Od prijateljstva do konkretne suradnje

U službenom posjetu Gradu Čakovcu danas boravi izaslanstvo Grada Lipika. U izaslanstvu su gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, zamjenik gradonačelnika Slobodan Katunar, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić, bivši gradonačelnik Lipika Antun Haramija, te predstavnici udruga branitelja lipičkog područja.

Predstavnici grada Čakovca na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kovačom i njegovim zamjenicima te predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata s gostima iz Lipika održali su zajednički sastanak, nakon kojeg su se kratko obratili i novinarima.

Naša suradnja dotakla je brojna pitanja vezana uz dobrobit naših gradova. Razgovarali smo o kulturno, sportskoj, gospodarskoj, turističkoj suradnji. Nastojat ćemo implementirati one projekte koji su uspješni u našim gradovima -rekao je Kovač na samom početku.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana naglasio je kako  je suradnja inicirana u Lipiku i sazrijevala je nekoliko godina. 1991. godine među braniteljima Lipika i Pakraca poginulo je 11 Međimuraca koji su branili područje zapadne Slavonije.  Sveta misija nas gradonačelnika je da te žrtve nisu uzaludne. Različiti smo po veličini , imamo različita iskustva, a nas posebno interesira komunalna problematika u kojoj vi imate daleko veće rezultate. Na njega se nadovezao Antun Haramija bivši gradonačelnik Lipika naglasivši kako je njegov dolazak u Čakovec vrlo emotivnog karaktera, jer je napola i Međimurac i Slavonac, Zahvalio se svim braniteljima iz Međimurja koji su došli braniti i obraniti Lipik u Domovinskom ratu i kako je rekao na jedan novi mirnodopski početak suradnje.

Zvonimir Košir, jedan od zapovjednika obrane Lipika istaknuo je kako već 23 godina čeka ovaj trenutak suradnje. Naime, vidio je postrojbu iz Međimurja koja je oslobodila Lipik u cijelosti od agresora. Stjepan Horvat predsjednik koordinacije udruga dragovoljaca  iz Domovinskog rata naznačio je obavezu u obrani domovine, a kako Čakovec tada nije imao razaranja, krenulo se na ratišta Slavonije u čemu su postrojbe iz Međimurja imale važnu ulogu.

Po završetku obraćanja novinarima obje delegacije položile su vijence i zapalili svijeće podno Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata te Spomen-zida poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije.

Nakon posjeta Muzeju Međimurja održan je zatvoren radni sastanak na temu suradnje i izrade zajedničkih projekata koji bi se kandidirali prema europskim fondovima.

(rd)

 

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*