Međimurje Press
Grad Čakovec

Obilježena 19. obljetnica tragične pogibije policajca Željka Murka!

Prošlo je dugih 19 godina od nesretnog 12. veljače 2003. godine, kada je na dužnosti prilikom potjere za pljačkašem banke u Nedelišću, život izgubio policajac Željko Murk

Sjećanje na ubojstvo međimurskog policajca i monstruozan čin njegovog ubojice, pljačkaša Marcela Budimira ne blijede. Tako je i ove godine, unatoč ograničenjima zbog epidemioloških mjera, obilježena obljetnica pogibije i gubitka djelatnika Policijske uprave međimurske. Iza Željka Murka ostala je neutješna supruga, trojica sinova, roditelji, prijatelji te brojni kolege policajci koji ga se još uvijek sjećaju s poštovanjem te njemu u čast svake godine organiziraju memorijalni skup, ali i sportska događanja. Pritom su u petak na gradskom groblju članovi Željkove obitelji – sinovi Renato, Filip i Fran,  supruga Kristijana i majka Ana, izaslanstvo Grada Čakovca predvođeno gradonačelnicom Ljerkom Cividini, Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcem, PU međimurske predvođeni načelnikom Ivanom Sokačem, članovi Mjesnog odbora Mihovljan, Ministarstva unutarnjih poslova na čelu sa savjetnikom ministra dr. Josipom Mihaljevićem, pomoćnikom glavnog ravnatelja policije i načelnika Uprave policije Ivanom Merćepom, savjetnikom ministra unutarnjih poslova privremeno u funkciji zamjenika načelnika PU međimurske Vladimirom Faberom, načelnikom PU varaždinske Predragom Benčićom, predstavnicima DVD Mihovljan te koordinacije braniteljskih udruga s područja Međimurja, položili vijence i zapalili svijeće. Lovorov vijenac postavljen je podno spomen-ploče na Društvenom domu u Mihovljanu, a molitvu je pritom predvodio policijski kapelan vlč. Vjekoslav Vidaček.

Gradonačelnica Cividini: „Ovo je prilika da se podsjetimo da možemo i moramo funkcionirati kao zajednica i pomagati najranjivijima“

U društvenom domu tradicionalno je održan i memorijalni skup na kojem se okupljenima obratila čakovečka gradonačelnica, uz riječi sućuti obitelji i podrške svim policijskim službenicima koji obavljaju častan, ali i opasan posao.

„Gubitak supruga i sina ništa ne može nadoknaditi, roditelja još manje, no nadam se da smo svi mi kao zajednica svojim angažmanom sve ove godine bili vam svojevrsna potpora i oslonac. U tragičnim slučajevima poput ovog pokazujemo možemo li funkcionirati kao društvo koje je tu kad je pojedincu najviše potrebno. Taj ispit su Željkovi Mihovljančani, Čakovčani i Međimurci itekako položili. Željko je na žalost, samo jedan u nizu policajaca koji su izgubili život čuvajući i braneći red, imovinu i građane. Neka ovogodišnja komemoracija, uz spomen na Željka i podsjećanje da policijski posao ima i svoje tragične strane, bude i prilika da se podsjetimo da možemo i moramo funkcionirati kao zajednica i pomagati najranjivijima. I pokažimo to svakog dana i bez povoda poput ovog“, rekla je Cividini, a načelnik PU međimurske dodao kako ni u jednom trenutku nisu zaboravili kolegu koji je junački radio svoj posao. „Radio je to i pod cijenu svog života i dok je god u društvu takvih ljudi koji, bez obzira na okruženje u kojem živimo, s takvim dostojanstvom obnašaju svoj posao i dužnost, uvijek ćemo kao društvo imati svijetlu budućnost“, rekao je Sokač. Župan Posavec pritom je rekao kako je Željko Murk osoba koja je bila uzor u poslu koji je časno obavljao. „Ovakvo okupljanje nakon toliko godina dokazuje da je zaista čovjek živ onoliko koliko baštinimo uspomenu na njega. I nakon 19 godina danas smo svi ovdje okupljeni, što je poruka solidarnosti i iskrenosti. Sjećamo se velikog čovjeka, velikog Međimurca“, jasan je bio župan, a savjetnik ministra pritom naglasio kako mu je drago doći u sredinu koja osjeća i koja brine, koja zna što je činiti za osobu u potrebi. „Izgubili smo od rata dio ljudskosti, dio ljudskog suosjećanja, onu iskonsku potrebu biti nekome pri ruci, ali ne svi, i danas su među nama oni koji nisu zaboravili na ljudskost. Upravo je ova sredina kojoj se uvijek rado vraćam, sačuvala te vrijednosti i zato sam ponosan. Osobe kao Željko su stupovi našeg društva, na njima je izgrađena civilizacija kakvu znamo danas“, zaključio je Mihaljević.

GRAD ČAKOVEC

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja