Mirni prosvjed u Čakovcu “Želim normalan život”

PREKO 1.000 LJUDI NA PROSVJEDU U ČAKOVCU

Međimurcima je prekipilo!

Međimurci dana odaslali poruku institucijama u Hrvatskoj i svijetu da nisu rasisti, već da godinama trpe teror djela romske populacije koja živi u mirnom Međimurju. Sa govornice prozvali su sve one koji godinama žmire na velike probleme koje stvaraju Romi. Od organa gonjenja, lokalne samouprave i uprave, ali brojna ministarstva koja okreću leđa i samo prevrću naputke i papire.

Međimurju je bitna pomoć u socijalizaciji ove manjine koja čini 70% kaznenih i krivičnih djela u tom kraju.

Posebno je bio konkretan, dirljiv i burno pozdravljen govor mladog gimnazijalca koji je preko Facebooka i pokrenuo i izgovorio glasno i jasno ono što šutljivi Međimurci godinama potiskuju. Maturant Tin Hrgović jasno je nedvosmisleno rekao kako očekuje da institucije počnu djelovati. “Ne tražimo puno, samo svoje pravo na normalan život”, i upitao se je li ljudsko pravo ubiti ženu koja to svaki dan donosi i prodaje hranu. Ako su to ljudska prava, onda smo mi rasisti”. Dal’ je ljudsko pravo provaljivati u tuđe kuće, pucati iz oružja. krasti iz tuđeg vrta, vrijeđati i omalovažavati prolaznike, izazivati fizičke obračune gdje se pojave ti pojedinci, tjerati maloljetne djevojke u spolne odnose, prebiti staricu na smrt. Naša je dužnost reći NE svakom obliku terora i nasilja. Nije rješenje davati novce i reći da je problem riješen. Taj novac se troši na kocku, drogu, alkohol, zelenaštvo. Mnogobrojna djeca rođena u tim romskim obiteljima kasnije ne mogu biti pozitivni pojedinci u zajednici, jer roditelji su im uzor.

“U Europi ljudi, vjerujem, nemaju te probleme. Ne kažem da je cijela romska policija kritična. Policija zna te delikventne. Ja se pitam zašto ih policija ne ukloni. Oni policiju tuku, nas tuku. Kako će policija intervenirati kad se boji ući u ta naselja? Policija ni sebe više ne može zaštititi, a kako će mene. Politika je stvorila ovaj problem, politika ga mora riješiti”, poručio je organizator prosvjeda Alen Pancer, hrvatski branitelj  i dragovoljac Domovinskog rata.. “Izložio sam svoj život, žrtvovao kao i u ratu, ali ne žalim u ime svih mirnih i radišnih građana Međimurja trpjeti romski teror koji traje preko 20 godina”. Njihovo ponašanje u bolnicama, javnim prostorima, zaključavanje, šetnja parkom u strahu, to nije Europa za koju sam se borio – nastavio je. Upitao se što rade županijske službe koje su plaćene za taj posao. Međimurje je Hrvatska i svi moraju znati što se ovdje događa. Da se ovakav problem dešava u Šibeniku bio bi riješen za tri dana. U Europi ljudi, vjerujem, nemaju te probleme. Ne kažem da je cijela romska policija kritična. Policija zna te delikventne. Ja se pitam zašto ih policija ne ukloni. Oni policiju tuku, nas tuku. Kako će policija intervenirati kad se boji ući u ta naselja? Policija ni sebe više ne može zaštititi, a kako će mene. Policija je stvorila ovaj problem, politika ga mora riješiti, poručio je Pancera. -zaključio je Pancer.

Višnja Ivačić načelnica Općine Pribislavec naglasila je da mirnog Međimurca teroriziraju kršitelji zakona koji ostvaruju sva prava, a ne izvršavaju obveze. Moramo zaštiti sigurnost stanovnika naše županije, poručila je dodajući da se radi o dugogodišnjem kriminalitetu. U Međimurju nema govora mržnje i to moraju znati SVI koji govore o ljudskim pravima. Načelnica Općine Pribislavec najavila je da će svim ministarstvima, Vladi, Saboru i Uredu za nacionalne manjine proslijediti dopis u kojemu “svim zlonamjernicima poručuje da današnje okupljanje nije protiv nacionalne manjine”, već je to “molba zajednica da se osigura vladavina prava”.

Među govornicima bili su jedan poduzetnik iz Pribislavca, načelnici općina Selnice i Donje Dubrave Ervin Vičević i Marijan Varga, Željko Knapić, ali i dosadašnji predsjednik romske nacionalne manjine predstavnik Željko Balog koji je u svojem govoru rekao da Veljko Kajtazi obmanjuje hrvatsku javnost lažima i da Romi nisu dostojni kraja u kojem žive. Tome mora doći kraj.  Prozvao je mnoge kriminalce koje štiti upravo Kajtazi čuvajući svoju saborsku fotelju.

113. Šibenska brigada stigla je u Čakovec dati podršku Međimurcima rekavši da je kap prelila čašu. narušeno je poštovanje domocilnog stanovništva, dok manjina terorizira većinu.  Ne želimo da naši Međimurci osjećaju nesigurnost, za takvu Hrvatsku se nismo borili u ratu.

Fotogalerija

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*