Stanorad DA ili NE?

TREBA LI STANORAD U STEČAJ ILI NASTAVITI POSLOVANJE I VRAĆATI DUG PRIJAŠNJE UPRAVE OD 2,5 MILIJUNA KUNA

imgresGubitaš, gradsko poduzeće STANORAD danas je Gradskom vijeću i vijećnicima podastrlo podatke o poslovanju. Naime nakon uštrcavanja gradskih novaca od gotovo 600 tisuća kuna, dug je i dalje 2,5 miljuna kuna i to je već svima poznato, ostavština bivše uprave. Stanorad danas zapošljava 16 djelatnika od čega 6 čistačica. Kako je izračuno vijećnik Dražen Blažeka, Stanoradu neće biti dovoljno 50 godina da sanira dug i to ako nastavi tempom kojim je danas direktor Stanorada predočio Vijeću. Naime, zaustavljen je daljnji gubitak, ali prihodi su svega pedesetak tisuća kuna. Upravo na tragu tih pedeset tisuća, Blažeka je upitao direktora Velimira Mađarića tko vodi njihovo knjigovodstvo. Nažalost, osim što je rekao da ga vodi vanjska tvrtka, nije znao ime te tvrtke.

Neposredno uoći sjednice, Stjepan Kovač novinarima je izjavio: “Stanorad je dugogodišnji problem. Vjerujem da ga postepeno rješavamo. Posluju pozitivno prvih 6 mjeseci i postoje indikacije da se kroz godine sam financira. Stari se dugovi nažalost nisu plaćali. Ne razmišljamo o privatizaciji istog kao ni o stečaju”.

PRIČUVE U POKRIVANJE GUBITAKA

Stanorad danas “vodi brigu” o 256 zgrada i 4618 stanova u kojima stanari plaćaju pričuvu od 1,5-7,00 kuna po kvadratu. Stoga je u samoj vijećničkoj raspravi Blažeka tražio konkretne odgovore koje nažalost nije dobio. A pitanja su se odnosila na slijedeće:

-koliko je novaca na računima stambenih zgrada u Čakovcu?

-koliko se sveukupno izdvaja na pričuvu?

-kolike su financijske obaveze Stanorada prema zgradama?

S poslovanjem ovakvog Stanorada rekao je Blažeka, ta tvrtka nema perspektivu. Na tu činjenicu upozoravam već petu godinu zaredom. Potkrijepio je to i podatkom oko obnove energetske učinkovitosti zgrada na koju se Stanorad toliko poziva i natječaje na koje se u svezi toga konkurira. Naime, građanima se naplaćuje naknada za isto, a natječajna dokumentacija koju dostavljaju, redovito im se vraća kao nepotpuna i bez učinka je.

imgresNa kraju, Blažeka je prozvao Nadzorni odbor koji za stanje u Stanoradu dobrano snosi odgovornost.  Stjepan Kovač odgovorio je Blažeki protupitanjem: “Ako ugasimo Stanorad, tko će vratiti dugove“.

Prema svemu sudeći problem Stanorada vući će se i dalje, a mi konstatirajmo da će ionako sve dugove vraćati građani ovog grada, kroz pričuvu ili bilo kako drugačije. Već viđeno!

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*