Završeno tretiranje kanala i potoka, kreće zaprašivanje komaraca

Ovih dana završilo je tretiranje larvi komaraca na kanalima, potocima, barama i ostalim vodama stajačicama na području Čakovca. Zbog velikih količina oborina koje su padale tijekom 3. i prvog dijela 4. mjeseca, populacija komaraca na našem području brojnija je nego u prethodnim godinama, te će se u petak početi i s zaprašivanjem odraslih komaraca.

Naime, komarci se ne mogu uništiti, ali je moguće kontrolirati njihovu brojnost. Suzbijanje komaraca ima smisla jedino ukoliko se provodi organizirano i dugoročno kroz trajni i sveobuhvatni program suzbijanja. Larvicidne mjere suzbijanja, odnosno suzbijanje ličinki, ekološki su najprihvatljivije i najučinkovitije te u svakom slučaju treba do maksimuma iskoristiti njihov potencijal u suzbijanju komaraca. To se na području Čakovca kontinuirano i planski obavlja godinama, no neka područja u blizini takve mjere još uvijek ne provode.

Suzbijanje odraslih oblika komaraca najvidljiviji je i najpoznatiji oblik suzbijanja, a najčešće se vrši sa zemlje ili iz zraka pomoću posebnih uređaja koji stvaraju aerosol sastavljen od vrlo sitnih kapljica koje dugo lete u zraku te dolaze do svih skrovitih mjesta na kojima se mogu naći odrasli komarci. Najbolje vrijeme za rad je pred sumrak ili nakon svitanja kada su odrasle jedinke najaktivnije.

Zaprašivanje će se obavljati u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, odnosno u vrijeme kad su komarci najaktivniji. Za suzbijanje komaraca na području Grada Čakovca i na području mjesnih odbora u sastavu Grada Čakovca koriste se samo insekticidi, odnosno larvicidna i adulticidna sredstva koja su propisno registrirana i dopuštena za primjenu u Republici Hrvatskoj, a preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije.

Adulticidni tretman komaraca na području Grada Čakovca u u petak, 27. travnja provest će se u sljedećim ulicama: Globetka, Športska, Jakovca Gotovca, Braće Graner, Cvjetna i Nemannova provesti dana i to u razdoblju od 18:30 do 20:00 sati. Tretiranje će se provesti preparatom na bazi deltametrina Aqua-K-othrin (Bayer) u koncentraciji 1:9, uz uporabu uređaja za hladno zamagljivanje.

(dv)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*