Međimurje Press
Grad Čakovec

Prijavite svaki oblik nasilja nad starijim osobama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, uputilo je priopćenje u kojem stoji:

„Poštovane sugrađanke i sugrađani!

U povodu 15.lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, obraćamo se osobama treće životne dobi, koje su u doba epidemije korona virusa, najviše pogođene.

Dok su obitelji diljem Hrvatske i svijeta bile zatvorene u svojim domovima kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom, opravdano se sumnja na porast svih oblika obiteljskog nasilja posebice prema najranjivijim skupinama društva , a to su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom. Samoizolacija, pojačane mjere izolacije, ograničeno kretanje i socijalna distanciranost, mogu povećati rizik od nasilja u obitelji, ali i institucionalno upravo prema najranjivijim skupinama društva.

Starije osobe koje su smještene u domovima ili drugim ustanovama socijalne skrbi, više od tri mjeseca bile su izložene izoliranosti uz minimalnu socijalnu komunikaciju. To je dodatno dovelo do osjećaja usamljenosti i izolacije. Ekonomska neizvjesnost zbog nezaposlenosti, smanjena ekonomska primanja obitelji, a i cijelog društva, samo su još dodatni čimbenik mogućeg pogoršanja psihičkog, a i fizičkog zdravlja svij, a posebice ranjivih skupina.

Starije osobe koje su izložene obiteljskom ili institucionalnom nasilju, teže dolaze do podrške i rjeđe prijavljuju nasilje od drugih rizičnih skupina. Najčešće nasilje koje doživljavaju starije osobe je psihičko nasilje, počinjeno najčešće od njima bliskih osoba. Vrijeme pandemije i karantene posebno može tome pridonijeti.

Stoga se povodom Međunarodnog dana svjesnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama, obraćamo vama dragi sugrađani starije životne dobi, uz poziv da ne šutite kada ste izloženi nasilju bilo kojega oblika, želimo vas osnažiti i pozivamo vas da progovorite i prijavite nasilje.

Pozivamo i sve ostale građane da reagiraju i prijave nasilje nad starijim osobama koje primjećuju u svojoj okolini.

NASILJE MOŽETE PRIJAVITI NA BROJ TELEFONA 112. ZAUSTAVIMO NASILJE NAD STARIJIM OSOBAMA U SVAKOM TRENUTKU !

POVJERENSTVO ZA
RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

GRADA ČAKOVCA“

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja