Međimurje Press
Grad Čakovec

Usvojen rebalans proračuna, čakovečkim ugostiteljima subvencije za korištenje javnih površina!

Usvojen revalans Proračuna za 2021. većinom glasova!

U odnosu na prvobitni plan, ukupni je proračun sa 301.859.459,00 kuna smanjen za 15.765.064,50 kuna na 286.094.384,50 kuna. Pri tome je prihodovna strana smanjena je za otprilike 5 i pol milijuna kuna. Kako je u uvodno obrazložila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, proračun je u samom početku bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Kako je rekla, nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako se ukupni godišnji prihodi Gradskog proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bi godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Naglasila je da će Grad ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije će završiti u minusu.

Vijećnici su usvojili i Odluku o izradi urbanističkog plana uređenja „Globetka-istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i Sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje, te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor tamo planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi. Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje Javnog poziva za prikupljanje ponuda za osnivanje prava građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada. Naime, postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području grada, a preko ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje.

Ujednačene su i naknade članovima svih radnih tijela gradonačelnice, te prihvaćen Program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja COVID-19 virusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, za razdoblje od početka ožujka do kraja svibnja može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30% iznosa. Novac je osiguran u Proračunu Grada Čakovca.

David Vugrinec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja