medjimurjepress@gmail.com

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca

Zamjenik gradonačelnika Mario Medved, predsjednica Franciska Četković i vijećnica Grada Čakovca Lana Remar sa suradnicima danas su u centru grada dijelili cvijeće sugrađankama povodom Dana žena.

Na fotografiji: Mario Medved i Franciska Četković

Tom prilikom Franciska Četković predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovec dala nam je kraću izjavu…

– Došli smo u situaciju da i nakon 200 godina  žene nisu ravnopravne u svim segmentima javnog i privatnog života. Prema definiciji o ravnopravnosti spolova, gledajući statistike pa i oko sebe, nažalost to je tako. Nisu dovoljno zastupljene u poduzećima, javnim službama, rukovodećim funkcijama, politici, na tražištu rada imaju prijepor. Teško dolaze do nekih poslova, a kad se doda i eventualni invaliditet, onda još teže ostvaruje radno mjesto. Ono što je danas karakteristično za žene, to je da velikim koracima grabe u svijet muških zanimanja. Ali isto tako imamo podatak da muški teško ili nikako ne ulaze u svijet ženskih zanimanja. Naime, tek 12 posto muškaraca bavi se kućanskim poslovima. Tu isto nismo ravnopravni i to je proces koji će još dugo trajati.

U Međimurju imamo veliki broj ženske radne snage proizašlih iz zatvorenih velikih poduzeća, sada pedesetogodišnjakinja, koje teško pronalaze posao. Tu imamo nekih pomaka preko projekta “Zaželi”, ali sve su to tzv. pomažuća ženska zanimanja. Imamo veliki broj Romkinja o kojima bi društvena zajednica trebala posebno voditi računa i vidjeti način na koji ih uključiti u svijet rada. Kad žena radi onda joj se otvaraju i svi vidici-zaključila je Četković.

Zamjenik gradonačelnika Mario Medved čestitajući svim Čakovčankama i Međimurkama Međunarodni dan žena, naglasio je da simboličnim darivanjem cvijeća žele upozoriti javnost i da stečena prava nisu vječna, a to se posebno odnosi na ženska prava. Još uvijek postoje oni koji bi ženama u društvu dali isključivo uloge majki, a sve se glasnije propitkuju i ostala ženska prava. Stoga je Međunarodni dan žena prilika da se još jednom prisjetimo teškog puta koje su žene prošle kako bi im se, ne samo priznala uloga u društvu, već omogućilo pravo na rad i izbor te ukazalo da potpunu ravnopravnost još uvijek nismo postignuli.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*