Međimurje Press
Grad Mursko Središće

Konferencija za novinare Dražena Srpaka

U Gradu Mursko Središće se danas, 07. siječnja 2020. godine u 12:00 sati održala konferencija za medije s naglaskom na udomiteljstvo koju je sazvao gradonačelnik Dražen Srpak.  Teme konferencije bile su gradske aktualnosti, projekt „Aglomeracija Mursko Središće“, rad nedjeljom, promocija udomiteljstva i problematika u romskom naselju Sitnice. Na konferenciji su uz gradonačelnika prisustvoali ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, predsjednica Udruge udomitelja djece Međimurje Marina Hoblaj i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Mursko Središće Miljenko Štefanić.

Gradonačelnik Dražen Srpak iznio je kako je bitno na početku godine za sve građane, članove civilnih društavareći da krajem siječnja kreće natječaj za financiranje programa/projekata/manifestacija udruga te su sredstva osigurana u proračunu za 2020. godinu, a udruge su dužne prijaviti se na natječaj s potpunom dokumentacijom koja je usklađena sa Zakonom o udrugama, a sve to kako bi ostvarile pravo na novčana sredstva. Također je naveo kako je jako ponosan na sve članove svih udruga koje djeluju na području grada te im je zahvalio na promociji Grada rudara.

Naveo je kako će simultano s time ići i javni pozivi za dojdelu poticaja koji su uvedeni prošle godine – za rušenje i obnovu starih kuća i za kupnju ili gradnju prve nekretnine na području grada u iznosu od 10.000,00 kuna ako osoba ima prebivalište na području grada manje od dvije godine i 15.000,00 kuna ako osoba koja se prijavljuje za poticaj ima prebivalište na području grada duže od dvije godine. Istaknuo je ako mlade obitelji grade kuću na području grada da su u potpunosti oslobođeni od plaćanja komunalnog doprinosa te da sepovećala naknada za novorođeno dijete, za prvo dijete na 2.500,00 kuna, za drugo dijete 5.000,00 kuna i da ti poticaji ne isključuju jedni druge. Time se želi pomoći mladim obiteljima koji tu žele ostati ili se doseliti. Upravo u tom smislu je cijena gradilišta koja Grad prodaje 10 eura po kvadratu te su tako, kod novog dječjeg vrtića, od šest gradilišta do sada prodana tri gradilišta.

Gradonačelnik Dražen Srpak spomenuo je kako su sve financijske snage usmjerene na aglomeraciju u Murskom Središću koji projekt je vrijedan 250 milijuna kuna te kako je ista započela u ulici Slatine. Također je pozvao građane da potpišu ugovore u priključenju na sustav javne odvodnje koji se nalaze u Gradskoj upravi Grada Mursko Središće, a sve u cilju brže i lakše realizacije projekta. Također je pozvao građane da se spoje na javni vodoopskrbni sustav u vremenu izvođenja radova na aglomeraciji kako bi izbjegli nepotrebne troškove. Objasnio je da je sad prilika spajanja na vodu jer je puno jeftinije jer se ionako ne plaća nikakva taksa na priključenje međutim ako je priključak vode na suprotnoj strani ceste onda se cesta mora bušiti ako je nova, a to znači da ako se netko sada ne spoji na vodovod, a voda mu je na suprotnoj strani ceste, nakon što mi ceste obnovimo moći će se spojiti samo ako plati bušenje ceste, a to košta oko tisuću eura, a ako se to učini sad kada se cesta ionako kopa spojiti će se bez tog dodatnog troška od tisuću eura te je stoga sada prilika.

Naveo je kako se u gradu provode projekti „Zaželi – program zapošljavanja žena“ i „Svi u vrtić“ te je iznio kako će se uskoro početi provoditi dva projekta veza uz digitalizaciju, a to su PRŠI u vrijednosti od 60 milijuna kuna i WIFI4EU, a isti će građanima omogućiti brži i bolji Internet te besplatan Internet u centru grada.

Gradonačelnik je naveo kako osobno smatra da bi se u novoj europskoj financijskoj perspektivi trebala omogućiti sredstva za gradnju domova za starije i nemoćne zbog sve većih problema i pritisaka, malih mirovina zbog koji se dom teško plaća, a mladih nema doma te će svakako na to upozoriti ljude koji pregovaraju s Europom.

Istaknuo je kako se željno išćekuju projekti pod nazivom „Prostori sudjelovanja“ – aktivnosti za udruge, zapošljavanje dviju osoba, opremanje udruga,.. i „Interreg“ s Mađarskom, županijom Zala gdje se radi o završetku opremanja i uređenja Spomenparka naftaštva u Peklenici i Spomendoma rudarstva.

Vezano uz rad trgovina nedjeljom naveo je kako je Grad zamalo uspio postići dogovor oko toga da trgovine nedjeljom ne rade jer su svi gospodarski subjekti bili za to osim jednoga. Iznio je kako je javnosti već predstavljeno da se radi novi zakon te da je u iznesenom prijedlogu ostavljena mogućnost da se radi nekoliko nedjelja kroz godinu i da trgovci sami odluče koje će to nedjelje biti te će se on za to zdušno zalagati. Gradonačelnik Dražen Srpak također je istaknuo dobru suradnju s mještanima naselja Sitnice te ih je pozvao da se namjenski troši novac dobiven kao zajamčena minimalna naknada, dječji doplatak ili rodiljna naknada jer je on namjenjen za to, a ne za neke druge neprimjerene namjene.

Predsjednica Udruge udomitelja Međimurja Marina Hoblaj zahvalila se gradonačelniku na pomoći oko promocije udomiteljstva te je navela kako su u Murskom Središću samo dvije udomiteljske obitelji te je stoga potrebno više promovirati isto. Iz svojeg osobnog iskustva iznijela je da voli biti udomitelj i kad je krenula u udomiteljstvo nije ni sama znala u što ide ali je onda shvatila koliko djeci znači obitelj, ljubav i pažnja, a potreba za udomiteljstvom je zaista velika. Navela je kako udomiteljstvo za djecu znači ogromnu promjenu u smislu školovanja, društvenog života, samostalnosti i oni ustvari postaju drugi ljudi.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Alenka Bilić navela je da trenutno nedostalje najmanje 16 udomitelja te je pozvala zainteresirane građane da se za udomiteljstvo mogu javiti Centru za socijalnu skrb koji provodi najprije određenu edukaciju te se nakon toga može započeti s radom udomiteljstva uz ispunjavanje određenih kriterija. Istaknula je kako je udomiteljstvo nekako najbolji način skrbi i za djecu i za odrasle osobe te da je u Međimurskoj županiji 25 udomitelja za odrasle osobe, a za djecu 68 udomiteljskih obitelji. Iznijela je da jako izbjegavaju da bi dijete otišlo u dom jer smatraju da je privrženost i obitelj temelj za promjenu života nekog određenog djeteta.

(GMS)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja