medjimurjepress@gmail.com

Događaji u Prelogu do 12. svibnja 2021.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

• 8. i 9.5.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

• Ainbo: Dobri duh Amazone (Ainbo)
Animirani; Uloge/Glasovi: Amanda Prenkaj, Dunja Fajdić, Ronald Žlabur, Goran Malus, Slavko Juraga, Hrvoje Klobučar
Ainbo je priča o djevojčici koja se rodila i odrasla u najdubljoj džungli Amazone u selu Colonia. Jednog dana otkrije da je njezina zemlja ugrožena i shvati da na svijetu postoje i drugi ljudi, osim njezinih. Koristeći pomoć svojih duhovnih vodiča, kreće na put tražeći pomoć od najmoćnije Majke Duha Amazone, Kornjače “Motelo Mama”. Vođena njezinim savjetima, Ainbo je odlučna spasiti svoj raj od pohlepne i prekomjerne sječe stabala te ilegalnog iskopavanja i spasiti svoje ljude prije nego što bude prekasno.

• 8. i 9.5.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

• Hollywoodska prevara (Comeback Trail)
Komedija, kriminalistički; Uloge: Robert De Niro, Morgan Freeman, Tommy Lee Jones, Emile Hirsch, Zach Braff
Max Barber (Robert De Niro) je hollywoodski producent niskobudžetnih filmova koji će napraviti ili reći sve samo da uspije snimiti svoj film. Walter Creason (Zach Braff) je Maxov nećak i partner, vječiti optimist, koji ne zna ništa o mutnim poslovima i samo želi snimati filmove. Maxov zadnji film propada u kinima te ostavlja Maxa u dugovima prema zloglasnom mafijašu Reggieu (Morgan Freeman) koji mu prijeti ubojstvom. U isto vrijeme, ostarjela zvijezda filmova, Duke Montana (Tommy Lee Jones) razmišlja o samoubojstvu dok dane provodi opijajući se u svojoj sobi. Dani slave su daleko iza njega i više ne vidi smisao života. Spletom okolnosti Max saznaje kako, u slučaju pogibije glavnog glumca na setu koji je osiguran, producentima ostaje novac od osiguranja. U tome vidi sjajnu priliku te odluči snimiti novi film u kojem će mu glavni glumac biti nitko drugi do Duke Montana. No stari pijanac, odbija poginuti na setu, i preživljava sve klopke koje mu Max postavlja. U tom procesu nastaju sjajne filmske scene koje Max ne može zanemariti.

Uskoro uviđa da pred sobom ima film Oscarovskog potencijala te odustaje od prvobitnog plana i odlučuje se završiti film. Naravno takav scenarij se ne sviđa Reggieu. Redatelj filma, George Gallo, naglašava da iako je film komedija, nije htio previše veseo ugođaj koji je karakterističan za komedije jer u srži filma je ipak plan za ubojstvo. U mnogočemu Hollywoodska prevara je podvojeni film. Jedan dio priče se fokusira na prevaru i pokušaj ubojstva a drugi dio na snimanje filma.

• 9.5.2021., NEDJELJA U 14,30 SATI

• Zoya (Zoya)
Ratni, drama; Uloge: Jean-Marc Birkholz, Wolfgang Cerny, Anastasia Mishina
Povodom obilježavanja Dana pobjede, 9. svibnja, Udruga ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ organizira prigodnu filmsku projekciju, filma Zoja. U studenom 1941. godine, u jeku borbi za Moskvu, u sela u blizini glavnog grada, koja je zauzeo neprijatelj, poslane su sovjetske diverzantsko-izviđačke grupe. Njihov zadatak bio je spaliti naseljena mjesta koja su Nijemci planirali iskoristiti za smještaj u zimskom razdoblju. Jedna od diverzantkinja bila je 18-godišnja Zoja Kosmodemjanska, dojučerašnja učenica koja je kao dobrovoljkinja otišla na front. Prije nego što je otkrivena i uhvaćena, Kosmodemjanska je s drugovima uspjela zapaliti tri kuće u selu Petriščevo. Iako je bila podvrgnuta užasnom mučenju i batinama, ovu mladu ženu nisu uspjeli slomiti. I dok su je vodili na vješala ona nije posustajala, pozivajuće okupljene seljane na borbu protiv neprijatelja. U sovjetsko je doba Zoja Kosmodemjanska slovila za jednu od najslavnijih heroina Drugog svjetskog rata. Posvećeni su joj deseci pjesama, filmova, priča i poema. Nakon raspada SSSR-a, njezin je lik bio izložen i kritikama. Govorilo se da je Kosmodemjanska bolovala od šizofrenije i da je paljenjem kuća osuđivala ljude na okupiranim teritorijima na smrt na hladnoći. Kako bi stalo na put prekrajanju povijesti, Rusko vojno-povijesno društvo pokrenulo je inicijativu za snimanje novog filma o čuvenoj diverzantkinji pod nazivom “Zoja”. “Rusko vojno-povijesno društvo, njegovi suradnci i brojni žitelji naše zemlje znaju za Zoju Kosmodemjansku i njezin herojski podvig. Nažalost, primijetili smo da u posljednje vrijeme mnogi to ne znaju i ne pamte, i da se krenulo čak i s napadima i optužbama. Kao mlada žena ona je u određenom trenutku stala u obranu domovine, mira i naše stvarnosti. Smatramo da smo danas dužni zaštititi je od napada, falsificiranja i blaćenja”, rekla je Nadežda Usmanova, rukovoditeljica odjela za informacijsku politiku RVPD-a.

По случаю Дня Победы, 9 мая, Общество русскоязычных в Меджимурье « КАЛИНКА» организует специальный показ военно-исторической драмы под названием «Зоя». Реальная история о подвиге юной Зои Космодемьянской, которая присоединилась к партизанам добровольцем после начала немецкого вторжения в СССР и была схвачена, замучена и казнена фашистскими оккупантами. В сюжете показана жизнь вчерашней школьницы от выпускного бала до ее героической смерти. Режиссеры фильма Леонид Пляскин и Максим Бриус, сценаристы Андрей Назаров и Леонид Пляскин. Сценарий фильма основан на исторических документах и свидетельствах выживших.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

• 9.4. DO 12.5.2021. IZLOŽBA KARIKATURA NIKA TITANIKA

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, možete pogledati izložbu karikatura Nika Titanika. Humor je bez sumnje nepresušna potreba duha, a Nik Titanik jedini karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. Karikatura kao zasebno područje umjetnosti zahtijeva pronicljivo opažanje i aktivno promišljanje svijeta oko sebe. Ona se poigrava sa životnim činjenicama ukazujući pritom na ključne probleme u društvu, dok humor istovremeno ublažuje i potencira težinu istine. U svijetu karikature nema licemjerja i lažnog morala, već ilustracija i tekst tumače ponekad okrutnu realnost zaodjevenu u britki humor.

Nik Titanik proučava društvene fenomene i smišlja njihovu interpretaciju, ne ismijava čovjeka, već kritizira postupke javnih osoba. Cilj Nikovih karikatura jest realizirati vizualno upečatljivu i sadržajno jasnu interpretaciju određene teme putem usklađenog odnosa prepoznatljivog likovnog izraza i teksta, odnosno forme i sadržaja. Rezultat je spoj relevantne poruke, smiješnih likova i još smješnijih imena u čijoj se simbolici mnogi od nas mogu prepoznati. “Kad nestane humora, nestat će civilizacije” rekla je američka humoristkinja Erma Bombeck. Stoga – smijmo se, propitujmo sebe i svijet oko sebe i cijenimo vidove umjetnosti koji čine isto. Nikola Plečko, koji djeluje pod umjetničkim imenom Nik Titanik, rođen je u Zagrebu 3.5.1974. godine. Zaljubljen je u crtanje od malih nogu, prvi strip crta i dovršava tijekom 1980. godine i intenzivno se bavi crtanjem stripova tijekom osnovnoškolskog (1981-1989.), srednjoškolskog (1989-1993. Poštanska i telekomunikacijska škola) i fakultetskog obrazovanja (1994-1998. Ekonomski fakultet, smjer Organizacija i Management). Iako je prvu karikaturu nacrtao 1986. godine, tek krajem 1993. godine počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom i dobiva angažman u studentskom listu Puls gdje mu objavljuju prvi rad u karijeri početkom 1994. godine (karikatura Davora Gopca). Slijedi suradnja s tjednicima Danas, Panorama, NET itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije. Krajem 1999. godine otkriva unutarnju strast za geg karikaturom, te postaje punopravnim članom Hrvatskog društva karikaturista i počinje redovno slati karikature za festivale karikatura širom Hrvatske i svijeta, te osvaja niz nagrada. Početkom 2000. godine počinje objavljivati u Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, te na stranicama jednog od najstarijih hrvatskih web portala Internet Monitor www.monitor.hr, pod pseudonimom Nik Titanik. Krajem 2000. godine postaje suradnikom u Hrvatskom Slovu gdje objavljuje portretne karikature političara. Početkom 2001. godine objavljuje 1. hrvatski internet animirani film “Šatro” na portalu Internet Monitor. Od ožujka 2005. godine svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list 24 sata i do danas ih je nacrtao i objavio oko 10.000. Također, od svibnja 2006. do danas, uspješno vodi vlastitu firmu Nik Titanik Studio u okviru koje, osim crtanja karikatura i ilustracija radi i poslove vezane uz grafički dizajn. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe. Predgovor izložbe napisala je Sonja Švec Španjol, mag. hist. Art. Izložba ostaje otvorena do 12. svibnja 2021. godine.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

• 6.5.2021., ČETVRTAK, OBILJEŽAVANJE DANA MEDIJSKE PISMENOSTI

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te brojnih drugih partnera i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 19. do 25. travnja, s različitim aktivnostima i u tjednima prije i poslije, održat će se 4. Dani medijske pismenosti. Cilj projekta je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djece i mladih, prilike za učenje o medijima. Naglasak je ove godine na utjecaju medija na mentalno zdravlje djece i mladih.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga obilježava Dane medijske pismenosti kroz radionice za mlade ali predavanja za roditelje. Radionice za mlade organiziraju se u suradnji sa srednjim i osnovnim školama a provode se prema programu Dana Detox kojeg su razvile neprofitna organizacije Tactical Tech i Mozilla. Predavanja se održavaju prema dogovoru. Posebni naglasak stavljamo na edukaciju roditelja pa organiziramo predavanje na kojem će na roditeljska pitanja odgovore davati psihologinja Ana Knez i informatičar Dario Šincek. Svi prisutni će na dar dobiti knjižicu sa savjetima za roditelje a moći će i razgledati tematsku izložbu knjižne građe. Prijava je zbog epidemioloških razloga obavezna, a broj sudionika ograničen. Predavanje je BESPLATNO, a predavanje će se održati 6. svibnja.

OBRAZAC ZA PRIJAVU SUDJELOVANJA: https://forms.gle/ZFy139rsQp9pqr4h7

DOGAĐANJA

• 10.5.2021., PONEDJELJAK U 12,00 SATI, OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA KRETANJA

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, Grad Prelog uključuje se u obilježavanje Svjetskog dana kretanja. Obilježavanje Svjetskog dana kretanja održati će se u ponedjeljak, 10. svibnja, u 12,00 sati, na prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina Prelog. Ovaj će se događaj održati na nacionalnoj razini, u sklopu aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ovim će se događajem i službeno predstaviti staza za hodanje, postavljena na prostoru Marine Prelog. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je kroz projekt „Živjeti zdravo“, osigurao sredstva za uređenje i označavanje jedne hodačke staze u svakoj županiji za redovitu provedbu aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“. Kako bi se navedene aktivnosti mogle organizirati na lokalnoj razini i redovito provoditi, definirane su potrebe za uređenje hodačkih staza. Na temelju utvrđenih potreba formiran je set opreme za hodačke staze koji potiče građane svih dobnih skupina na tjelesnu aktivnost te djeluju kao poticajni okolišni čimbenik za provedbu zdravih stilova života. Jedna od takvih hodačkih staza postavljena je i na prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina u Prelogu. U sklopu projekta postavljeni su klupa s ručkama za vježbanje snage, ravna klupa bez naslona za vježbanje snage, paralelne preče na stupcu namijenjene za vježbanje snage, eliptična hodalica namijenjena za kardiovaskularne vježbe, fitnes set za osobe u invalidnim kolicima namijenjeni za kardiovaskularne vježbe i vježbe snage, sprava za istezanje, stalci za bicikle, koševi za otpatke, stolić i klupa za prematanje i dojenje te solarne vanjske LED svjetiljke.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*