medjimurjepress@gmail.com

Događaji u Prelogu do 27. siječnja 2021.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 23. I 24.1.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Pazi se čarobnjaka (Here Comes The Grump)

Animirani, komedija, obiteljski; Uloge/Glasovi: Mateo Videk, Mladen Vasary, Daniel Dizdar, Iva Vučković, Jelena Miholjević, Lucija Barišić, Marina Kostelac, Goran Vrbanić, Boris Barberić, Sven Medvešek, Ranko Tihomirović

Kraljevstva balona, ​​glupi policijski zmajevi i sretni čarobnjaci, upravo se tako Terry sjećao luđačkih bajki svoje bake. Razlika je samo u tome što su te bajke stvarne i definitivno nije tako ‘veselo’. Čarobna obiteljska avanturistička priča koja prati dječaka po imenu Terry u živopisnom kraljevstvu Groovynham. Zli čarobnjak Grump bacio je čaroliju mraka na zemlju te tako sreću i smijeh pretvorio u stvar prošlosti. Terry krene u potragu za čarolijom koja će ponovno vratiti sunce i sreću u njihovo kraljevstvo.

  • 23. I 24.1.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Strijelac (The Marksman)

Akcija; Uloge: Liam Neeson, Juan Pablo Raba, Katheryn Winnick, Teresa Ruiz, Jacob Perez

Uz granicu Amerike i Meksika u Arizoni, Jim Hanson (Liam Neeson) rančer i veteran Vijetnamskog rata živi teško. Žena mu je nedavno preminula od raka, a ranč financijski stoji vrlo loše i banka mu prijeti oduzimanjem. Život mu se naglo mijenja nakon susreta s ilegalnim imigrantima, majkom i sinom, koji prelaze granicu Amerike i Meksika preko njegovog zemljišta. Rosa (Tereza Ruis) sa sinom Miguelom (Jacob Perez) i „vodičem“ koji ih vodi preko granice bježe od brutalnog meksičkog narko kartela. Nakon krvavog obračuna majka pogiba, a Jim postaje branitelj maloljetnog dječaka koji je prestravljen s razvojem događaja. Dvojac je u stalnoj pogibelji jer im je kartel, ali i potkupljena policija za petama. U bijegu dvojac razvija poseban odnos koji se mijenja od straha i prezira do razumijevanja i suosjećanja. Na kraju Jim preuzima svoju ulogu herojskog zaštitnika koji će napraviti sve u svojoj moći da zaštiti Miguela.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 29.1.2021., PETAK, NOĆ MUZEJA 2021.

U 2021. godini, 16. Noć muzeja održava se u nešto drugačijem obliku naspram dosadašnjih manifestacija. Noć muzeja je manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Organizacijski tim Noći muzeja unutar Hrvatskog muzejskog društva, u okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalnu kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, po sadašnjim uvjetima koji su prvenstveno vezani za epidemiološke mjere pandemije COVIDA-19, 16. NOĆ MUZEJA će se održi kao DIGITALNA NOĆ MUZEJA, na način koji je imanentan vremenu i funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize. Muzej Croata insulanus Grada Preloga u skladu s navedenim uputama predstavit će on-line izložbe vezane uz lokalnu povijest i umjetnost na sljedećim web stranicama: www.muzej-croata-insulanus.hr i www.prelog.hr.

Kroz stoljeća, Međimurjem su harale epidemije koje su zahvatile i Prelog. Kao i danas, zatvorene su bile škole, crkve, gostionice, bila su onemogućena okupljanja većeg broja ljudi… Vrlo veliki broj stanovnika Međimurja u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj polovici 20. stoljeća bilo je zaraženo trahomom, očnom bolesti. Slijedom toga u Prelogu je 1894. godine otvorena Očna bolnica za trahom koja je radila sve do 1963. godine, u zgradi današnje Gradske uprave Grada Preloga i kraće vrijeme na prvom katu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Kroz izložbu posvećenu Očnoj bolnici za trahom može se pratiti osnivanje, rad i sudbina bolnice.

U digitalnom obliku, kao i u stalnom postavu, Muzej Croata insulanus predstavlja izložbu međimurskih slikara, Vladimira Meglića, Franje Ružmana, Željka Kipke, Mladena Palića i Pavla Ružman iz privatne kolekcije „Pohižek“. Autore okuplja izniman lokalni i regionalni značaj, dok su stilski i tematski veoma različiti, što daje posebnu zanimljivost ovoj izložbi.

Izložbe se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, u stalnom postavu i multimedijalnoj dvorani, mogu razgledati od 1. – 26. veljače 2021. prema uputama za posjetitelje prilikom posjete muzeju (https://muzej-croata-insulanus.hr/2020/04/27/upute-za-posjetitelje-prilikom-posjete-muzeju/).

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*