medjimurjepress@gmail.com

Održana 13. Sjednica gradskog vijeća – proračun uvećan za gotovo 14 miljuna kuna

Danas je održana 13. Sjednica Gradskog vijeća Čakovca. Nakon aktualnog sata, većinom glasova usvojena je prva točka dnevnog reda, točnije rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je s 189.139.817,00 kuna, povećan na 203.120.194,36 kuna. Glavni razlog povećanja od 13.980.377,36 kuna su novoplanirani projekti i investicije od kojih se za neke očekuje odluka na Sjednici Vlade, koja će se 25. srpnja održati u Čakovcu.

Donijeta je i Odluka o realizaciji projekata rekonstrukcije društvenih domova u Totovcu i Novom Selu Rok. Radovi na oba doma trebali bi započeti ove godine, dok je potpuni završetak planiran za 2021. godinu, a sredstva su osigurana u proračunu Grada. Vrijednost radova rekonstrukcije Društvenog doma Novo Selo Rok iznosi 4,3 milijuna kuna, dok u Totovcu iznosi 2,2 milijuna kuna.

Donesena je i odluka o poticanju visokoškolskog obrazovanja studenata s područja Grada Čakovca. U tekućoj akademskoj godini dodijeljeno je 90 stipendija i to 75 na osnovu uspjeha i jedna na osnovu socijalno imovinskog statusa. Potpisano je i 14 aneksa ugovora za stipendije na diplomskom studiju. Trenutno stipendije Grada Čakovca prima 300 studenata, a svake godine u gradskom se proračunu za ovu svrhu predviđa 2.500.000,00 kuna. Nova odluka donosi i nekoliko promjena. Glavna novina je što se novčani poticaji za studiranje dijele u tri kategorije.

Prvu čine stipendije za deficitarna zanimanja koje se, ako se zadovolje uvjeti Ugovora o redovnom završetku studija, ne vraćaju. Drugu kategoriju čine beskamatne novčane potpore, namijenjene studentima koji se školuju za zvanja koja nisu deficitarna, te se u pravilu, nakon završetka studiranja vraćaju. Iznimno, ako studenti imaju veći prosjek od 4,5, tada nisu obavezni vraćati potporu, isto kao i kada im je prosjek u rasponu od 4,00 do 4,49, a imaju dokaze o sudjelovanju na značajnim projektima ili natjecanjima, te svi oni s manjim prosjekom koji se nakon završetka studija zaposle na području Međimurja i žive na području Grada Čakovca. Posljednja, treća kategorija su zajedničke stipendije s trgovačkim društvima i visokoškolskim ustanovama, kojima se gospodarstvo potiče da zajedno s Gradom Čakovcem sudjeluje u školovanju stručnih kadrova koji su im potrebni te da na taj način jamče njihovo kasnije zapošljavanje. Visina tih stipendija utvrđivat će se u dogovoru s gospodarstvenicima, za svakog studenta posebno. Svi potrebni podaci, kao i lista deficitarnih zanimanja, biti će objavljeni na internetskim stranicama Grada, do kraja kolovoza ove godine.

Izglasan je i pristup Grada Čakovca u ITU Varaždin. Riječ je o grupaciji tri sjeverna grada, Varaždin, Koprivnica i Čakovec, kojem će se iz Međimurja za sada pridružiti i Općine Strahoninec i Nedelišće, čiji je cilj zajedničko provođenje integriranih teritorijalnih ulaganja i korištenje sredstava europskih fondova namijenjenih održivom urbanom razvoju.

Uz materijale za sve točke dnevnog reda, vijećnici su primili i izvješća o radu gradskih poduzeća za prošlu godinu, kao i izvješća o izvršenju programa javih potreba u kulturi, sportu, tehničkoj kulturi i socijalnoj zaštiti.

(k.š.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*