Zaiskrilo na relaciji vijećnika HNS-a i gradonačelnika

Oporbeni vijećnici HNS-a danas su na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća “pokazali zube” i pitanjima zasuli gradonačelnika Kovača, a nekoliko puta reagirao je i predsjednik gradskog vijeća Jurica Horvat.

Zaoštrilo se nekoliko puta, iako ni na ovoj sjednici nije bilo u prošlom sazivu najglasnijeg Predraga Kočile. Od 21 vijećnika sjednici se odazvalo njih 19, koji su izglasali sve što je bilo na dnevnom redu većinom od 11 glasova.

Od pitanja Aktualnog sata izdvajamo pitanje Andreje Marić vezano za revitalizaciju čakovečkog parka, Lane Remar osvjetljavanja prostora ispred školske zgrade, Josipa Zorčeca oko uređenja Gradske tržnice i sanacije blata na prostoru Sajma.

Josip Varga proučavajući proračun uočio je nesrazmjer između ušteda oko javne rasvjete od 30% o kojima putem medija govori gradonačelnik, a istodobno povećanja stavke za isto u proračunu. Lanu Rođak interesiralo je zašto grad mora imati dodatni trošak za nešto više od 1,3 milijuna kuna netom završene Aglomeracije Čakovec. Josip Požgaj iznio j eproblem Čakoma da nije adekvatno izvršio čišćenje lišća sa prometnica te usput predložio izgradnju još jednog križa na čakovečkom groblju, kao i saniranje parkirališta kod I osnovne škole.

Karolina Juzbašić nezadovoljna dostavom od strane stručnih službi grada, ponovila je kako decidirano traži jasne podatke javne nabave koje je tražila za 2017.g. i to točno za jednostavnu nabavu, tko se kandidirao putem natječaja i tko je dobio te natječaje. Rajko Bulat interesirao se za rotor kod Savske Vesi te početka gradnje Sjeverne obilaznice. Ljerka Cividini osvrnula se na nesrazmjer u proračunu Stanorada, ugradnji plina u vozila u Čakomu te razloga zašto se potpisivao aneks ugovora za Aglomeraciju kada za to ne postoji odluka. Ivica Perhoć predložio je prijevoz srednjoškolaca direktno u škole kako bi se spriječile gužve u prometu.

Stjepan Kovač nekoliko je puta naglašavao kako se ništa ne skriva u poslovanju grada, da se radi javno i transparentno. Dio prostora Gradske tržnice kupio je privatni poduzetnik koji će urediti prostor te se taj dio ponude morao izmjestiti. Vezano za čakovečki park, naglasio je kako se u njemu 40 godina nije radilo ništa i on kao gradonačelnik brine za sigurnost svojih sugrađana. Obrazložio je to činjenicom o javnoj stručnoj raspravi koja je vođena 2014.g. i koja je meritorna za revitalizaciju. Najavio je od slijedeće godine besplatnu liniju autobusima na prostor Sajmišta s Juga i centra grada kako se na toj lokaciji ne bi stvarale gužve. Što se tiče sjeverne obilaznice, Mario Medved naglasio je da je u tijeku izrada glavnog projekta, HAC radi na otkupu zemlje i početak izgradnje očekuje se 2019.godine. Direktor Stanorada izvijestio je kako je etažiranje stanova pri kraju i da se sada kreće na realizaciju energetske učinkovitosti zgrada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koplja su se lomila oko velikog povećanja stavke u proračunu za kulturu. Naime, sredstava su povečana za javne manifestacije u kojem najviše participira TZ Grada Čakovca, a čija se sredstva koncentriraju u gradu i onda dislociraju ka Turističkoj zajendici. Govorilo se i o  kreditu Stanorada za ljetovalište Dramlju, ali i iskrilo nakon što je Karolina Juzbašić poručila Kovaču da više vremena provodi po kaićima no na radnom mjestu. Kovač nije ostao dužan i uzvratio  kako u top 10 uhljeba u Hrvatskoj 6 pripada HNS-u a ostalo HDZ-u. Dodao je da su sredstva ponajviše uvećana za Porcijukulovo i da su se javila dva nova kapitalan sponzora i da o toj manifestaciji priča cijela Hrvatska.

Prema prijedlogu Proračuna za 2018. godinu, koji se našao pred gradskim vijećnicima, rashodi su planirani u iznosu od 158.226.910,00 kuna. Od većih investicija, sljedeće se godine namjerava krenuti u izgradnju nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, u planu je i rekonstrukcija Dječjeg vrtića Maslačak u Čakovcu, osigurana su sredstva za početak planiranja izgradnje IV osnovne škole u Čakovcu. Predviđeno je i 2 milijuna kuna za vanjske bazene u Čakovcu te pola milijuna za uređenje Trga Republike. Prema riječima predlagača, gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, u brojnim razgovorima koje je vodio u ministarstvima, dana su mu čvrsta obećanja da može očekivati financijsku potporu iz Državnog proračuna, te je stoga prihodovna strana tako velika. Također, u usmenom dogovoru sa županom Međimurske županije dogovorena je potpora Županijskog proračuna nekim projektima Grada Čakovca, poput Pučke kuhinje.

(rd)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*