Međimurje Press
Grad Čakovec

Od danas Čakovčanima dostupno 150 električnih romobila na najfrekventnijim lokacijama

U Čakovcu je pokrenut pilot projekt usluge iznajmljivanja e-romobila, a u okviru obilježavanja Dana Grada Čakovca. Na čakovečkom Jugu pritom su se okupili članovi Savjeta mladih te učenice i učenici II. osnovne škole Čakovec koji su uz sve zainteresirane građane prvi isprobali novu uslugu prijevoza u gradu.

 

Sveukupno će 150 električnih romobila građanima biti dostupno na nekoliko lokacija – na Trgu Republike, kod HZZO-a, II. osnovne škola Čakovec, Međimurskog veleučilišta, Gradskih bazena „Marija Ružić“, Trgovačkog centra Jug Mall, u Mihovljanskoj ulici, kod Trgovačkog centra Kaufland, Hrvatske pošte u Masarykovoj ulici i uz Županijsku bolnicu Čakovec. U znak dobrodošlice Bolt je pripremio i posebne pogodnosti: besplatno otključavanje i minuta vožnje romobila za samo 75 lipa, a nakon 12 minuta korištenja manje od 38 lipa. To je ujedno i najniža cijena od svih gradova gdje je dostupna usluga.

Čakovec peti hrvatski grad u kojem se pokreće ova eco-friendly usluga

„Unaprjeđenje kvalitete života i poticanje održivog i ekološki prihvatljivog te ekonomičnog prijevoza u urbanim sredinama je već više od 8 godina u fokusu Bolta. Jedan od načina kako da pridonesemo razvoju gradova za ljude, a ne za automobile, su i naši prepoznatljivi zeleni električni romobili. Dosad ih svakodnevno koriste u preko 170 gradova u svijetu, a veseli nas što se od danas Čakovec pridružio našoj hrvatskoj mreži gradova. Na ulicama hrvatskih gradova će tako biti ukupno 950 Bolt električnih romobila s uvođenjem novih 150 u Čakovcu“, rekao je Ivan Begović, Country Manager za mikromobilnost za Bolt Hrvatska i Slovenija te podsjetio kako je usluga najma Bolt električnih romobila osim u Čakovcu dostupna u Rijeci, Osijeku, Vinkovcima i Varaždinu.

Pilot projektom bit će omogućena usluga kratkoročnog najma električnih romobila putem postojeće aplikacije, a cilj je daljnje unaprjeđenje alternativnih oblika održive i ekološki prihvatljive mobilnosti te doprinos smanjenju zagađenja zraka i gužvi u prometu.

 

Za Čakovčane dostupni e-romobili, ali i bicikli Štromčeki

„Nastavkom korištenja bicikala „Štromčeka“ i uvođenjem novog sustava e-romobila, dodatno će se povećati svijest građana, u prvom redu o očuvanju okoliša te će im se omogućiti brz i efikasan dolazak s jedne strane grada na drugu. Uvođenjem e-romobila Čakovec se pridružuje velikoj europskoj mreži ekološki osviještenih gradova, a i rasterećujemo promet središtem grada. Pritom imamo jasne ciljeve unapređenja i povećanja urbane mobilnosti na području Čakovca, promicanja i implementiranja održivih načina prijevoza temeljenih na uslugama mikro mobilnosti te dakako zaštite okoliša i poboljšanja kvalitete zraka uz prelazak na čiste i održive načine prijevoza“, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. U ovom trenutku u Čakovcu se bicikli za najam, kao i stanice za punjenje bicikala nalaze na četiri lokacije – kod Gradskih bazena „Marija Ružić“, Macanovog doma, II. osnovne škole i kod čakovečkog groblja u Mihovljanu. Građanima je dostupno 30 bicikala po cijeni od 25 kuna za mjesečnu kartu i 50 kuna za sezonsku koje se mogu kupiti na Gradskim bazenima „Marija Ružić“.

Kako koristiti e-romobile? 

Uz pokretanje projekta održana je i demonstracija najma i korištenja usluge eco-friendly Bolt električnih romobila na području grada. Kako je naglašeno, romobili su raspoređeni na frekventnim lokacijama gradova, a njihova dostupnost vidljiva je korisnicima aplikacije. Za aktivaciju usluge dovoljno je preuzeti ili ažurirati aplikaciju Bolt te odabrati ikonu romobila. Nakon toga korisnik će biti preusmjeren na sučelje za najam romobila. Romobil se otključava skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila, a prije prve upotrebe aplikacija će korisniku prikazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje romobila. Također, prije korištenja ove usluge potrebno je aktivirati kartično plaćanje.

Svaki romobil dolazi s GPS uređajem koji pruža uvid u lokacije na kojima je moguće preuzeti, ali i ostaviti romobil, a svako jutro Bolt raspoređuje dezinficirane romobile na predodređena mjesta.

Spomenimo kako će središte Čakovca biti podijeljeno u dvije obavezne parkirne zone te zone usporenog kretanja, dok će prometovanje Ulicom kralja Tomislava biti zabranjeno. Kada je riječ  o virtualnom parkingu koji nije uz stalke za bicikle, romobil je potrebno parkirati uzdužno u smjeru pješačkog ili automobilskog prometa te, naravno, nikada ispred ulaza u zgrade.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja

GRAD ČAKOVEC

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja