Danas je održana početna konferencija „Provedba programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom“

ZA LOŠE GOSPODARENJE OTPADOM KRIVA JE VLADA RH

Grad Čakovec prijavio je projekt “Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Čakovca i partnera” na javni poziv „Provedba programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom“, koji je raspisan u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, Kohezijski fond. Projekt je odobren za financiranje donošenjem Odluke o financiranju projekta od 09. srpnja 2018. godine.

Korisnik/nositelj projekta je Grad Čakovec, a projekt se provodi u suradnji s Općinom Strahoninec, Općinom Mala Subotica i Općinom Štrigova. Područje obuhvata projekta na kojem će se provoditi izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom uključuje JLS Grad Čakovec, Općinu Strahoninec, Općinu Mala Subotica i Općinu Štrigova. 

Gotovo 600 tisuća kuna za edukaciju o održivom gospodarenju otpadom

Razdoblje provedbe projekta je od 09. srpnja 2018. godine do 09. ožujka 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 580.855,44 kn. Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. Iznos bespovratnih sredstava je 493.727,12 kn (84,99 %), a iznos vlastitog sufinanciranja Korisnika projekta je 87.128,32 kn (15,01 %).

Provedbom izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom građani na području obuhvata projekta biti će informirani i educirani o odgovornom gospodarenju otpadom što će doprinijeti smanjenju količine proizvedenog otpada, većem stupnju odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na kućnom pragu, ponovnoj uporabi predmeta i kompostiranju.

U sklopu projekta provoditi će se slijedeće izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom: tisak i podjela letaka, tisak i podjela plakata, emitiranje TV i radio emisija te emitiranje radio spotova, izrada web stranice, održavanje javnih tribina i radionica za djecu, obilježavanje datuma vezanih uz zaštitu okoliša, objava elektronskih oglasa na portalima objava oglasa u tiskanim medijima.

Projekt su u Vijećnici Grada Čakovca prezentirali gradonačelnik Stjepan Kovač, Damira Vresk iz Čakre d.o.o., direktorica GKP Čakom Snježana Tkalčec Avirović i predstavnici općina.

Tom prilikom gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač naglasio je:

Na samom amo hrvatskom vrhu zbrinjavanja i gospodarenja otpadom. Ovo je još jedan projekt koji ide u prilog toga. Rekao je da za povećanje cijena otpada najveći krivicu snosi Vlada RH. Morali smo se uskladiti s njihovom odlukom. Mi koji smo najviše odvajali već duži niz godina otpad na kućnom pragu, mi koji brinemo o ekologiji, na određen način smo kažnjeni. Ministar je prilikom zadnjeg dolaska u Međimurje naglasio kako će te nepravde ispraviti, ali se nije ništa dogodilo i sve nažalost ide na teret naših građana. Ova Vlada ima potpuno krivu strategiju zbrinjavanja otpada, a kako se stvari odvijaju, nažalost, tako će i ostati. 

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*