Međimurje Press
Grad Čakovec Kultura i obrazovanje

Vlada RH odobrila Sabor potvrdio – slijedeće godine kreće izgradnja novog Centra za odgoj i obrazovanje!

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jedina je obrazovana ustanova u Međimurju koja skrbi o djeci s teškoćama. Također, jedina je škola u zemlji koja još uvijek djeluje u prostorima izgrađenim prije pola stoljeća, premalim i potpuno neprimjerenim današnjim pedagoškim standardima. To će se napokon promijeniti i kreće se s izgradnjom novog Centra u 2022. godini, rečeno je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici na prigodnoj konferenciji za medije na kojoj su projekt izgradnje i financiranja nove zgrade predstavile uz gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek te ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Dragica Benčik.

„Ovo je najbolja i najveća vijest koju smo mogli dobiti povodom dana sv. Nikole, čak smo se šalili u školi da kada izgradimo školu da ćemo Dan Centra ubuduće slaviti 6. prosinca, na dan kada smo dobili financije za izgradnju, jer to je događaj na koji jako dugo čekamo. Unazad 15-ak godina razgovara se o različitim opcijama kako to realizirati, kako napraviti primjerenu školsku zgradu potrebama naših polaznika, odnosno primjerenu suvremenim potrebama i mogućnostima koje nove tehnologije te metode učenja i rada od struke iziskuju. Prostor u kojem smo trenutno je apsolutno nefunkcionalan i neprimjeren u svakom pogledu, stoga od srca hvala Boški Ban Vlahek na podnesenom amandmanu na Državni proračun RH kojim smo zapečatili potrebna sredstva za 2022. godinu. Svakako želim zahvaliti gradonačelnici Ljerki Cividini na zajedničkom lobiranju u resornom ministarstvu te svima u Gradu koji su uložili svoje vrijeme i trud pri izradi dokumentacije i projekta koji spremni čekaju. Projekt na čekanju će zadovoljiti sve potrebe djece s teškoćama i njihovih roditelja s područja cijelog Međimurja. Predviđa se predškolski odgoj, osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, srednjoškolsko obrazovanje te razvijanje socijalnih usluga usmjerenih na odrasle osobe s teškoćama“, rekla je ravnateljica Benčik.

„Napokon možemo krenuti u izgradnju nove zgrade Centra, s obzirom da znamo koliko se dugo čeka. Škola je kapaciteta do 70 učenika, trenutno ih broji 175, pa vjerujem da će to biti velika pomoć za djecu i roditelje te djelatnike. Drago mi je što je Vlada prepoznala i prihvatila moj amandman i toplo mi je pri srcu što su jednako tako vladajući prepoznali da župan Posavec, gradonačelnica, ravnateljica i ja osobno zajedničkim snagama radimo na istom cilju – da djeca s poteškoćama postanu djeca mogućnosti. Čeka nas neko ljepše vrijeme i doba, čekaju nas naredne dvije godine u kojima ćemo napraviti novu školsku zgradu i obljetnice škole koje dolaze proslaviti u novim prostorima“, naglasila je Boška Ban Vlahek, saborska zastupnica koja redovito od rujna 2020. podnosi amandmane na Državni proračun Republike Hrvatske za Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec te dodala da se nada kako će Vlada pratiti izgradnju nove školske zgrade i dati punu potporu istome.

Gradonačelnica: Ovo je zajednički uspjeh svih Međimuraca, u kojem pratimo potrebe naših sugrađana!

„O potrebi izgradnje novog Centra govori se već duže vrijeme, predugo. Grad je prije desetak godina osigurao prostor, završio projektnu dokumentaciju, no nije uspio zatvoriti financijsku konstrukciju te započeti s građevinskim radovima. Bilo je to tada, danas je došlo novo vrijeme. Vrijeme u kojem govorimo o realizaciji investicije teške oko 70 milijuna kuna. Stoga uvrštavanje ovog projekta u Državni proračun, i to u iznosu koji nije simboličan, koji nam jamči stvarni početak radova pobjeda je zajedničkih napora svih Međimuraca i simpatizera našeg kraja na relaciji Čakovec – Zagreb. Ključno je da svi zajedno gledamo isključivo potrebe naših građana, uz otvoreni i iskreni dijalog bez obzira na naš predznak i bez fige u džepu. Tek na taj način možemo ostvariti sve što je potrebno, a takvi su rezultati pravo mjerilo snage koje ima sjever zemlje. Stoga hvala ravnateljici i saborskoj zastupnici, no hvala i ministru znanosti, obrazovanja i sporta Radovanu Fuchsu te državnom tajniku Tomislavu Paljku, ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu, našem županu Matiji Posavcu, svi smo odradili dio priče i bili jedan od koraka na cilju da našoj djeci, djelatnicima, cijelom Međimurju i Čakovcu damo prostor koji je neophodan da im pružimo ravnopravne i adekvatne uvjete koje zaslužuju“, u svom je govoru istaknula čakovečka gradonačelnica Cividini i pritom najavila nove nadstandarde u osnovnoškolskom obrazovanju u Čakovcu, kako će se izgradnjom novog Centra i selidbom iz prostora, otvoriti novi prostori za korištenje učenicima III. Osnovne škole.

„Društva se dokazuju na svojoj brizi o slabijima i potrebitima, te sam sigurna da ćemo mi Čakovčani i Međimurci vrlo dobro iskoristiti novu infrastrukturu. Ovo je samo početak bolje priče o obrazovanju i skrbi osoba s teškoćama u našem gradu“, zaključila je Cividini.

GRAD ČAKOVEC

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja