Međimurje Press
Grad Čakovec

Okreće se nova stranica u suradnji Čakovca i Szigetvara!

Na poziv Zrinske garde Čakovec i Grada Čakovca u dvodnevnom posjetu našem gradu i Međimurskoj županiji, boravio je gradonačelnik mađarskog grada Szigetvara. U sklopu posjeta, dr. Petera Vassa primila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te s njim održala radni sastanak.

Gradovi Čakovec i Szigetvar prije nekoliko godina potpisali su Sporazum o prijateljstvu.  Glavna dodirna točka dviju sredina je obitelj Zrinskih, a  upravo je suradnja temeljena na zajedničkoj povijesti bila tema radnog sastanka održanog u utorak. Naime, oba grada imaju bogato povijesno naslijeđe vezano uz ovu velikašku obitelj, a u novoj europskoj financijskoj perspektivi, otvara se mogućnost prijave zajedničkih projekata. I Čakovec i Szigetvar imaju povijesne utvrde koje nastoje obnoviti te u njima organizirati sadržaje koji će obogatiti turističku ponudu, odnosno biti u funkciji društvenog i javnog života. Dakle, obitelj Zrinski najbolji je temelj za suradnju na kulturnom, obrazovnom i turističkom planu. Kako je na sastanku istaknula gradonačelnica Cividini, suradnja između gradova osim međusobnog povezivanja i posjećivanja, omogućuje razmjenu iskustava ponajprije vezanih uz privlačenje sredstava iz europskih fondova. To je vrlo važno, jer svaki uspješno proveden projekt, osim društvene koristi, ima i mjerljive ekonomske učinke.

Na sastanku su bili i predstavnici Zrinske garde Čakovec. Inače, ova udruga već dugi niz godina uspješno surađuje sa mađarskom stranom, a bila je inicijator potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu.

(dv)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja