Međimurje Press
Grad Čakovec

U očekivanju 58. Procijunkulova!

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održana je danas konferencija za novinare veza uz najavu ovogodišnje Porcijunkulova, tradicionalno kulturno – turističke manifestacija koja obilježava 58. godinu održavanja, a trajat će od 28.7 do 2.8.2022.

Manifestaciju su najaviti gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, direktor TZ grada Čakovca Filip Horvat i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josip Grubišić.

Kako je rekla gradonačelnica, ova manifestacija prerasla je okvire Čakovca i Međimurja i postala središnji ljetni događaj ovog dijela Hrvatske. Event je to koji pokazuje naše domaće potencijale i koji mnogim gostima koji navrate u Čakovec, ostaje u sjećanju. Ove godine uveli smo neke novosti s kojima želimo obogatiti i osvježiti programe te postavit smjer u kojima će se narednih godina ova manifestacija razvijati. Uz franjevačko proštenje i proslave blagdan Gospe od Anđela svakako da Porcijunkulovo time dobiva i važnost u cjelokupnom sadržaju. Vremena se mijenjaju i Porcijunkulovo nije danas samo vjerski događaj. Duhovni značaj i njegova simbolika duboko su u središtu i neizostavni dio čakovečke manifestacije. Svima koji u dane Porcijunkulova dođu u Čakovec, želim dobrodošlicu – poručila je gradonačelnica Cividini.

Direktor TZ Grada Čakovca Filip Horvat ukratko je objasnio namjeru organizatora o kružnom kretanju u centru grada te zato pripremljenih dislokacijama. Jedno do mjesta je Porcijunkulovski plac uz čakovečku tržnicu gdje će izlagati OPG-ovi. Nova lokacija je i u Parku Rudolfa Kropeka sa urbanom binom i renomiranim izvođačima. Uz eksponate i umjetničke instalacije kipara iz Varaždina Nikole Vudraga kako bi se posjetitelji uz njih mogli fotografirati, pripremljena je i nova lokacija naziva Dječja zona koja kreće od Parka Zrinskih uz bedem Starog grada do hotela Kastelum.

Gvardijan Franjevačkog samostana fra Grubišić naglasio je važnost i povijest Porcijunkulovskog oprosta i najavio tzv. trodnevnicu 30. i 31. srpnja te 1. kolovoza u sve dane od 18 sati sa franjevačkom krunicom koje će voditi Franjevački svjetovni red, nakon čega je Sveta misa. Misa za bolesnike održat će se 1. kolovoza u od 9 sati. Na sam dan Gospe od Anđela Svete mise na hrvatskoj jeziku su u 6.30, 8.00, 10.00  i 18.30 sati. Centralna misa u 10 sati je u dvorištu samostana koju će predvoditi mons. Antun Perčić generalni vikar Varaždinske biskupije s procesijom od 9.30 sati. Misa na slovenskom i mađarskom jeziku bit će od 11.45 sati, a predvodit će je velečasni Ištvan Marton.

Na konferenciji novinarima se obratila i predstavnica Carlsberg Croatia Doris Ravlić koja je istaknula vrijednost manifestacije kojoj se ta renomirana kuća priključila kao zlatni sponzor.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja