Gradonačelnik Stjepan Kovač odgovorio na otvoreno pismo Ovršnom ustanku Međimurje

ZAUZEO SAM SE DA SE UMANJE POSLJEDICE POSKUPLJENJA

Kao gradonačelnik, pri usklađenju poslovanja GKP ČAKOM d.o.o sa Uredbom o gospodarenju s komunalnim otpadom osobno sam se zauzeo da se prema građanima maksimalno umanje posljedice poskupljenja. Zbog navedenog, najprije smo maksimalno odgodili primjenu usklađivanja i to do 01.11.2018. godine. Napominjem da su drugi u Međimurju to učinili već sa 01.02.2018. godine. Inzistirao sam da cijena za jedno pražnjenje spremnika ostane ista kao što je bila. Jedinična cijena po litri je po samoj Uredbi ista za sve korisnike, a navike i standard svakog pojedinca utječu na količinu otpada koji stvara. Više otpada u spremniku za miješani komunalni otpad nosi za sobom posljedično veću cijenu, manje otpada nosi naravno manju cijenu. Korisnik koji odvaja svoj otpad imati će manje otpada u spremniku za miješani komunalni otpad i imat će potrebu za manje pražnjenja u mjesecu. Iskustvo je pokazalo da je takvom pojedincu dovoljno jedno pražnjenje mjesečno.

To znači da takvom pojedincu ostaje ista cijena odvoza kakva je bila do sada. Pojedincima sa drugačijim navikama, na žalost uslijedilo je blaže povećanje. Vezano za korisnike po zgradama, neki čak imaju pojeftinjenje i to za zgrade koje duže spremnike kante volumena 120 litara. Problem je kod zgrada koje koriste spremnike od 4000 ili 5000 litara. Predstavnici tih zgrada su bili pozvani početkom listopada u Čakom kako bi ih se upozorio na promjene i predložio što trebaju učiniti kako se cijena osvoza ne bi povećala. Od 17 pozvanih predstavnika takvih zgrada, sastanku se odazvalo njih nekoliko. Od onih koji su se odazvali sastanku, dvoje je poduzelo predložene korake i nemaju poskupljenje.

Dakle, poskupljenje je nastupilo kod pojedinaca koji svojim postupcima stvaraju veću količinu otpada i ne žele mijenjati svoje navike. Za one koji žive u zgradama, gdje je kod višečlanih obitelji nastupilo značajnije poskupljenje, moguće rješenje je da se dogovore sa ostalima iz zgrade i zatraže promjenu spremnika. Već zamjena spremnika od 4000 ili 5000 litara za spremnik od 1100 litara donijeti će im otprilike istu cijenu. Dakle, UPRAVO GRAĐANI IMAJU ALAT kojim mogu UTJECATI NA CIJENU! Dovoljno je da se dogovore o zajedničkom korištenju spremnika manjeg volumena koji će im biti dovoljan ako se potrude više odvajati otpad. GKP ČAKOM d.o.o će provesti promjenu spremnika na njihov zahtjev, a aktualna gradska vlast na čijem sam čelu je osigurala da to bude moguće!

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

  1. smećar Reply

    Vrli nam gradonačelnik nema pojma kaj priča. I onih nekoliko stanara stambenih zgrada koji su zamjenili kontejnere kantama dobili su račune za isto uvečane za 200% kao nagradu za odvajanje kako bio tako i ostali otpad, koji tada vrli djelatnici Čakoma stresaju (izmješaju u jednu kantu).

  2. građanka Reply

    Izjava gradonačelnika da UPRAVO GRAĐENI IMAJU AALT kojim mogu UTJCATI NA CIJENU je neistinita, tj. totalna glupost.
    Živim u zgradi i imamo dvije kante za smeće. Do sada smo plaćali odvoz smeća za tri člana domaćinstva 59,00 kn a novi račun je 111,00 kn tj. račun je veći 52,00 kn odnosno 88%. Susjedi koji su samci i plaćali su do sada 36,00 kn dobili su račun 39,00 kn tj. uvećanje računa za 3,00 kn tj. 0,93%.
    Na pitanje kako je to moguće, jer ako je cijena odvoza išla gore u nekom postotku trebali smo svi dobiti povećanje računa za taj postotak, nisam dobila odgovor.

Komentiraj

*