Međimurje Press
Grad Čakovec

Pokažimo nultu toleranciju na nasilje nad ženama!

U provodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, gradonačelnica Grada Čakovca uputila je poruku sljedećeg sadržaja:

            „Poštovane sugrađanke i sugrađani! 

            Na današnji dan prije 22 godine tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je svoju suprugu Gordanu, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Taj grozni čin nasilja šokirao je cijelu naciju te u spomen na te ali i sve poznate i nepoznate žrtve, 22. rujna obilježavamo kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.  

            Na žalost, unatoč promjenama zakonodavnog okvira u protekla dva desetljeća nismo previše napredovali. Nasilja nad ženama još uvijek ima, pogotovo unutar četiri zida. Iako se statistički broj sudski procesuiranih slučajeva obiteljskog nasilja smanjuje, često svjedočimo medijskim napisima o slučajevima nasilja u obitelji i to nad ženama. Stanje se prema dostupnim podacima, tijekom pandemije nije popravilo, već naprotiv.  

            Nasilje nad ženama događa se svuda oko nas i u svim oblicima. Nemojmo okretati glavu pred tim pojavama i zatvarati oči ako se nasilje ne događa u našoj neposrednoj blizini. Nultom tolerancijom na pojave nasilja nad ženama te prijavljivanjem počinitelja spasit ćemo žrtve, ali i pomoći da postanemo bolje i zdravije društvo. 

            Nasilje prečesto počinje povišenim tonovima, nastavi se udarcima, a završi pucnjevima. Svatko od nas ima dužnost upozoravati na nasilje te činiti sve kako bi ovaj veliki društveni problem što prije nestao! 

gradonačelnica

Grada Čakovca 

Ljerka Cividini“

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja