Simbolični protest ispred ulaza u Perivoj Zrinski

Ohrabreni dopisom Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata kojeg je potpisao predsjednik Mario Jukić, grupa građana okupljena oko Danijela Hampamera Kige danas je održala prosvjed na ulazu u čakovečki park.

Kako smo već pisali, akcija je usmjerena protiv revitalizacije Spomenika parkovne arhitekture Perivoj Zrinski te se traži uređenje parka u demokratskoj i zakonskoj proceduri i javnoj raspravi sa zainteresiranim stanovnicima i strukom.

Prema hrvatskom društvu krajobraznih arhitekata a prema Statutu Hrvatske komore stručne poslove i djelatnost krajobraznog projektiranja i/ili stručnog nadzora građenja i djelatnosti građenja mogu vršiti samo ovlašteni arhitekti ili ovlašteni krajobrazni arhitekti. Uvidom u idejni projekt obnove SPA Perivoj Zrinski razvidno je da projektantica Romana Maradin -dip.ing. agronomije nije ovlaštena krajobrazna arhitektica. Isto tako, uvidom u popis projektanata s ovlaštenjem na kulturnom dobru,  projektantica gđa. Mandarin se ne nalazi kao ni Šumarski institut. Na kraju navode da s ena ovaj način grubo krše zakoni RH, Statut Hrvatske komore arhitekata i krajobraznih arhitekata te pravo na rad školovanih i kompetentnih i ovlaštenih za navedene zadatke.

Potpisivat ćemo danas peticiju i mislim da će se tako Idejni projekt obnove parka izmijeniti. Radi se također i o financijama, a kako nismo informirani koliko financijski iznosi, voljeli bi i u tome vidjeti gradsku transparentnost. Nakon prezentacije što će se raditi u parku,  krenuli smo u prosijednu akciju. Ovaj park se mijenja, dobiva drugačiji dizajn nego je to bilo 70-tig, 80-tih godina. Gledamo godinama kako se ruše drveća. Očekivali smo da kada se poruši neko staro drvo, da se na tom mjestu zasadi novo. Našli smo u Državnom arhivu Rješenje iz 1975.godine, gdje je proglašen Spomenik parkovne arhitekture, a tamo jasno piše da je zabranjeno svako rušenje drva. Čude zato postupci nekih novih redizajnera. Ispada da se park prilagođava manifestacijama u gradu, umjesto da je to zona mira” -rekao je organizator protesta Danijel Hampamer Kiga.

Današnji prijavljeni protest, nažalost nije privukao veći broj građana. Izgleda da je svima lakše pozdravljati akciju putem društvenih mreža, dok terenski nastupi ipak ima neku drugu težinu. Ovako, sve ostaje na pojedincima, koji usprkos truda i napora nemaju dovoljnu potporu građana. Ili, da budemo jasniji, protesti u Međimurju pa i u Hrvatskoj nemaju osim poruke očekivanu konzistentnost.

(rd)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*