Održana Sjednica Predsjedništva Vatrogasne zajednice Međimurske županije

U srijedu je u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Čakovec održana 6. skupna sjednica Predsjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Razmotren je i usvojen Program rada i Financijski plan za iduću godinu, raspodijeljena sredstva premija osiguranja županijske Vatrogasne zajednice za ovu godinu, prezentirani su uspjesi postignuti na Državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Zadru. No, nazočnima su najzanimljivije bile informacije o predstojećoj izmjeni Zakona o vatrogastvu.

Odluka predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice je da od početka iduće godine, Hrvatska vatrogasna zajednica izmjenom postojećeg Zakona o vatrogastvu bude krovna organizacija za vatrogastvo u Hrvatskoj. Uredbom bi je osnovala hrvatska Vlada, a na čelu bi joj bio glavni vatrogasni zapovjednik. Na taj način vatrogastvo u Hrvatskoj bilo bi autonomno što bi pridonijelo učinkovitosti sustava te povećanju spremnosti za intervencije. Do kraja 2020. godine koordinacije vatrogasnih zajednica predložile bi vatrogasni ustroj po vertikali, od županijskih zajednica do dobrovoljnih vatrogasnih društva, a to bi se reguliralo podzakonskim aktima budućeg Zakona o vatrogastvu. Hrvatski vatrogasci inzistiraju da sredstva namijenjena financiranju javnih vatrogasnih postrojbi ostanu na sadašnjoj razini, dakle 300 milijuna kuna. Za stožerne DVD-e traže povećanje za 137 milijuna kuna, te dodatnih 40 milijuna iz doprinosa prikupljenog za Općekorisne funkcije šuma, koja bi se utrošila za nabavku vatrogasne opreme. Od toga iznosa, vatrogasci iz kontinentalnih dijelova zemlje dobili bi 32 milijuna kuna. Stav međimurskih vatrogasaca je i da se žurno mora riješiti status dobrovoljnih vatrogasaca. Predlažu da se u okviru postojećeg zakonodavstva poslodavcima omoguće povlastice za njihove zaposlenike, vatrogasce koji su izostali s posla radi intervencije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved predložio je Financijski plan za 2019.g. Prihodovna strana uvećana je za 50.000,00 kn temeljem dogovora sa županom Međimurske županije. Dotacija Međimurske županije tako će u 2019. godini iznositi 750 tisuća kuna, a navedeno povećanje bit će utrošeno za nabavku vatrogasne opreme i vozila. Predsjednik Medved zahvalio se županu što je na ovaj način prepoznao i podržao potrebe međimurskog vatrogastva, te na redovnom izvršavanju financijskih obveza prema VZMŽ.

Predsjedništvo je prihvatilo prijedlog Programa rada za 2019. g. te pohvalilo ekipe, mentore, suce i tehničko osoblje i predstavnike VZMŽ na organizaciji ekipa za državno natjecanje. Međimurska vatrogasna zajednica jedina je na državnom natjecanju imala osam ekipa, a zahvaljujući velikom angažmanu ekipa i mentora, postignuti su odlični rezultati. Ekipa ženske mladeži DVD Šandorovec osvojila je 2. mjesto , te će zahvaljujući tom rezultatu, branit boje Hrvatske i Međimurja na maloj olimpijadi CTIF-a koja će se dogodine održati u Švicarskoj. Njima, ali i ostalim međimurskim ekipama koje su također postigle zapažene rezultate, Predsjedništvo VZMŽ još je jednom čestitalo. Ekipa mladeži muške DVD-a Krištanovec osvojila je 2., a mladež muška DVD Gardinovec 3. mjesto u svojim kategorijama.

Na Sjednici su raspoređena i sredstava iz premije osiguranja za nabavku navalnih i kombi vozila. DVD-ima koji su ove godine nabavili vozila novac će biti isplaćen, a razlika za nabavku vatrogasne opreme bit će izvršena do kraja godine.

Dana je informacija o izboru novog rukovodstva Kluba vatrogasnih veterana Međimurske županije za razdoblje 2018.-2022. godine, a tajnik VZMŽ nazočne je informirao o projektu eHVZ i MODULIMA 3 i 5, te o održavanju seminara za admine aplikacije “vatronet”.

(Mario Medved)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*