medjimurjepress@gmail.com

U Centru za kulturu održana svečanost povodom Dana Grada Čakovca

Dan Grada Čakovca – uručene godišnje nagrade, priopćenje

U petak 29. svibnja, obilježava se Dan Grada Čakovca. Spomen je to na 29. svibnja 1579 godine, kada je Poveljom Jurja IV. Zrinskog, tadašnje naselje Čakovec dobilo status slobodnog trgovište, a s time i status grada.

S obzirom na trend ublažavanja mjera sprječavanja širenja COVID-19 virusa, odlučeno je da će se ovogodišnji Dan Grada Čakovca, obilježiti prigodnim, no ipak simboličnim programom. U jutarnjim satima je tako u središtu grada započeo trodnevni Festival cvijeća, jagoda i tradicije, a već tradicionalni mimohod u prijepodnevnim su satima upriličili i Gradski puhački orkestar te Čakovečke mažoretkinje. Prije toga, položeni su vijenci podno spomen obilježja Poginulim i nestalim braniteljima u Perivoju Zrinskih.

U čakovečkom Centru za kulturu održana je središnja svečanost povodom Dana Grada. Prigodnim je riječima svečanost otvorio predsjednik Vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat. On se osvrnuo na rad Gradskog vijeća u proteklih godinu dana te je, između ostalog, rekao: „U izvanrednim vremenima i u izvanrednim okolnostima pokazuje se nečija kvaliteta i dokazuje predanost poslu. Siguran sam da ćemo se u ostatku mandata, svi zajedno, bili članovi većine ili oporbe, i dalje odgovorno voditi voljom onih koji su nas birali, te zastupati i braniti njihove interese, kao i interese grada. Predviđaju da vremena koja su pred nama neće biti jednostavna, no siguran sa da će Gradsko vijeće, kao uostalom i dosad, znati odgovoriti na sve izazove, imajući u vidu ponajprije potrebe svih stanovnika Čakovca.“

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, također se obratio okupljenima, rekavši: „Ušli smo u posljednju godinu aktualnog mandata. Iako je COVID-19 poremetio mnogo toga, velike investicije koje smo planirali kad smo donosili proračun za ovu godinu će se realizirati. Izvori i način financiranja dogovoreni su u prethodnom razdoblju, tako da planirana izgradnja nije upitna. Zaslužuju to naši sugrađani, ali i gospodarstvo, posebno ono koje sudjeluje u njihovom izvođenju. Prije tri tjedna počeli su radovi na uređenju nogometnog igrališta s umjetnom travom na SRC „Mladost“. Prije četrnaest dana počela je izgradnja kružnog toka na križanju Vukovarske i Ulice Vladimira Nazora. Ovih dana počela je izrada glavnog projekta za izgradnju otvorenih bazena, a građevinski strojevi su u Zoni Brezje u Mihovljanu te Industrijskoj zoni Istok u Čakovcu. Završili smo izvedbeni projekt i troškovnik za novu zgradu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, projektira se i Regionalni teniski centar. Uskoro nam slijedi javna tribina i raspisivanje natječaja za uređenje Trga Republike. Samo ovo nabrojano, vrijedi oko 150 milijuna kuna, a posebno ističem da je najveći dio novca osiguran iz vanjskih izvora. Za početak realizacije možda smo čekali koju godinu više, no svi mi dobit ćemo prijeko potrebnu infrastrukturu i to u velikoj mjeri financiranu novcem iz drugih proračuna”.

U ostatku programa svečanosti, uručene su godišnje nagrade Grada Čakovca. Nagradu za životno djelo dobio je Željko Medved, umirovljeni učitelj tehničke kulture iz Čakovca. U njegovom bogatom životopisu posebno se ističe rad s djecom i mladima na polju tehničke kulture, u učeničkim zadrugama, izviđaštvu, prometu. Isto tako, zapažen je i njegov nesebičan doprinos obrazovanju djece s invaliditetom te poteškoćama u razvoju, kao i angažiranost u sindikatima. Željko Medved je i jedan od osnivača Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, dugogodišnji je član Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture gdje je u dva mandata obnašao i dužnost predsjednika. Jedna je od osnivača i Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca.

Godišnju nagradu za obrazovanje primila je I. osnovna škola Čakovec, na čemu se zahvalio ravnatelj škole Siniša Stričak. Osim matične škole u Čakovcu, popularna „Prva“ u svom sastavu ima i Područne odjele u Novom Selu Rok i Krištanovcu, broji 783 učenika i 86 djelatnika, a krajem prošle godine obilježila je značajnu obljetnicu, 150 godina državnog školstva Čakovcu.

Na polju kulture i umjetnosti nagrađena je KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca. Tijekom 2019. godine, Veseli Međimurci su raznim događanjima obilježili 70. godišnjicu rada na području kulturno umjetničkog amaterizma gdje su od samih početaka istinski ambasadori glazbe, plesa, kulture i tradicije svoga kraja. U ime Udruge, nagradu je primio njen predsjednik Nikola Kotur.

Godišnja nagrada za sport dodijeljena je Gimnastičkom klubu „Marijan Zadravec Macan“ iz Čakovca. Primio ju je dopredsjednik kluba Mario Vukoja. Riječ je o jednom od najuspješnijih hrvatskih sportskih klubova koji trenutno broji šestotinjak članova raznih dobnih uzrasta, a uz matičnu bazu u Čakovcu, klub ima i četiri podružnice u Međimurju s još tri u pripremi. Klub sudjeluje na svim razinama natjecanja, od regionalnih do svjetskih, godišnje „ubire“ stotinjak medalja, a broji i osam reprezentativaca, među kojima se svakako ističu imena olimpijca Filipa Udea i nositeljice medalja sa svjetskih kupova Tijane Tkalčec Korent.

Za rezultate u prošloj godini na području gospodarstva nagrađena je Međimurka BS iz Čakovca. Već 27 godina, Međimurka BS se bavi prodajom i servisom alata i strojeva, a od početnih osam, danas je stigla na 106 djelatnika i na 7000 m2 poslovnog i skladišnog prostora. Nagradu je primio direktor tvrtke, Stanko Brzuhalski.

Na području zdravstva, godišnju nagradu je primila mr. sc. Tanja Rosić, dr. dentalne medicine. U svom radu, Tanja Rosić se posebno orijentirala na preventivu i rad s najmlađim dobnim skupinama te je i idejna začetnica projekta „Dan zdravog osmjeha“, jedinstvene akcije u Hrvatskoj kojom se obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja.

Udruga umirovljenika Grada Čakovca primila je godišnju nagradu Grada Čakovca za područje rada udruga. Ova udruga djeluje pet godina te okuplja 1773 člana, sudjeluje na sportskim i kulturnim događanjima, organizira razna druženja te posebno brine o zdravlju i socijalnim pitanjima svojih članova. Nagrada je uručena predsjedniku Udruge Antunu Golubiću.

U ime svih nagrađenih, prigodnim riječima zahvalila je Tanja Rosić. Svečanost u Centru za kulturu izvođenjem himne otvorila je sopranistica Samanta Grahovec uz klavirsku pratnju Darka Golubića.

Program obilježavanja Grada Čakovca nastavit će se koncertom čakovečkog benda Komedija, večeras u 19 sati kod Fontane u Perivoju Zrinskih, gdje će u isto vrijeme, u subotu nastupiti SciFidelity orchestra. Za najmlađe će u subotu u 11 sati, KD Pinklec na Franjevačkom trgu izvesti predstavu Vuka se ne bojim ja, a na istom mjestu u nedjelju u 16 sati predstavu Bremenski svirači. I u dane vikenda građani mogu prošetati čakovečkim središtem gdje ih očekuju izlagači i program ovogodišnjeg Festivala cvijeća, jagoda i tradicije.

Kristina Štebih

Foto: Rajko Dobošić, Vjeran Žganec Rogulja

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*