Međimurje Press
Grad Čakovec Kultura i obrazovanje

Raspisan natječaj za stipendije Grada Čakovca!

Grad Čakovec u ponedjeljak je raspisao natječaj za dodjelu novčanih potpora za akademsku godinu 2021./22. Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama Grada Čakovca, a bit će otvoren do utorka, 26. listopada 2021. godine.

 

Na natječaj se mogu javiti studenti koji nisu korisnici novčanih potpora Grada Čakovca, dakle brucoši te oni koji dosad nisu primali gradsku stipendiju. Prednost pri dodjeli novčanih potpora imaju studenti koji su upisali studije iz deficitarnih područja. Oni stipendije, ako studij završe u roku, ne moraju vraćati. Deficitarna zanimanja za ovu akademsku godinu na sveučilišnim studijima su: Anglistika-nastavnički smjer, Elektrotehnika, Farmacija, Fizika-nastavnički smjer, Građevinarstvo, Informatika-nastavnički smjer, Logopedija, Matematika-nastavnički smjer, Medicina, Psihologija, Računarstvo, Edukacijska rehabilitacija i Strojarstvo. Na stručnim studijima deficitarna su: Radna terapija, Rani predškolski odgoj i obrazovanje te Strojarstvo.

Osim stipendiranja deficitarnih zanimanja, Grad Čakovec novčano podupire i studente na ostalim studijima. Oni dobivenu stipendiju nakon završetka vraćaju, osim u slučaju kad im je prosjek ocjena veći od 4,5 odnosno 4,0 ukoliko su tijekom studija sudjelovali u međunarodnoj razmjeni studenata ili bili na nekom međunarodnom natjecanju. Tu je i model zajedničkih stipendija s gospodarstvom, gdje Grad daje isti iznos potpore kao i tvrtka, s time da ona jamči zapošljavanje nakon završetka studija. Stipendije se dodjeljuju po dva modela, prvi temeljem uspjeha, a drugi socijalno-imovinskog statusa.

Stipendija za studij u Čakovcu iznosi 400,00 kuna, za studij u Varaždinu 500,00, a za studij u Zagrebu te ostalim hrvatskim gradovima i u inozemstvu 900,00 kuna mjesečno. Stipendije se isplaćuju 10 mjeseci u godini tijekom trajanja studija.

Sve informacije i obrasci za prijavu nalaze se na mrežnim stranicama Grada Čakovca (https://www.cakovec.hr/web/natjecaj-za-dodjelu-novcanih-potpora-za-akademsku-2021-2022-godinu-redovnim-studentima-na-preddiplomskim-integriranim-i-diplomskim-studijima/).  Novac za isplatu stipendija osiguran je u Proračunu Grada Čakovca.

Grad Čakovec trenutno stipendira 251-og studenta, godišnje ih se prijavljuje stotinjak, a od 2000. godine otkad se provodi ovaj projekt, iz gradskog je proračuna za te namjene utrošeno 37.274.501,97 kuna.

(dv)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja