Klub vijećnika HDZ-a i HRAST-a Gradskog vijeća Čakovec danas je održao press konferenciju

Bila je ovo druga konferencija za novinare koju su sazvali Aleksandar Makovec i Josip Zorčec s temama koje su  (kako su objasnili) prošle mimo radara 4. sjednice Gradskog vijeća Čakovca. Naime danas su govorili o prostornom planiranju razvoja industrije u gradu Čakovcu te planu gospodarenja otpada s osvrtom na kuhinjski bio-otpad.

MI VAJDA

Činjenica je da je Vajda vlasnik cijele parcele omeđene ulicama Prilaz na istoku i TC Plodine na zapadu  te između Zagrebačke ulice na jugu i potoka Trnave na sjeveru. Razvoj prizvodnje od strane sadašnjih vlasnika za svaku je pohvalu DA SE NE RADI O LOKACIJI KOJA JE ZA TAKVU PROIZVODNJU VEĆ ODAVNO URBANISTIČKI POTROŠENA.

Naime, kada je pred 100 godina nastala Vajda, bila je izvan grada, a lokacija optimalna. U međuvremenu se grad razvio, a Trnava već odavno nema vode. Kako su se u gradu s novim vlasnikom MI Pivac vodili razgovori,  rečeno nam je da se ne moramo brinuti, jer će postrojenja biti moderno i ekološki prihvatljiva. Također smo informirani da grad ne raspolaže lokacijom dovoljno velikom za prihvat tako velikog i zahtjevnog industrijskog pogona. To znači da grad Vajdi NIJE IMAO ŠTO PONUDITI. Vjerujemo u dobre namjere Vajde, ali činjenica je da klaonice i mesna industrija ne spadaju i „ČISTE“ industrije. Posebno ostaje pitanje neriješenog prometa kamionima sa živom stokom i hladnjača kroz stambene četvrti grada. A takva će situacija trajati idućih 30 do 50 godina za koliko je sadašnja lokacija „zacementirana“.

Žalosno je da u svemu sudjeluje grad i to u ulozi kolaboracionalističke umjesto inovativne uloge, koji se nije pobrinuo da organizira i otvori nove industrijske zone za investitore tipa MI Vajda. Dapače, još dva industrijska pogona također nečiste industrije, ali zaslugom županije su otvorena na istočnom rubu grada, također na mjestu neprimjerenom za takve vrste proizvodnje.

Ako ova gradska vlast, koje je ista već petu godinu, još nema rješenje za pogon tipa i veličine MI Vajda, onda mislimo da ona na poslovima planiranja industrijskog razvoja grada naprosto nije bila, a niti je uspješna.

GOSPODARENJE OTPADOM

U petogodišnjem planu gospodarenja otpada, dakle budućnosti, nedostaje jedan po našem mišljenju važan detalj. Poseban problem u skupljanju otpada predstavlja tzv. KUHINJSKI BIO OTPAD koji po tom programu između 30-40% ukupne mase otpada. Taj otpad osim što predstavlja relativno najveći udio u masi otpada, ima i neke neugodne osobine. To je otpad koji se brzo sam razgrađuje uz negativne efekte, kao što je tuljenje, plijesan, neugodan miris, skupljanje glodavaca, kukaca, ptica i životinja lutalica.

Nažalost u planu gospodarenja nema niti spomena o jednom efikasnom zbrinjavanju kuhinjskog otpada koji je poznat 100  godina i sve više se širi Europom. On se skuplja u samoj kuhinji, Pomoći DROBILICA za otpad ugrađenih u sudoper i spojenih na kuću i nadalje u javnu kanalizaciju. Drobilice su mli električni mlinovi koji se ugrađuju u odvod kuhinjskog sudopera i usitnjavaju otpad koji se dalje odvodom unutar stana ili kuće postojećom kanalizacijom transportira u gradsku kanalizaciju i odlazi u pročistač.

S druge strane otpadaju kante i vrećice, a transport otpada sanira putem postojeće infrastrukture. Također ne treba brinuti za opterećenje pročistača, jer se u njemu odvija biološki proces koji j eto učinkovitiji što je koncentracija otpadnih tvari veća.

Javlja se i još jedan (prešućeni) problem sa ovim načinom zbrinjavanja otpada. Smanjuju se količine koje treba zbrinjavati GKP ČAKOM pa se samim time smanjuje njegov prihod. Interes građana treba biti na prvom mjestu, a to je što jeftinije i efikasnije zbrinjavanje otpada, a NE BRIGA O ZAPOSLENOSTI KAPACITETA ČAKOMA – objasnili su Zorčec i Makovec.

(rd)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*