medjimurjepress@gmail.com

Događaji u Prelogu do 14. kolovoza 2019.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 10. i 11.8.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Skockani nindža (Ternet ninja)

Animirani;

Aske od ujaka Stewarta na poklon iz Tajlanda dobije plišanog nindžu za kojeg otkrije da je živ i da mu može pomoći oko problema u školi. Aske želi nindži vratiti uslugu, ali ubrzo saznaje da je skockani nindža u osvetničkoj misiji.

  • 10. i 11.8.2019., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Plijen (Crawl)

Horor; Uloge: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Ross Anderson

Boreći se da spasi svog oca za vrijeme razornog uragana pete kategorije, mlada žena nalazi se zatočena u poplavljenoj kući, pokušavajući da se izbori sa najstrašnijim i najsurovijim predatorima koji žive na Floridi.

DOGAĐANJA

  • 10.8.2019., LOVREČE U CIRKOVLJANU

I ove godine Cirkovljan će posebno proslaviti svoj mjesni blagdan, Lovreče, blagdan svetog Lovre. „Svako mjesto ima svoje proštenje, jedino Cirkovljan ima Lovreče“, često u šali kažu stanovnici Cirkovljana. Mjesto Cirkovljan se spominje već u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. godine, a kapela sv. Lovre je najstariji objekt srednjovjekovne arhitekture u preloškom kraju očuvan do danas. Misna će se slavlja u Cirkovljanu održati u 8,00 sati, zatim centralno misno slavlje u 10,30, a sve će završiti večernjom misom u 15,30 sati. U večernjim satima svi stanovnici Cirkovljana i njihovi posjetitelji moći će se dobro zabaviti uz tradicionalnu zabavu u centru mjesta. Ovogodišnji domaćin i organizator druženja je Dobrovoljno vatrogasno društvo Cirkovljan.

  • 13.8. DO 16.8. 2019., „ROKOVO U MEĐIMURJU“, U DRAŠKOVCU

I ove će se godine, u Draškovcu održati manifestacija „Rokovo u Međimurju“. Ove će se godine ovaj blagdan obilježiti od 13. do 16. kolovoza. Svakoga će se dana služiti sveta misa od 19,00 sati uz molitvu krunice i litanije sv. Roka. Trodnevnicu uoči Rokova predvodit će svakoga dana vlč. Antun Štefan, ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Na sam blagdan sv Roka moći će se razgledati izložba Kate Dolenec, „Anđeli u liku i slici“. Na Rokovo, u petak 16. kolovoza, jutarnja misa biti će u 7,30 sati, sveta misa uz poseban blagoslov bolesnika služit će se u 9,00 sati. U 10.40 sati kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka. Otkrit će se i bista umjetnici Kati Dolenec. U popodnevnim satima, s početkom u 14,00 sati, održat će se „Draškovski sejem“, uz izložbu cvijeća i suvenira. Vjerska slavlja završit će večernjom misom, s početkom u 17,00 sati.  U večernjim satima održat će se humanitarna modna revija „Od Roka do našega doba“, a sav prihod darovat će se Udruzi slijepih Međimurske županije. Također će se održati i prodajna izložba parfema Tomislava Vrbanca, glavnog parfumera u Hrvatskoj parfemskoj kući.

Za organizaciju ovog događanja velike su zasluge sadašnjeg župnika u Draškovcu, velečasnog Matije Vonića, koji Rokovo u Međimurju, najvećim dijelom organizira uz pomoć župljana Župe sv. Roka, kojih je dio okupljen i u udrugu Prijatelji svetog Roka Draškovec. Duga je tradicija hodočašća svetom Roku. Sve su župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no drugim svjetskim ratom to je prestalo. Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine. Zavjet sv. Roku se obnavlja svake godine i primjetno je povećanje broja hodočasnika iz cijeloga Međimurja.

(ŽELJKO SOKAČ)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*