medjimurjepress@gmail.com

I u našem gradu Vukovar svijetli!

Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije, Međimurska županija i Grad Čakovec obilježili su večeras Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje programom pod nazivom „ I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI“ .

Polaganje vijenca započelo je na spomen ploči – igralište NK „Sloga“ Čakovec uz molitvu fra Tomislava Božičeka te potom održana Sveta misa za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata i žrtve obrane Vukovara i Škabrnje  u crkvi Svetog Antuna Padovanskog.

Kolona sjećanja u kojem su bili Počasni zdrug UDVDR, Zrinska garda Čakovec, predstavnici Grada Čakovca i Međimurske županije, predstavnici Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Međimurske županije, potom je krenula  ulicamaIvana Sokača, Preloškom, A.Starčevića, R.Boškovića i V.Nazora do Vukovarske ulice, gdje su upaljeni lampioni uzduž ulice, ali i ispisano ime Vukovar na samom rotoru.

Na kraju, kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih govorili su sudionik obrane Vukovara Zvonko Horvatić, gradonačelnik Stjepan Kovač i župan Matija Posavec.

Zapovjednik grupe na Sajmištu, Posebne jedinice policije PU Varaždinske, vukovarski branitelj i logoraš Zvonko Horvatić emotivnim govorom podsjetio je okupljene na događanja u Vukovaru poručivši: “91. godine hrvatski branitelji bili su na prvoj liniji crte braneći Hrvatsku, kao što to danas rade liječnici, medicinske sestre i zdravstveno osoblje koji brane naše zdravlje. I sada, kao i 90-ih godina, potrebno nam je zajedništvo, možda i više nego ikada. Moramo biti odgovorni i čuvati svoje najmilije.

”Dajemo danas spomen ne samo za 27 poginulih branitelja iz Međimurja u Domovinskom ratu nego svima koji su položili svoje živote u nametnutom ratu, rekao nam je  Stjepan Horvat  predsjednik podružnice UDVDR Međimurske županije. Stjepan Kovač istaknuo je kako se grad Čakovec svake godine priključuje akciji “I u mom gradu Vukovar svijetli”, prisjećajući se hrvatskih branitelja koji su dali svoju žrtvu na oltar domovine. Matija Posavec naglasio je da bez obzira što živimo u specifičnim okolnostima i funkcioniramo u izazovnom i turbolentnom trenutku, poštovanje i zahvalnost su one vrijednosti koje moramo bez obzira na situaciju čuvati. Zato ovo obilježavanje sjećanja na grad heroj grad Vukovar, mnoge Međimurce koji su ga branili isto kao i Trpinjsku cestu, na raznim bojištima diljem Hrvatske, ali i prošli mnoge logore, ali i one koji se nikad nisu vratili, u znak neizmjerne zahvalnosti ne samo u Čakovcu, već općinama i naseljima diljem Međimurja , odajemo svu dužnu počast i poštovanje.

(rd)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*