medjimurjepress@gmail.com

Želimo jednak tretman!

NEJEDNAKOST I NEUVAŽAVANJE

Osnivačice privatnih dječjih vrtića s područja Grada Čakovca Ljubica Grašić Ljubica Železnjak i Grozdana Žagar dana su održale konferenciju za novinare, ponukane izjavom gradonačelnika Čakovca na sjednici Gradskog vijeća koji je stvorio dojam podjele vrtića na “vaše” i “naše”.

Naime, svi vrtići u Hrvatskoj rade prema istoj zakonskoj regulativi te moraju zadovoljiti uvjete prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju bez obzira na osnivača., ali i cijeli niz drugih propisa.

Izjava gradonačelnika da su neki vrtići lošiji, a neki bolji, nije vjerodostojna. Govoreći činjenicama, osnivačice privatnih vrtića danas napominju kako  su njihovi nadstandardni i kvaliteta rada daleko iznad one propisane. Zbrinjavaju 200-tinjak djece te zapošljavaju kako kažu stručne timove u kojima su zaposlena 3 psihologa, 2 pedagoga, 2 edukacijska rehabilitatora, kineziolog/fizioterapeut, logoped, 3 zdravstvena voditelja. Stručno osoblje čini i 20 odgojitelja od čega 2 mentora i odgojitelj s kanonskim mandatom.

Uz njih angažirani su i administratori, knjigovodstveni servisi te osobe na poslovima održavanja, ali i brojne edukacije u i izvan primarnog programa. Osim toga, osigurani su produljeni i poslijepodnevni rad vrtića uz poboljšanje materijalnih uvjeta i opreme u svim segemtima rada.

Iz EU fondova sva tri vrtića su tijekom 2018.godine privukla više od 9 milijuna kuna. Kako je napomenuto, projekti nažalost nisu izrađeni u partnerstvu s Gradom Čakovcem, već drugim jedinicama lokalne samouprave.

S obzirom na suradnju s ostalim dječjim vrtićima kojima je Grad Čakovec osnivač, nikada se nisu dijelili na vaše i naše, jer i svi odgajaju djecu za život u zajednici. S toga i gradu i gradonačelniku sva djeca moraju biti jednaka s istim tretmanom pa i sufinanciranju. Jer roditelji u našem vrtiću plaćaju 100 kuna više za svoje dijete nego u gradskim vrtićima.  Svima se refundira 560 kuna od 1320 kuna ekonomske cijene vrtića, ili za jaslice 750 kuna, ali gradski vrtići imaju benefite koje mi nemamo, od plaćanja režijskih troškova, investicijskog održavanja, plaća, organizacijskih programa, itd.

Odlukom o mjerilima za osiguranje sredstava za zadovoljavanje javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja jasno je definirano da se pod jednakim uvjetima sufinancira ekonomska cijena smještaja djece u svim predškolskim ustanovama koje su obuhvaćene u mrežu predškolskih ustanova na području na našem području. Jer, vrtići kojima su osnivači fizičke osobe, itekako doprinose gradskom proračunu kroz poreze, prireze zaposlenih, porez na dobit, najam prostora, itd.

Pozivamo gradonačelnika da posjeti naše vrtiće i uvjeri se u sve navedeno. Uvijek smo otvoreni za suradnju te kroz svoj sadašnji i budući rad želimo očekivati uvažavanje u javnim istupima gradonačelnika, barem u istoj mjeri u kojoj mi uvažavamo i poštujemo njega.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*