Događaji u Prelogu do 12. rujna

DOM KULTURE – FILMSKI POGRAM

  • 8. I 9.9.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Moj pas Patrick (Patrick)

Komedija; Uloge: Ed Skrein, Jennifer Saunders, Gemma Jones

Ovu obiteljsku komediju režirala je Mandie Fletcher na temelju scenarija koji su napisali Vanessa Davies i Paul de Vos. Sarah Francis (Beattie Edmondson) je mlada učiteljica čiji je život pomalo kaotičan. Ono što joj u životu najmanje treba jest briga o nekome. No, Sarina baka ostavi joj nešto što slini, hrče i jede iz kuhinjskog smeća – vrlo razmaženog mopsa Patricka.  U početku, Sarah na svakom koraku nailazi na probleme vezane za Patricka, no kada joj stvorenje kao što je Patrick, uđe pod kožu, njezin život će se početi okretati u drugom smjeru. 

  • 8. I 9.9.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Časna (The Nun)

Horor; Uloge: Taissa Farmiga, Bonnie Aarons, Demián Bichir

Redatelj Corin Hardy, uvodi nas u novo poglavlje najstrašnije filmske franšize. Radnja ovog nastavka je smještena u razdoblje prije Prizivanja i Annabelle. Kada si časna u Rumunjskoj oduzme život, Vatikan će poslati svećenika i časnu da istraže njezinu smrt. Zajedno otkrivaju ne baš svetu tajnu. Riskirajući ne samo svoje živote, već i vjeru i svoje duše, suočavaju se sa zlonamjernom silom u obliku iste demonske časne koja je terorizirala publiku u filmu Prizivanja 2.

DOGAĐANJA

  • 8.9.2018., SUBOTA, PROSLAVA BLAGDANA MALE GOSPE U HEMUŠEVCU

U Hemuševcu je kapela posvećena uznesenju Bl. Djevice Marije, podgnuta 1900. godine. Hemuševec tako, kao blagdan svog mjesnog proštenja, slavi blagdan Male Gospe. Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza. Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu. Misna će se slavlja u kapeli u Hemuševcu slaviti u 7,30, 10,30 te 15,00 sati. U jutarnjim subotnjim satima održat će se likovna kolonija u suradnji sa Likovnom udrugom Donjeg Međimurja Prelog. Na koloniji će sudjelovati 13 slikara koji će slikati i postaviti svoje mini izložbe slika i drugih kreativnih rukotvorina. Slike izrađene na koloniji bit će darovane Udruzi Katruža, koja svojim radom i sredstvima pomaže najpotrebitijima, bolesnima i nemoćnima.

  • 8.9.2018., SUBOTA, TURNIR MJEŠOVITIH PAROVA TENIS KLUBA PRELOG

U subotu, 8. rujna 2018. godine, Tenis klub Prelog organizator je tradicionalnog, sedmog po redu Turnira mješovitih parova. Turnir se organizira u svrhu promocije ženskog tenisa, a svake godine okupi se petnaestak mješovitih parova sa područja županija sjeverozapadne Hrvatske. Ukoliko volite tenis i igrate ga, prijavite se i sudjelujte u ovom zanimljivom natjecanju. Turnir započinje od 15,00 sati, a prijave su moguće do 14,30 na mail tkprelog@tkprelog.hr ili na brojeve telefona 099/263-0376 ili 098/493-042. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 100 kuna po paru.

  • 9.9.2018., NEDJELJA U 17,30, 65. GODIŠNJICA TRAGEDIJE NA RIJECI DRAVI

U nedjelju 13. rujna 1953. godine, na Dravi kod Preloga dogodila se nezapamćena nesreća. Život su izgubili Ivan Božek (ratar, rođen 1929. godine), Štefanija Božek (domaćica, rođena 1924. godine), Magdalena Kramar (domaćica, rođena 1894. godine), Mijo Lukačić (ratar, rođen 1889. godine), Andrija Malek (ratar, rođen 1912. godine), Ana Mikec (rođena 1938. godine), Antun Možek (ratar, rođen 1908. godine), Ivan Novak (ratar, rođen 1886. godine), Stjepan Novak (ratar, rođen 1900. godine), Margareta Pavčec (domaćica, rođena 1900. godine), Ivan Sinković (ratar, rođen 1938. godine), Stjepan Šestan (ratar, rođen 1921. godine), Ivan Zvornik (učenik, rođen 1936. godine) i Đuro Zvornik (zidar, rođen 1907. godine). Prosječna dob utopljenika bila je 36 godina. Krenuli su preko rijeke rezati šibu potrebnu za vezanje kukurozovine. Teško obučeni i s alatom u rukama nisu imali šanse protiv virova u rijeci. Rijeka Drava tada je postala grobnicom za četrnaestero ljudi, od kojih tijela dvojice nikada nisu pronađena. Vijest o katastrofalnoj nesreći munjevito se proširila Prelogom i Međimurjem i dugo ostala u pamćenju stanovnika Preloga.

Kao i svake godine, tako će se i ove godine, misom i prigodnim spomenom kod kapelice Sv. Huberta, Prelog sjetiti ove tragedije svojih žitelja. Obilježavanje će održati u nedjelju, 9. rujna 2018. godine, s početkom u 17,30 sati.

MUZEJ CROATA INSULANUS

  • 10.9.2018., PONEDJELJAK U 19,30, PREDAVANJE „INVAZIVNE VRSTE ŽIVOTINJA I BILJAKA U MEĐIMURJU“

Udruga mladih Efekt poziva sve zainteresirane građane da prisustvuju vrlo zanimljivom i edukativnom predavanju, profesora Miše Rašana, na temu „Invazivne vrste životinja i biljaka u Međimurju“. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 10. rujna 2018. godine u 19:30 sati, u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Ukoliko ste tijekom neke lagane šetnje promatrali i razmišljali o prirodi oko sebe te se pitali s kim još dijelimo stanište, kakav je čovjekov utjecaj na biljke i životinje koje vidimo kao i njihov na čovjeka i njegove aktivnosti, obavezno dođite na predavanje. Saznat ćete kako razlikovati strane od invazivnih vrsta, koje su štete, ali i koristi od pojedinih invazivnih vrsta na gospodarstvo, zdravlje ljudi kao i bioraznolikost u prirodi. Ovo je odlična prilika da naučite onešto novo o invazivnim vrstama našega Međimurja.

(žs)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*