medjimurjepress@gmail.com

GKP Čakom: Komunalna vozila sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje otpada (bio-otpada)

NABAVKA NOVIH VOZNIH JEDINICA NEOPHODNA SADA, ALI I ZA GODINE UNAPRIJED

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare koja je prigodno održana danas u krugu GKP „Čakom“ d.o.o. u Mihovljanu, temeljem ugovora kupit će se dva vozila ukupne vrijednosti 2.410.075,00 kuna od čega je udio sufinanciranja 1.480.000,00 kuna, odnosno nešto preko 60 posto. Vozila će se koristiti za odvojeno prikupljanje otpada, a dio su dugoročnog Čakomovog plana obnavljanja voznog parka, kako bi spremni dočekali vrijeme kad će se otpad umjesto u Totovec voziti na regionalno odlagalište „Piškornica“.

Uvodno, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač naglasio je da čakovečka komunalna tvrtka godinama ulaže u unaprjeđenje prikupljanja, odvoženja i odlaganja otpada, te smo na tom području među najboljima u Hrvatskoj. Nabavka novih vozila omogućit će da usluga koju imaju građani bude još bolja i brža. Čakom se prijavio i na natječaj za gradnju kompostane, za koji na jesen očekujemo pozitivne rezultate. U svakom slučaju, rekao je gradonačelnik Kovač, uz stalna ulaganja u edukaciju, Čakom će i dalje nastojati smanjivati količine trajno odloženog otpada.

U nabavku vozila kreće se ovih dana, a planira se da u funkciji budu početkom iduće godine

U sklopu ovog projekta nabavit će se dva vozila, riječ je o kamionima za pražnjenje kanti i kontejnera, s posebnim mehanizmom, slična onima koja se i sada koriste no s novom tehnologijom, rekao je, među ostalim, direktor GKP „Čakom“ d.o.o. Čakovec Ivica Perhoč. Vozni park poduzeća je star, treba ga obnoviti, posebice u svjetlu činjenice da bi regionalno odlagalište trebalo profunkcionirati za nekoliko godina te će svakodnevno trebati prelaziti veće udaljenosti. Ovo je nastavak ulaganja u nova vozila, a posebno je važno što se radi o gotovo dvotrećinskom sufinanciranju europskim sredstvima, naglasio je Perhoč.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u sklopu programa financiranja iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine. Posrednička tijela su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Govoreći globalno o odlaganju i razvrstavanju otpada, Perhoč je posebno naglasio potrebu educiranja stanovništva, osobito u romskim naseljima, gdje još ima velikih problema u prihvaćanju načina postupanja s otpadom.

(rd)(dv)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*