Međimurje Press
Grad Čakovec

Škole na području Čakovca spremne za početak nove školske godine

U pet redovnih osnovnih škola na području Grada Čakovca te u Centru za odgoj i obrazovanje i Umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić“, sve je spremno za početak nove školske godine. U ponedjeljak, 9. rujna u školske će klupe na području Čakovca po prvi puta sjesti 289 prvašića, dok će nastavu ukupno pohađati 2.691 učenik u 195 razrednih odjeljenja. Najviše učenika, 781, broji I.OŠ Čakovec, a najmanje, 169, Centar za odgoj i obrazovanje.

I ove godine sve učenike na klupama čekaju udžbenici, no za razliku od nekoliko prošlih godina, plaćeni su iz Državnog proračuna. Grad Čakovec svakom je učeniku kupio po četiri bilježnice, za niže razrede pisanke, a za više bilježnice s motivima grada.

Nastavlja se s praksom produženog boravka u školama, u ukupno 10 skupina, koje okupljaju 162 učenika, a u I. OŠ, gdje se program dosad provodio u 3 skupine, zbog velikog je interesa djece i roditelja odobrena organizacija još jedne skupine. Isto tako, sredstvima Europskog socijalnog fonda, osigurano je 57 pomoćnika u nastavi za ovu školsku godinu. Grad Čakovec osigurat će besplatne obroke za 600-tinjak djece nižega socijalnog statusa u okviru projekta sufinanciranog iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Prijevoz učenika, i dalje je osiguran svima koji su za to iskazali potrebu, točnije za 700 učenika iz I. OŠ te škola Ivanovec i Kuršanec. Grad Čakovec pridaje i važnost sigurnom sudjelovanju djece u prometu, pa će tako u suradnji s Policijskom upravom međimurskom i HAK-om, 11. rujna u 9 sati, na čakovečkom Trgu Republike biti održana preventivna radionica „Sigurno u školu s HAK-om“. U sklopu radionice, postavit će se prometno vježbalište, semafori, pješački prijelazi i sl., kako bi učenici prvih razreda mogli uvježbavati sigurno kretanje u prometu, posebice pravilnog korištenja nogostupa i sigurnog prelaska ceste.

Isto tako, djelatnici Prometne policije PU Međimurske, na prvi će dan biti prisutni na prilazima svih osnovnih škola na području Grada, a održati će i predavanja za sve učenike prvih razreda. Kako su najavili u policiji, pojačane mjere kontrole prometa u blizini škola, biti će na snazi do kraja rujna.

Spomenimo i da je Grad Čakovec za vrijeme ovogodišnjih ljetnih praznika obnavljao školske zgrade i uređivao okoliš. Između ostalog, sanirana su pročelja u I. i III. OŠ Čakovec te u OŠ Ivanovec. Uređeni su prilaz i okoliš kod III. OŠ, a do kraja ove kalendarske godine obavit će se i uređenje tavanskog prostora u OŠ Kuršanec te sanacije podova u I., II., III. osnovnoj školi, OŠ Kuršanec te Centru za odgoj i obrazovanje.

KRISTINA ŠTEBIH

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja