medjimurjepress@gmail.com

Koordinacija vatrogasnih zajednica županija kontinentalne Hrvatske održana u Čakovcu

Vatrogasna zajednica Međimurske županije 14. ožujka 2019. u čakovečkom hotelu Park bila je domaćin sjednice Koordinacija vatrogasnih zajednica županija kontinentalne Hrvatske. Četrdesetak dužnosnika iz 14 vatrogasnih zajednica županija sa čelnicima Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom, Slavkom Tucakovićom i Željkom Popovićem raspravljalo je o nacrtu prijedloga novog zakona o vatrogastvu. 

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik vatrogasaca najsjevernije hrvatske županije Mario Medved predstavio je rad i specifičnosti vatrogastva Međimurja na čijem području djeluje oko 7500 vatrogasaca kroz 85 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 3 DVD-a u gospodarstvu i jedne profesionalne javne vatrogasne postrojbe u 3 grada i 21 općini. Vatrogasci Međimurja posebno su ponosni na činjenicu da iako je Međimurska županija najmanja površinom u samom je vrhu hrvatskog vatrogastva prema broju vatrogasaca na broj stanovnika koji živi u najsjevernijoj županiji. Naglasio je važnost sudjelovanja svih kategorija članstva u vatrogasnoj djelatnosti kao jednu od važnih smjernica za daljnji razvoj vatrogastva u Republici Hrvatskoj.

Glavna tema sjednice bile su informacije o tijeku pripreme nacrta prijedloga novog Zakona o vatrogastvu koje je prisutnima iznio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader koji je naglasio da aktivnosti teku prema dogovorenom hodogramu. Čelnici HVZ-a na sastancima Koordinacija i drugih subjekata (sindikati, ministarstva i dr.) za pripremu ovog za budućnost vatrogastva važnog akta prikupili su informacije o specifičnostima pojedinih dijelova države, problemima i potrebama dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca te ih s radnom grupom uklopili u nacrt prijedloga Zakona o vatrogastvu. Ante Sanader je naglasio kako je s početkom godine HVZ postala krovna vatrogasna organizacija, na čelu sa glavnim vatrogasnim zapovjednikom i nadležnosti nad Vatrogasnom školom, Vatrogasnim operativnim središtem, državnim intervencijskim postrojbama, inspekcijom u vatrogastvu, polaganjem stručnih ispita za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima itd. Prijedlogom zakona predviđeno je da vatrogasne zajednice županija imaju predsjednika i zapovjednika kao odgovorne osobe, a same će svojim statutom odrediti njihove obaveze i odgovornosti. Nadalje, imenovanje županijskog vatrogasnog zapovjednika provodio bi župan, uz suglasnost glavnog vatrogasnog zapovjednika, a isti model primjenjivao bi se i za niže razine (VZG/VZO/VZP i DVD-e), a mandat dužnosnika bio bi pet godina. Novina u ovom zakonu je definiranje vatrogasnog plana na tri razine – državna, županijska, lokalna (područna/gradska/općinska) kojim bi se uređivalo funkcioniranje vatrogasaca. Ustroj, obaveze i aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava bi ostali isti uz spomenute novine glede imenovanja, trajanja mandata i sl. Vatrogasci će dobiti određenu razinu zaštite, a vatrogasne organizacije i određene olakšice odnosno ukidanje plaćanja pristojbe na kupljena i darovana vozila, plaćanja RTV pretplate, plaćanja komunalnih i energetskih usluga, plaćanja naknade za okoliš na motorna vozila. Financiranje iz proračuna JLS bi ostalo isto kao i do sad, uz uvođenje sufinanciranja postrojbi od važnosti za JLS koje nemaju osnovane JVP na svojem području uredbom Vlade RH po sistemu minimalnih financijskih standarda, opremanje postrojbi iz Općekorisnih funkcija šuma i drugih programa, izdvajanja dijela iznosa iz turističke ili nautičke pristojbe.

Odgovarajući na pitanja prisutnih, predsjednik HVZ Ante Sanader i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković dodatno pojasnili neka od bitnih područja vatrogastva obuhvaćenih nacrtom prijedloga novog zakona uz naglasak da su za Hrvatsku jednako važni i dobrovoljni i profesionalni vatrogasci. Glavni vatrogasni zapovjednik je istaknuo potrebu i obavezu korištenja modernih tehnologija u današnjem vatrogastvu, uz konstataciju da one predstavljaju određeno opterećenje u radu vatrogasaca, ali u konačnici i pojednostavljenje određenog dijela u administraciji vatrogasnih organizacija.

Na samom kraju sjednice Ante Sanader i Mario Medved izrazili su nadu da će novi zakon biti pripremljen na dobrobit svih vatrogasaca i korist svim građanima Republike Hrvatske.

VZMŽ

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*