Međimurje Press
Grad Čakovec

Darko Zver: “Smjenjuju me jer sam razotkrio zakulisne igre oko Čakoma!”

Smjena Darka Zvera s mjesta predsjednika Gradskog vijeća početak je povratka na staro. Čakovčanci će imati formiranu vlast ne voljom birača, već političkom trgovinom gradonačelnice Ljerke Cividini koja je pokrenula smjenu čovjeka koji joj je prije godinu dana u drugom krugu svojom podrškom omogućio pobjedu.

Problemi su isplivali na površinu kad se Cividini našla u situaciji da treba izabrati između transparentnosti i racionalizacije Čakoma na čemu je inzistirao Zver ili da sve ostane po starom. Izabrala je ovo drugo i time pokazala kako se ne razlikuje od bivše vlasti koja je godinama u gradsko komunalno poduzeće zapošljavala stranački podobne ljude i time kupovala glasove na izborima. Izgledno je da će sada Cividini upravo s tim sadašnjim i bivšim SDP-ovim kadrovima surađivati i formirati novu većinu u Gradskom vijeću. To je i razlog zašto čuva direktora Čakoma i veliki broj ljudi za koje se zna da obnašaju različite političke funkcije, a zaposleni su u Čakomu.

Ona Cividini koja je u predizbornoj kampanji pričala o promjenama i ova koju danas imamo za gradonačelnicu su dvije različite osobe. Ne bi me više iznenadilo ni da se dogovori i sa Stjepanom Kovačem da joj bude spavač u Gradskom vijeću i diže ruku kad joj to zatreba“ – komentirao je Darko Zver na konferenciji za novinare koju je sazvao dan prije sjednice Gradskog vijeća na kojem će se naći točka o njegovoj smjeni. Zver je već prije javnosti objasnio kako je zahtjev za njegovu smjenu nebulozan, jer su on i vijećnici stranke Fokus na dosadašnjim sjednicama glasali za 109 točaka, a samo su na jednoj bili suzdržani. Pravi razlog zašto se traži smjena jesu zakulisne igre oko Čakoma. Na prošloj konferenciji za novinare Darko Zver otkrio je slučaj kako je iz Čakoma nestalo 86 tisuća komada ambalaže. Čakom je proveo internu istragu o tome, ali krivca tko je tu količinu boca i limenki ukrao nisu našli. Nadalje, izgubili su javni natječaj vrijedan 170 tisuća kuna jer se nisu ni potrudili ispravno popuniti tablicu troškovnika.

„Čakom je gradska  firma iz koje novci cure na sve strane, ali usprkos svemu tome oni u financijskim izvještajima prijavljuju dobit. Dakle, novaca ima. Kad bi se još pokrpale sve ove rupe kroz koje ti novci cure i riješila nesposobnost, Čakom možda ljudima može i smanjiti, a ne povećati račune za odvoz smeća. Perhoč je samo za prvih četiri mjeseca ove godine odobrio kolektivnih stimulacija u vrijednosti od više stotina tisuća kuna. Stimulacije su isplaćene i djelatnicima prema kojima su pokrenuti izvidi oko odgovornosti vezanih za krađu ambalaže. Dobio sam na uvid i prepisku iz internih grupa gdje je vidljivo kako se čeka odluka za povećanje cijene građanima, na račun čega će se u Čakomu povećati plaće, osnovica i koeficijenti“ – istaknuo je Darko Zver i naglasio kako je upravo iz te prepiske vidljivo da je dogovor između Čakoma i većinskog vlasnika (Grad Čakovec) prolongiran za lipanj, što se poklapa s njegovom smjenom. Zver je medijima predao preslike poruka te dokumentaciju u kojoj se vidi kako je direktor Čakoma Ivan Perhoč odlukom iz svibnja najprije isplatio kolektivne stimulacije od 10% za dobre rezultate i poslovanje za prva tri mjeseca 2022. godine, pa ponovno u lipnju 10% stimulacije za dobre rezultate u prva četiri mjeseca ove godine. Taj isti Perhoč je dva dana nakon isplate stimulacija medijski reagirao na Darka Zvera optuživši ga da radi igrokaz s time što ne pušta povećanje cijene za građane te da time dovodi u pitanje opstojnost tvrtke. Poruke dodatno potvrđuju kako se s Perhočem o svemu dogovara gradonačelnica Cividini koja je u Skupštini Čakoma, a ona je i formalni predlagatelj odluke o poskupljenju cijene odvoza otpada za građane i poslovne subjekte na području Grada Čakovca. „Javnost očekuje objašnjenje gradonačelnice Cividini zašto se u Čakomu isplaćuju bonusi i dižu plaće, a sve na teret građana i poslovnih subjekata kojima će se povećati cijene komunalnih usluga? Ima li to veze s tezom da gradonačelnica čuva radna mjesta politički istaknutim osobama u Čakomu u zamjenu za podršku u Gradskom vijeću?“ zaključio je Darko Zver, uskoro bivši predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja