Dan državnosti svečano obilježen na području Preloga

Misom za domovinu u crkvi sv. Jakoba u Prelogu, polaganjem vijenaca na spomenik Krešimiru  Madiću u Čukovcu, spomen ploču Ivanu Sokaču u Oporovcu te na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu, obilježen je u Prelogu Dan državnosti.

„Rođena je država Hrvatska. Neka joj je sretan i dug život!”, rekao je 25. lipnja 1991. u Saboru tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan nakon što je prihvaćena Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti i Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.  Bio je to kraj dugog puta borbe hrvatskoga naroda za svoju samostalnu državu i konačni politički pravorijek narodne volje izražene referendumom 19. svibnja 1991.

Uz podsjećanje na te dane, gradonačelnik Ljubomir Kolarek je istaknuo: „Na ovaj dan, s osobitim ponosom i zahvalnošću sjećamo se svih žrtava i svih koji su dali doprinos ostvarenju i obrani slobode i neovisnosti i oslobođenju Hrvatske.  Vjerujem da ćemo učiti na našim iskustvima, ispravljati greške i zajedno graditi bolju i ljepšu Hrvatsku“. Uz kratki glazbeni program, obilježavanju Dana državnosti nazočili su predstavnici Grada Preloga, mjesnih odbora s područja Grada Preloga, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i udruga s područja Preloga.

 

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*