U kakvim su odnosima, surađuju li Grad Čakovec i Međimurska županija?

Pitanje iz naslova postavlja si naš čitatelj Ivan Vugrinec iz Ivanovca. Tragom toga, donosimo njegov slučaj  i događaj koji ga je nagnao da se obrati medijima s naslovom “Grad Čakovec ne mari za svoje starije i nemoćne, a ni za ostale stanovnike!

Tekst donosimo bez tehničkih intervencija…..

“Grad se već godinama se oglušuje na moje molbe i zahtjeve da se u Ivanovcu osnuje ambulanta liječnika opće prakse, koja je prijeko potrebna za sve starije i nemoćno stanovništvo najvećeg naselja u sklopu grada, koje nema nikakav javni prijevoz, te ostajemo na tipovima prijevoza: pješke, biciklom, što baš po zimskim uvjetima je jako zabavno za starije, a često zbog bolesti ni tako ne mogu doći do svog liječnika.
Kao vijećnik VMO Ivanovec, tražio sam odgovore kroz mjesni odbor, no to nisam dobio. Stoga sam direktno tražio odgovor od Grada.
Pitanje je bilo: Kada će Ivanovec dobiti liječnika opće prakse?
Odgovor (službeni): \”Zdravstvena tematika koju spominjete (liječnik opće prakse) u nadležnosti je Međimurske županije\”
Nravno da nemam mira kao \”običan\” vijećnik mjesnog odbora, pa postavljam dodatno pitanje:
\”- premda je Društveni dom u Ivanovcu u vlasništvu Grada Čakovca, zar nije logično da Grad pokrene postupak u suradnji sa županijom da se dovede liječnik opće prakse? Ili bi to morao ja odraditi, vijećnik VMO Ivanovec? \”
Dobiveni odgovor me fascinira:
\”Poštovani,

Ponavljam, detaljnije, prema članku 20. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (NN 33/01,60/01,129/05,109-07,125/08,36/09,36/09,150/11,144/12,19/13,137/15) Županija u svom samoupravnom djelokrugu obavlja poslove od regionalnog značaja, a osobito poslove koji se odnose na, između ostaloga, PLANIRANJE I RAZVOJ MREŽE OBRAZOVNIH, ZDRAVSTVENIH, SOCIJALNIH I KULTURNIH USTANOVA. To što je Grad vlasnik nekretnine ne znači da on pokreće procedure za navedeno.\”
DAKLE: Grad Čakovec nema nikakav zakonski razlog da se brine o svojim mještanima, ne pada nikome u Gradu na pamet da bi se barem malo sa Županijom razgovarao o navedenom problemu, jer, naravno nije to u nadležnosti Grada Čakovca,  ali je u nadležnosti Mjesnog odbora?
Baš zanimljivo da ja kao nezavisni vijećnik VMO Ivanovec moram odrađivati suradnju sa Županijom, koju plaćeni pročelnici i ostali zaposlenici u Gradu ne mogu, tj. prema Zakonu nisu dužni?  Grad Čakovec ne može surađivati sa Županijom?
Ja kao vijećnik mogu ovo realizirati. No postavlja mi se pitanje zašto grad Čakovec uopće ima zaposlene ljude koji ništa ne rješavaju sa Županijom? Ni ne žele, ni, kao što kažu, ne mogu po Zakonu! Zar stvarno mi takvu UPRAVU U GRADU ČAKOVCU FINANCIRAMO?

IVAN VUGRINEC, vijećnik VMO Ivanovec

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*