Međimurje Press
Grad Čakovec

Održana 28. sjednica Gradskog vijeća Čakovca

Uz propisane epidemiološke mjere, u ponedjeljak je u dvorani čakovečkog Centra za kulturu, održana 28. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnike je na, vjerojatno posljednjoj sjednici u ovom sazivu, dočekao opsežni dnevni red, sa 30 točaka te dvije dodane na samoj sjednici.

Aktualni sat bio je kratak, najviše pitanja imali su članovi oporbe i to vezano uz završetak nadvožnjaka, je li završen ili se još moraju obaviti dodatni radovi, izgradnja biciklističke staze do Selmenica, ne objavljivanje zapisnika s posljednje sjednice Gradskog vijeća na stranicama grada, zaduženja grada, financiranja privatnih vrtića…

Vijećnici su većinom glasova usvojili Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Čakovca za 2020. godinu. Prema njemu Grad Čakovec je u 2020. godini iskazao manjak u iznosu od 9.270.990,37 kuna. Razvila se kraća rasprava, a gradonačelnik je veći manjak obrazložio provođenjem svih planiranih investicija unatoč manjim prihodima zbog pandemije, izostankom uplata iz državnih proračuna koje su trebale biti realizirane koncem prošle godine, a vezane su uz financiranje ili sufinanciranje projekata i programa koji su se provodili na čakovečkom području. Također, Grad Čakovec odrekao se dijela prihoda kako bi olakšao poslovanje dijela gospodarstva najpogođenijeg zatvaranjem, ali i olakšao građanima plaćanje obveza prema Gradu Čakovcu i povezanim tvrtkama i ustanovama. Ukupno, proračunski rashodi i izdaci u protekloj godini iznosili su 218.929.327,16 kuna.

Vijećnici su prihvatili i izvješća o poslovanju gradskih ustanova u protekloj godini, kao i Javne vatrogasne postrojbe. Usvojena Izvješća Međimurskih voda o prikupljenim i utrošenim sredstvima naknade za razvoj te o prikupljenim i utrošenim sredstvima za izgradnju komunalnih građevina. Usvojeno je i Izvješće o radu davatelja javne usluge GKP Čakom za proteklu godinu. Vijećnici su glasali i o izvršenju Programa gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom, to o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Čakovca za 2020.

Usvojeno je i Izvješće o izvršenju Programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture te Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture Grada Čakovca u protekloj godini. Vijećnici su većinom glasova donijeli Odluku o usvajanju Polugodišnjeg izvješća o radu gradonačelnika za razdoblje od 01.07.2020. – 31.12.2020. godine, te usvojili Izvješće o provedbi plana upravljanja nekretninama Grada Čakovca u prošloj godini.

Kao prva točka dnevnog reda pred vijećnicima se našao prijedlog vijećnika Aleksandra Makovca. On je, nezadovoljan važećom Odlukom o financiranju boravka djece u dječjim vrtićima i jaslicama na području Grada, predložio svoju. Nova Odluka nije dobila potrebni broj glasova.

Gradski vijećnici izglasali su i Odluku o priznanjima Grada Čakovca za prošlu godinu. Tako će na svečanosti koja će se održati povodom Dana Grada Čakovca krajem svibnja, nagradu za životno djelo dobiti mr.sc. Branku Grabaru, dr. vet. med. iz Čakovca, te posthumno Čakovčanin Vladimir Kapun. Zlatnik Grb Grada Čakovca ove godine ide u ruke istaknutog kulturnog amatera, Stjepana Mesarića iz Ivanovca. Godišnja nagrada za područje sporta dodjeljuje se Športskom streljačkom klubu Čakovec, nagrada za djelovanje u području znanosti, odgoja i obrazovanja ide prof. Ivanu Pranjiću iz Čakovca, a za iznimno djelovanje u području rada umjetnosti i kulture Gradskom puhačkom orkestru Čakovec. Nagradu na području udruga dobiva Udruga antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije.

Godišnju nagradu za gospodarstvo primit će tvrtka Rudi-express iz Mihovljana. I na kraju, Godišnja nagrada Grada Čakovca za iznimno djelovanje u području zdravstva i socijalne skrbi dodjeljuje se svim zaposlenicima u zdravstvenom sustavu u Međimurju.

Nakon iscrpljenog dnevnog reda, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat, zahvalio se vijećnicima na korektnoj suradnju u proteklih četiri godine.

I na kraju, gradski su dužnosnici položili cvijeće podno Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim branitelja u Perivoju Zrinskih.

(dv)(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja