Međimurje Press
Grad Čakovec

Odana počast poginulim pripadnicima “Roda”

U organizaciji Udruge jedinice specijalne policije „Roda“ iz Varaždina, predstavnici Policijske uprave Međimurske, Grada Čakovca Mjesnog odbora Kuršanec i Šanodorovec te pripadnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, danas su položili vijence i upalili svijeće u počast poginulih pripadnika „Roda“. Počast poginulim braniteljima odana je kod Spomen-obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih, u Policijskoj upravi Međimurskoj te u Kuršancu.

Devetog studenog 1991. godine, u borbenoj akciji, kao pripadnici Specijalne jedinice policije “Roda“ život izgubili Željko Pongrac i Branko Kos, a Vlado Štampar još uvijek se vodi se kao nestali. Počast ovim čakovečkim braniteljima, pored predstavnika Udruge jedinice specijalne policije „Roda“, dali su i članovi obitelji, predstavnici Policijske uprave Međimurske te Grada Čakovca, gradonačelnik Stjepan Kovač i zamjenici Mario Medved i Zoran Vidović. U Kuršancu je podno spomen obilježja poginulom Branku Kosu, vijenac položio predsjednik Mjesnog odbora Kuršanec Siniša Kregar.

Željko Pongrac rođen je 1964. godine, početkom ratne 1991., pristupio je policiji. Bio je prvi međimurski policajac ranjen u akciji kod Borovog sela u svibnju te godine. Kao pripadnik Specijalne jedinice policije „Roda“ iz Varaždina, bori se na vukovarskom ratištu. Početkom studenog sa svojom jedinicom odlazi u Đakovo, gdje 9. studenoga, prilikom pokušaja proboja neprijateljskih linija, pogiba u selu Karadžićevo. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998., te su pokopani na čakovečkom groblju.

Branko Kos također je rođen 1964. godine, a u obranu zemlje uključuje se na samom početku Domovinskog rata kao policajac u PU Varaždinskoj . Također je bio pripadnih „Roda“, te je poginuo u istoj akciji pokušaja proboja neprijateljskih linija. Kos je pokopan u Varaždinu, a u Kuršancu mu je podignuto spomen-obilježje.

Vlado Štampar također je kao pripadnih specijalne policije u obranu uključen od početka. Već na proljeće i ljeto 1991. godine bio je u Ogulinu, Petrinji, Kostajnici te na kraju u Slavoniji. I on je sudjelovao u istoj akciji, no njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno niti je sa sigurnošću utvrđena njegova sudbina.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je kapelan kapelanije Sv. Franje Asišiškog vlč. Vjekoslav Vidaček.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja