Međimurje Press
Ekskluzivna vijest Grad Čakovec Vijesti

Eskluzivno: 5G mreža na soliteru Vukovarske 13 u Čakovcu?

NA MALA VRATA 5G MREŽA ULAZI U NAŠ GRAD

Zabrana i ograničenja kretanja uzrokovanih pojavom korona virusa, suvlasnike zgrade u Čakovcu, na adresi Vukovarska 13 nemalo je iznenadila. Krenula je inicijativa predstavnice suvlasnika da pokrene kampanju dobivanja suglasnosti suvlasnika za ugradnju 5G antene na njihovom krovu. Naime, teleoperatorska kuća A1 dostavila je ponudu za postavljanje antene, u zamjenu za sanaciju krovišta u iznosu od 350.000 kuna.

SLUTNJE U DOBA KORONAVIRUSA DOBILE POTVRDU

U obrazloženju predstavnica stanara navodi (putem Vibera) da kako joj je objašnjeno, zračenje koje nepovoljno utječe na zdravlje ljudi, neće pogađati ljude koji žive ispod antene, nego one u susjedstvu, stoga je bolje da se sustanari suglase i uzmu novac za sanaciju krovišta, jer ako nećemo mi, netko neko drugi će iskoristiti priliku.

Zanimljivo je da je rok relativno kratak, i da se do ponedjeljka 6. 4. treba izjasniti. Viberom se u zgradi koristi tek manji postotak suvlasnika, tako da većina i ne zna o namjerama postavljanja antene. Možda i nije slučajno da je situacija oko korona virusa i izolacije iskorištena da bi se na mala vrata uvelo ono o čemu bi
ljudi u neka normalna vremena više razmišljali.

ŠTO ZNAMO O MREŽI 5G

Hrvatski Telekom za sada ima 10 baznih stanica u pogonu (ne komercijalnom, nego testnom) te je dvostruko prešišao A1, koji za sada raspolaže s 5 komada testnih 5G baznih stanica, od kojih su dvije u Zagrebu, dok je po jedna u Rijeci, Splitu i Osijeku.

5G mreža uskoro postaje dostupna u Hrvatskoj, kako je i najavljivano. Hrvatski Telekom i A1 nalaze se među prvim operaterima koji će ponuditi 5G uslugu na hrvatskom tržištu. Imali smo priliku ekskluzivno testirati 5G mrežu Hrvatskog Telekoma te je usporediti s trenutnom 4G mrežom.

Za potrebe testiranja u pogon je pušteno 10 baznih stanica, od kojih se jedna nalazi u Zagrebu na Radničkoj cesti, dok su ostale u Sv. Nedelji, Samoboru te na otoku Krku, a sada neovisno o drugim gradovima na brzinu testno se želi kao 11-t au Čakovcu.

Već znamo da 5G može biti mutagen (oštećuje DNK). Frekvencije koje koristi 5G, posebno 75-100GHz, u interakciji su s geometrijskom strukturom naše kože i znojnih kanala. Što ako se 5G koristi za otvaranje pora kože onih u Wuhanu kako bi se novo biološko oružje – korona virus, lakše infiltrirao?istiće Ann Marie Carey, poznatija pod aliasom Annie Logical s Vigiliae.org.

STRUČNJACI NEGIRAJU NEGATIVNE TEZE

Frekvencija koju koristi 5G mreža ne spada u spektar elektromagnetskog zračenja sposobnog za probijanje staničnih membrana, izmjenu DNK i slično. Znanost itakako razlikuje neionizirajuće zračenje od ionizirajućeg. Ovo drugo, za razliku od prvoga, jest u stanju odstraniti elekrone iz atoma i molekula te svojim nevidljivim prolaskom može utjecati na zrak, vodu i tkivo.

Ionizirajuće zračenje nastupa tek u dijelu elektromagnetskoga spektra nakon ultraljubičastih, tzv. UV-zraka. Ono je isto štetno i može uzrokovati rak kože, zbog čega postoje kreme za sunčanje. Nakon UV zraka nastupaju rentgenske X-zrake, kojima se tkivo smije izlagati u vrlo ograničenim količinama te gama zračenje, koje nastaje nuklearnom fisijom iliti “cijepanjem atoma”.

5G mreža koristi frekvencije daleko ispod ovih ionizirajućih zračenja, koja je plastično prikazuje grafika spektra objavljena na stranicama CDC-ja. Intervenirali smo u nju, kako bi smo pokazali gdje je točno frekvencija 5G neionizirajućeg zračenja, što su do sada radili i drugi svjetski mediji pišući o 5G [123]. Konkretno, 5G se nalazi između radiovalova i mikrovalova – i dalje vrlo daleko od graničnog UV zračenja, do kojega nas dijeli vidljivi dio spektra – svjetlo.

STAV EUROPSKE KOMISIJE O 5G MREŽI

Nova 5G mreža bit će brža za čak tisuću puta od 4G mreže. Imat će veću efikasnost uređaja, veću pouzdanost mreže te mogućnost spajanja do milijun uređaja na kvadratnom kilometru. Jednostavnije rečeno, imat ćemo vrlo brzi internet i stabilnu vezu bez pucanja. Smanjit će se kašnjenje signala, čime će se poboljšati i način gledanja prijenosa uživo, kao što je to primjerice gledanje nogometne utakmice ili glazbenog festivala. Ipak, sama 5G tehnologija nudi mnogo više od bržeg interneta i uživanja u zabavnom sadržaju.

Upotrebom 5G mreže razvijat će se umjetna inteligencija te se otvara mogućnost njezine široke primjene u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu, a gradit će se i pametna gradska infrastruktura, unaprjeđujući tako način funkcioniranja javnih službi. Primjerice, policajci će nakon prometne nesreće biti brže obaviješteni o samom događaju, a semafori će se automatski prilagođavati stanju na prometnicama. Uz ovakvu tehnologiju, vozila će moći komunicirati između sebe i razmjenjivati podatke, primjerice o stanju u prometu, a i s okolinom. Primjerice, automobil može primiti informaciju za koliko će se sekundi promijeniti svjetlo na semaforu, što će vozaču omogućiti bolju reakciju i doprinijeti sigurnijoj vožnji.

Razvojem 5G mreže unaprijedit će se medicina, koja će kirurzima omogućiti pružanje pomoći kolegama u operacijskim salama u stvarnom vremenu, a bit će moguće i izvođenje operacija na daljinu preko robotiziranih ruku. 5G mreža će omogućavati rad pametnih kućanskih uređaja, umreženih A1 UREĐAJA (uređaji koji koriste tehnologiju umjetne inteligencije), a mogla bi i u potpunosti promijeniti način na koji učimo i prenosimo znanja i vještine.

ŠTO KAŽU U EUROLANDU

Nastavno na situaciju i rokove od strane A1, kontaktirali smo Euroland kome stanari uplaćuju pričuvu za održavanje i dobili odgovor kako su s tom situacijom upoznati preko vikenda i da se još ne mogu očitovati, ali da čekaju i službenu ponudu kako bi imali relevantne informacije o čemu će obavijestiti sve stanare.

POZNATE ČINJENICE

Švicarska je zaustavila projekat razvijanja 5G mreže zbog zabrinutosti za zdravlje svojih građana, a Slovenija odgodila provedbu dok se ne ispita djelovanje na zdravlje ljudi. Grupa znanstvenika upozorila je da bi nova generacija mreža, 5G, mogla imati znatno pogubniji utjecaj na ljudsko zdravlje od postojećih.

Zdravko Anđel, predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskoga zračenja rekao nam je da su epidemiološke studije koje su provedene u prošlim desetljećima na velikoj populaciji utvrdile učestalost pojavnosti raka ovisno o udaljenosti mjesta stanovanja od baznih stanica. Međutim, kada je profit jedini cilj, ljudsko je zdravlje i posljedice za okoliš smetnja koju treba gurnuti pod tepih i ušutkati one koji to propituju.

ZAKLJUČAK

Mislimo da građani moraju biti upoznati s posljedicama, ako ih ima, prije nego što se ta tehnologija široko primijeni. Nakon toga bi trebalo provesti informiranu javnu raspravu o tome žele li građani takvu tehnologiju ili ne. U medijima uglavnom prevladavaju informacije koje plasiraju teleoperateri ili interesno povezane institucije.

POSLJEDNJA VIJEST KOJU SMO U MEĐUVREMENU PRIMILI

PRISTIGAO JE DEMANTI KOJEG SMO DOBILI IZ EUROLANDA U KOJEM STOJI DA SE PONUDA, ODNOSNO PISMO NAMJERE  OD OPERATERA A1 (u prilogu) ODNOSI NA POSTAVLJANJE ANTENE KOJE BI POKRIVALE FREKVENCIJE GSM I TO 2G, 3G I 4G. DAKLE, KAKO NAS IZVJEŠTAVAJU, NEMA GOVORA O 5G FREKVENCIJI.

Pismo namjere -Vukovarska 13, zgrada Čakovec (1)

Javila se i predstavnica stanara koja nam je rekla da je preko Vibera poslala stanarima upit da li se slažu s ponudom tek nakon što je uputila pitanje ponuđaču i dobila odgovor.

“Dobar dan, zanima nas da li je to 4G ili 5G mreža? Da li za napajanje antena strujom snosimo mi trošak ili vi mjesečno”?

“Poštovanje,

Oprema koja se postavlja, antenski sustav da bi mogao raditi potrebna je električna energija. A1 Hrvatska od HEP-a dogovara priključak koji mi financiramo i daljnje korištenje plaćamo HEP-u. Vaša zgrada znači nema nikakve troškove. Navedeni iznos Vam se u cijelosti uplaćuje na račun zajedničke pričuve.

Frekvencije  koje će pokrivati antene, koje bi se postavile su; GSM, 2G,3G i 4G. 5G se neće koristiti još 3, možda i 4 godine. Testno uključivanje je u Osijeku i ono isključivo pokriva uređaje koji podržavanju 5G. Znači fizički ako su antene 5G negdje postavljene, ustvari nemaju nikakvu funkciju pošto ih mobilni uređaji i popratna tehnička oprema ne podržavaju”.

Netko od stanara, s obzirom da se u ovo vrijeme govori o G5 mreži, krivo je interpretirao ponudu izvođača i na taj način kompromitirao predstavnicu stanara koja je cijeli postupak ispravno prezentirala i vodila.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja