Od danas je počasni građanin Grada Čakovca Branko Lustig

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADA ČAKOVCA UZ DODJELU GODIŠNJIH NAGRADA ZA DOPRINOS I POSTIGNUĆA OD OSOBITOG ZNAČENJA ZA GRAD ČAKOVEC

Nakon Eve Nahir, Ljube Kuntarića i Lili Čaki Legenstein, titulu počasnog građanina Grada Čakovca od ove godine ima i Branko Lustig, svjetski poznati filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig.

Nagrada Grada Čakovca za životno dodijeljena je profesoru emeritusu dr. Stjepanu Hranjecu. 

Zlatnik “Grb Grada Čakovca” primio je rock glazbenik Boris Leiner.

Godišnje nagrade Grada Čakovca dodijeljene su za područje gospodarstva i to čakovečkoj tvrtki „Tegra“ d.o.o. Za iznimno djelovanje u području umjetnosti i kulture, godišnja nagradu primio je Dramskom studiju „DADA“ iz Čakovca. Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ iz Čakovca za odgoj i obrazovanje. Pauli Posavec za iznimno djelovanje na području sporta, Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec za iznimno djelovanje na području socijalne skrbi i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Mihovljana za djelovanje na području udruga.

Svečanoj sjednici prethodilo je mimohod Čakovečkim mažoretkinja i Gradskog puhačkog orkestra, te prijavak Zrinske garde gradonačelniku Stjepanu Kovaču.

Svečana sjednica održana je u dvorani Centra za kulturu kojoj su nazočili brojni građani, čelnici političkih struktura, saborski zastupnik Branimir Bunjac, međimurski župan Matija Posavec, predstavnici grada Zagreba.

U svom govor gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač  pozdravljajući goste istakao je:

“Cijenjeni uzvanici, bivši i budući gradski vijećnici, učenici čakovečkih osnovnih škola, građanke i građani Čakovca, dame i gospodo!

Svaki put sastoji se od mnogo koraka. Nekad nam se čini da na tom putu sporo napredujemo, no jednom kad barem na kratko stanemo te pogledamo unatrag, vidimo da je put koji smo prošli velik. 1579.-te godine kad je naš grad odlukom grofa Jurja IV Zrinskog proglašen slobodnim trgovištem, Čakovec je bio skup kuća smještenih ispod utvrde. Od onda pa do današnjih dana, Čakovec se razvio u moderni grad, mjesto prepoznatljivo po inovativnosti i sadržajima koje nudi svojim stanovnicima, urbanu sredinu u kojoj je lijepo živjeti, odgajati djecu i graditi karijere.

U svih tih 438 godina, Čakovec se razvijao. Tijekom povijesti bilo je mnogo prijelomnih događaja i osoba koje su ostavile duboki trag.  Upravo je Dan grada prilika da se prisjetimo i svih onih koju su kroz stoljeća pronosili ime našeg grada te svojim djelima omogućili da Čakovec bude ovakav kakav je.

Sumirajući ovih dana sve što je učinjeno u proteklih godinu dana, ali i u završenom četverogodišnjem mandatu, uvjerio sam se da je toga uistinu mnogo. Čakovec se od 2013. godine ubrzano razvijao, gradio, ulagalo se u sva naselja i u sve segmente života. Zahvaljujem se vijećnicima iz, sada već prošlog saziva Gradskog vijeća na suradnji te na mnogim konstruktivnim raspravama koje su omogućile da odluke koje smo zajedno donosili budu još bolje.

Svi zajedno obilježili smo jedno malo, ali značajno razdoblje u razvoju našeg grada.

Ponosni smo na titulu Grada-prijatelja djece. Velika sredstva koja iz Proračuna svake godine ulažemo u programe i projekte namijenjene djeci i mladima, višestruko nam se vraćaju. Obrazovni standard u gradskim školama najveći je u zemlji, učenicima se nudi velik broj slobodnih aktivnosti te mogućnosti za stjecanje dodatnih znanja. Brojni su oni koji na državnim i međunarodnim natjecanjima osvajaju prva mjesta. Neki od njih danas su ovdje sa nama, najbolji učenici čakovečkih osnovnih škola, te ih ovom prilikom posebno pozdravljam.

Svi naši učenici svojim današnjim, a siguran sam i budućim uspjesima, potvrđuju da obrazovanje nema alternativu. Mi u Čakovcu to odavno znamo, te je i u tome jedan od razloga zašto smo po ulaganjima u obrazovanje, grad primjer drugima.

Primjer ostalim sredinama smo i u našoj predanosti očuvanju životne sredine i poticanju održivog razvoja. Čakovcem se  već dvije godine može voziti električnim biciklima, naše komunalno poduzeće opremili smo hibridnim vozilima, počeli s energetskom obnovom javnih i stambenih zgrada, krenuo je i projekt dinamičke LED rasvjete po središtu grada, a pokrećemo i projekt uvođenja širokopojasnog interneta na cijelom gradskom području.

Čakovec je zahvaljujući projektu Aglomeracije prvi grad u Hrvatskoj koji na cijelom području ima riješenu kompletnu komunalnu infrastrukturu. To je važno, jer želimo da Čakovec bude ekološki očuvana sredina te ćemo je takvu predati našoj djeci.

Ono na što smo svi koji živimo i radimo ovdje izuzetno ponosi, je bogat javni i društveni život. U Čakovcu djeluje i radi preko 500 udruga, koje svojim aktivnostima obogaćuju i pridonose raznovrsnosti i kvaliteti života svakog od nas. Svi u svojim obiteljima imamo barem jednog člana neke udruge, koji slobodno vrijeme koristi kako bi pridonio razvoju grada, kulturnoj ili sportskoj ponudi ili pak se brinuo o potrebama osoba s teškoćama ili slabijeg imovinskog stanja. To je naše najveće bogatstvo, jer ako grad čine ljudi, Čakovčanke i Čakovčani svakog dana svojim radom i angažmanom dokazuju kako se to živi i radi za svoj grad!

Od prvih dana na ovom poslu nastojimo u okviru svojih ovlasti i zakonskih mogućnosti, Čakovec učiniti interesantnijim za ulaganja. Statistički pokazatelji, poput broja novootvorenih radnih mjesta ili broja nezaposlenih kojih trenutno ima dvostruko manje nego prije dvije godine, ili jednostavan pogled prema dizalicama koje u posljednje vrijeme niču u svim dijelovima grada, pokazuju da smo uspjeli u nakani da u Čakovcu stvorimo pozitivno poduzetničko okruženje.

Želim posebno naglasiti da je bitan svaki obrtnik koji je zaposlio jednog radnika, svaki poduzetnik koji je uredio ili izgradio svoj poslovni prostor, svaka tvrtka koja je dio svoje dobiti uložila u novu opremu, školovanje ili veće plaće svojih zaposlenika te naravno svaka nova građevina koja mijenja vizuru grada. Sve su to važni dijelovi slagalice u ukupnoj slici uspješnosti čakovečkog gospodarstva, s kojim njegujemo partnerski odnos, za koje smo uvijek na raspolaganju, ali i od kojih očekujemo društvenu odgovornost, ponajprije veće plaće za njihove zaposlenike.

Lijepo je kad znaš da si dobar, no još je ljepše kad ta brojna priznanja i pohvale stižu od drugih. Čakovec je i dalje jedan od najtransparentijih gradova u Hrvatskoj, 2. smo po izdvajanjima za obrazovanje, mjesto smo s najviše studenata u zemlji, redovito smo u vrhu svih istraživanja kvalitete života i sadržaja koji građanima stoje na raspolaganju, proglašeni smo Ambasadorima alternativnih goriva jadransko-jonske inicijative. Sva ta priznanja i pohvale, moje suradnike i mene ispunjavaju ponosom, te nam daju poticaj da još više i bolje radimo, na korist i dobrobit svih naših sugrađana, da naš Čakovec bude grad po mjeri svojih stanovnika.

Na početku smo novog mandatnog razdoblja. U narednih mjesec dana formirat će se novo Gradsko vijeće, te ćemo svi zajedno krenuti u novo razdoblje u razvoju grada. Svima nudim i od svih očekujem suradnju, jer, kad se maknu političke razlike, zajednička nam je ljubav prema našem Čakovcu i želja da on bude još ljepši i još bolji. Da, obnovit ćemo nadvožnjak, urediti zatvorenu tržnicu, rekonstruirati Trg Republike, izgraditi Centar za odgoj i obrazovanje te novu IV. osnovnu školu. Obnovit ćemo nove kilometre ulica i cesta, graditi novu infrastrukturu… No, najvažnije je da ćemo dalje razvijati i povećavati javni standard koji naši građani imaju od obrazovanja, sporta i kulture preko komunalnih usluga do socijalnih programa. Briga za potrebe građana bit će u središtu mog djelovanja u novom mandatu, te sam siguran da će nakon četiri godine Čakovec i dalje biti vodeći grad u Hrvatskoj na mnogim područjima. Uostalom, naši sugrađani to i zaslužuju!

Poštovani uzvanici, dame i gospodo!

Za nekoliko minuta dodijelit ćemo priznanja pojedincima, udrugama, ustanovama i tvrtkama koje su svojim radom i djelovanjem obilježile proteklu godinu. Bilo je teško izabrati njih 6, ali vjerujem da će godišnja priznanja dobiti najzaslužniji. Godišnju nagradu zaslužili su svi stanovnici ovog, nama najljepšeg grada na svijetu, jer je Čakovec takav zahvaljujući svim svojim građanima!

Dodijelit ćemo i nagradu za životno djelo, profesoru emeritusu Stjepanu Hranjecu te Zlatnik za zasluge u promicanju Čakovca Borisu Lajneru. No, posebno želim istaknuti da ćemo od danas biti bogatiji za novog sugrađanina. Branko Lustig novi je počasni građanin Čakovca, a njemu posebno zahvaljujem na svemu onome lijepome što o Čakovcu i svojim iskustvima sa Čakovčanima govori širom Hrvatske i svijeta. Hvala mu što i dalje neumorno Hrvatskom, našu djecu i mlade upoznaje sa strahotama koje je proživio, sve kako se one ne bi zaboravile i ne daj bože, ponovile. Gospodine Lustig, čast nam je što ste počasni građanin našeg grada!

I na kraju, svima Vama koji ste u dvorani te svim stanovnicima našeg grada i onima koji poput nas vole Čakovec, želim sretan Dan Grada”.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ iz Čakovca, a prigodnim govorom nazočnima se obratio i dječji gradonačelnik Lovro Horvat.

(rd)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*