Požar ugašen u pet ujutro, mjerenja ustanovila ispodgranične vrijednosti zraka

Sigurnost građana nije upitna, jer su mjerenja u 6 sati pokazala vrijednosti niže od graničnih

Priopćeno je to danas na press konferenciji u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe u
Čakovcu  Stožera civilne zaštite Grada Čakovca na kojoj su nazočili predsjednik Vatrogasne zajednica Međimurske županije Mario Medved zapovjednik Mladen Kanižaj, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, Krešo Jurčević Pu međimurska, Ivica Perhoč dirketor Čakoma i Lidija Vrbanec Megla iz ZZJZ Međimurske županije.

Požar na deponiji smeća u Totovcu ugašen u pet ujutro, a u njemu je sudjelovalo 18 vozila i gotovo 40 vatrogasaca. Požar je izbio na 4 plohi miješanog otpada koji je otvoren i proširio na gornju zatvorenu plohu, gdje su uskladištene bale plastike od 2,5-3 tisuće tona. Trenutno se osigurava područje. Autoprijevoznik Mišić bio je velika pomoć kod gašenja kao i sve vatrogasne postrojbe i djelatnici Čakoma. Nitko nije stradao ni imao respiratorne smetnje, izjavio je Mario Medeved.

Stjepan Kovač naglasio je da mi nemamo opasni otpad, tako da kao i što nalazi mjerenja zraka potvrđuju, nema negativnih utjecaja na građane, a neće ih ni biti. Naručili smo mjerenja daljnjih svakih 3 sata. U ovom najtežim uvjetima pokazalo se da su naši vatrogasci spremni na najveće izazove. Ujedno je napomenuo kako je Stožeru ponuđena i zračna helikopterska potpora Hrvatske vatrogasne zajednice, ali u tom trenutku zbog noćnih sati to nije bilo moguće realizirati.

Bila sam nazočna na samom odlagalištu i s obzirom na količinu dima i čađe zamolili smo građane  da ne izlaze van-rekla je Lidija Vrbanec Megla epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Povoljni hidrometeorološki uvjeti i vjetar “ruže vjetrova” bio je povoljan tako da je dim odlazio u atmosferu. Emisije plinova nema, a odlagalište se treba adekvatno sanirati. Ljudi mogu izlaziti van bez brige za zdravlje, a naša je preporuka da se voće i povrće u vrtovima prije konzumiranja opere.

Nije ugodno razgovarati o temi i situaciji kojom smo se suočili pogotovo vizualnim djelom i reakcijama građana, naglasio je Ivica Perhoč. Potvrđujem da se radi o plastici koaj je prošla kroz sotirnicu, plastika koja je balirana i namijenjena na zbrinjavanje na način koji još niej definiran nikakvim mjerama države. nema naprosto zatvorenog ciklusa, a ovo baliranje nema nikakvu tržišnu vrijednost. Nema razlog ada bilo što skrivamo, naručili smo mišljenje institucija radi što i kako se treba ponašati kada gori plastika. Sutra ćemo građanima Totovca prezentirati rezultate utjecaja odlagališta i kako se ništa ne događa van kontrole.

Krešo Jurčević iz Pu međimurske rekao je kako je policija osiguravala nesmetan prolaz  i prilaz vatrogasnim kolima, a i upozoravali građane koji su se okupljali da ih odvraćaju s požarišta. Trenutno je nemoguće voditi istragu uzroka požara, ali čim uvjeti dozvole ona će se obaviti i o tome obavijestiti javnost.

Mladen Kanižaj naglasio je  kako je ova vrsta požara brzo sanirana, a pogotovo kada se usporedi s ostalim sličnim požarima u Hrvatskoj, ali i inozemstvu (Kaštjun i Ljutomer).

Ono što sada slijedi je utvrđivanje uzroka požara, jer kako je naglasio Perhoč, iluzorno je i previše napamet govoriti o uzroku. Kada se stručnjaci utvrde istinske razloge, tek tada, na osnovi činjenica, moći će se o tome razgovarati.

(R.Dobošić)

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*