medjimurjepress@gmail.com

Danas vladavina malih maškara u Čakovcu

Ovog vikenda maske će ponovno zavladati ulicama Čakovca u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca. Već više od pola stoljeća u gradu Čakovcu održava se Međimurski fašnik, a ove godine stiže nam 55. veselo izdanje po redu. Tako dugogodišnja manifestacija, koja promocijom tradicije našega kraja okuplja velik broj sudionika, danas predstavlja jedan od najvećih kulturno- tradicijskih događaja sjeverozapadne hrvatske. Već je poznato da je, sad već daleke 1964godine, osnovano tadašnje Turističko društvo s namjerom organizacije Fašnika u Čakovcu i upravo iz tog razloga nam je svima  ta manifestacija, uz sve ostale koje TZ organizira, posebice prirasla srcu. Također, tu je i ta snažno izražena tradicijska komponenta, kao dio međimurske kulturne baštine, s obzirom na pridavanje posebne važnosti tradicijskim maskama. Iz godine u godinu ta manifestacija privlači sve veći broj gostiju iz svih krajeva te uz fašničke skupine iz Međimurja, dolaze i skupine iz ostalih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, njih preko dvadesetak.

I ove godine subota je rezervirana za Dječji fašnik. S početkom u 10.00 sati, uz već tradicionalnu pratnju Gradskog puhačkog orkestra Čakovec i Čakovečkih mažoretkinja, ove godine očekuje se preko 1000 djece sudionika povorke. Najrazigranija povorka proći će središtem grada, a u njoj će se pod maskama maštovitih likova naći prava rijeka djevojčica i dječaka. U pomno osmišljenim maskama u koje su ugradili svoje ideje i trud stotine će djece proći do Trga Republike i predstaviti se na glavnoj bini.

Tamo će preuzeti ključeve grada Čakovca od gradonačelnika Stjepana Kovača i započeti vladavinu malih maškara. Nakon predstavljanja na bini vrijedni će se mališani i njihove tete okrijepit uz slatke krafne Čakovečkih mlinova i topli čaj.

(M.Krčmar)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*