međimurske županije te Čakovca i Murskog Središća, kao i brojni građani.

Okupljenima na čakovečkom groblju obratio se saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Tom je prilikom istaknuo da se civiliziranost neke sredine mjeri se i po tome koliko drži do svoje povijesti. „22. lipnja 1941. godine osamdesetak domoljuba, potaknuti napadom Trećeg Rajha na Sovjetski Savez otišlo je u šumu Brezovica kod Siska, te tamo formirali Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva organizirana antifašistička jedinica u okupiranoj Europi. Bio je to početak oružanog otpora fašističkom i nacističkom okupatoru naše domovine te njihove marionetske Nezavisne Države Hrvatske.

Osim što smo kraj najvećeg ratnog sukoba u povijesti dočekali kao dio pobjedničke svjetske antifašističke koalicije, Hrvatska je u svoj sastav vratila Istru, Dalmaciju, otoke, Rijeku, Baranju i naše Međimurje. Upravo je ovaj Bezeredijev spomenik pred kojim se nalazimo, podignut našim precima, koji nisu htjeli prihvatiti ponovnu mađarsku okupaciju, ali ni nacifašističku ideologiju, te su se za Međimurje otišli boriti u partizane.“, rekao je, među ostalim Stjepan Kovač te dodao da je Dan antifašističke borbe prilika da se prisjetimo svih naših znanih i neznanih sugrađana koji su svojom žrtvom omogućili da danas živimo u slobodnom i hrvatskom Čakovcu i Međimurju.

Osim podno spomenika, svijeće su zapaljene i na grobu Karla Mrazovića Gašpara.

Izaslanstvo Grada Čakovca, u kojem su uz gradonačelnika Kovača bili i njegovi zamjenici Mario Medved i Zoran Vidović, položilo je i vijenac na obnovljenom spomen-obilježju u šumi Škarje između Domašinca i Turčišća. Na tom mjestu komunisti iz tadašnjeg kotara Prelog donijeli su odluku o priključenu oružanom otporu protiv nacističkog okupatora. Spomenik je uništen početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, a ove je godine zahvaljujući zalaganju Općine Domašinec, Grada Čakovca i Društva antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije.

(dv)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*