Međunarodni dan rudara obilježen u gradu Mursko Središće

Mukotrpan rad u teškim uvjetima bio je svakodnevica mnogobrojnih rudara diljem svijeta, a česte su se nesreće, osim zbog loših i nesigurnih uvjeta u kojima su radili, događale i radi kršenja sigurnosnih propisa. U čast svim tim hrabrim ljudima u svijetu se 2. ožujka slavi kao Međunarodni dan rudara.

Dana 02. ožujka 1921.  godine počela je pobuna rudara u Labinu te je proglašena „Labinska republika“. Rudari su uspjeli u kratko vrijeme trajanja republike, organizirati samoupravu, zaštitu i proizvodnju ugljena. Pod parolom “Kova je naša”, ujedinjeni su rudari svjesno tražili sindikalno organiziranje, veće nadnice, bolje radno vrijeme i pošteniji odnos prema radnicima, ali i ostalim osiromašenim stanovnicima Labinštine i uopće Istre pod talijanskom vlašću.

Povodom obilježavanja Dana rudara gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, predsjednik Mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko , predstavnici Podružnice umirovljenika i predstavnici Rudarskog zbora ispred spomenika rudarima u gradskom parku položili  su vijenac i zapalili svijeće u spomen svim bivšim rudarima.

(Grad Mursko Središće)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*