Međimurje Press
Grad Prelog

Događanja i najave u Prelogu narednih 7 dana!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 7. i 8.5. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI
 • Loši momci (The Bad Guys)

Animirani; Uloge/Glasovi: Amar Bukvić, Goran Malus, Filip Juričić, Ivan Glowatzky, Iva Mihalić, Lana Blaće, Ronald Žlabur

Šašava ekipa životinja odmetnika ima svoju do sad najizazovniju misiju – postati dobri građani. Nikada nije postojala petorka tako neslavna poput loših momaka. Elegantni džeparoš gosp. Vuk, iskusni obijač sefova gosp. Zmija, majstor prerušavanja gosp. Morski pas, snažan i kratkog fitilja gosp. Pirana i gđica. Tarantula, hackerica britkog jezika koji zovu “Webs”. Nakon godina pljačkanja i haranja najtraženiji kriminalci svijeta su ulovljeni; u zatvoru, u zamjenu za njihovu slobodu Mr. Wolf obećaje da će Loši momci postati dobri, no ovo obećanje on ne namjerava ispuniti. Pod mentorstvom arogantnog, ali jako slatkog zamorca Profesora Marmelata, Loši momci kreću u misiju uvjeriti svijet da su sada uzorni građani, a ne kriminalci. Usred te misije Mr. Wolf počinje sumnjati da ako bude dobar, možda će se ostvariti njegova najveća želja – biti prihvaćen. Kada novi zlikovac dođe u njihov grad hoće li Mr. Wolf moći uvjeriti ostatak ekipe da postanu The Good Guys? Ova akcijska komedija bazirana je New York Times bestseleru. Riječ je o istoimenoj seriji knjiga Loši momci (Bad Guys) Aarona Blabeya, a režiju potpisuje Pierre Perifel. Perifelu je ovo režijski debi u dugometražnom filmu, a njegovo nam ime zvuči poznato zbog rada na filmu Kung Fu Panda (2008).

 • 7. 9 8.5. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI
 • Doktor Strange u multiverzumu ludila (Doctor Strange in the Multiverse of Madness)

SF, avantura; Uloge: Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Elizabeth Olsen

Novi blockbuster studija Marvel vodi gledatelje kroz nevjerojatan vrtlog u Multiverzum. Na oduševljenje vjernih fanova, film obiluje brojnim “cameo” ulogama, dok Benedict Cumberbatch i ovog puta tumači glavnu ulogu. Priča o neurokirurgu svjetskog glasa dr. Stephenu Strangeu dobila je svoj samostalni nastavak. Doktor Strange otključava Multiverzum i pomiče njegove granice dalje nego ikad prije. Putovanjem u nepoznato, uz pomoć mističnih saveznika, prolazi kroz zapanjujuće i opasne alternativne realnosti Multiverzuma kako bi se suprotstavio misterioznom novom protivniku.

 MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA  

 • 6. 5.2022., PETAK U 18 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE SLIKA ZLATKA KAPUSTE

Muzej Croata insulanus poziva na otvorenje izložbe slika Zlatka Kapuste koje će se održati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u petak, 6. svibnja 2022. godine u 18 sati. Zlatko Kapusta kaže za sebe da je slikarstvo njegovo životno opredjeljenje, nit vodilja i stil  života. Odmalena je pokazivao interes za likovno izražavanje prenoseći na papir likovne predloške koji su mu kao školarcu došli pod ruku. U konačnici je stekao obrazovanje grafičara u Višoj grafičkoj školi u Zagrebu. Ovaj vid obrazovanja, gdje je pored talenta za likovnost vrlo bitna točnost i preciznost u radu, odražava se kroz rad u Restauratorskom centru u Ludbregu, i na stil slikanja koji se formirao već od samih početaka te je postao njegov prepoznatljiv likovni rukopis. Osnovne značajke njegovih radova su bogat, ali skladan kolorizam, profinjenost i preciznost u crtežu pri izradi detalja, vjerno i vrlo realistično dočaravanje tekstura raznih gradivnih materijala i objekata u čemu postiže hiperrealističke, gotovo fotografski točne efekte. Zlatko Kapusta je jedan od osnivača i dugogodišnji član Likovnog udruženja Ludbreg (LUV) u kojem je u dva mandata obnašao i funkciju predsjednika. Već dvadeset godina je član krovne likovne udruge Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu (HDLU-a), te udruga u Varaždinu i Novom Marofu. Dobitnik više stručnih i društvenih priznanja. Do sada je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a sudjelovao je i na više od stotinjak grupnih izložbi. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. (Iz predgovora kataloga: Venija Bobnjarić-Vučković). Izložba ostaje otvorena do 3. lipnja 2022. godine.

DOGAĐANJA

 • 7. 5.2022., SUBOTA, AUTOMOBILISTIČKI SPEKTAKL „FLETNI I STEKLI“

Kao što je najavljeno prije nekoliko mjeseci, početkom mjeseca svibnja, na ulice Preloga vraćaju se „Fletni i stekli“. U organizaciji Auto karting kluba „DS RACING“ iz Preloga, a uz pomoć Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga, u subotu 7. svibnja, u Prelogu nas čeka „2. FLETNI I STEKLI AUTOSLALOM PRELOG 2022.“. Ovo se natjecanje boduje ove godine za Prvenstvo Hrvatske u autoslalomu, Centralno europsko zonsko prvenstvo i Otvoreno prvenstvo Zagreba u autoslalomu. Natjecanje će se održati na stazi, cesti, između Preloga i Otoka, podloga na stazi je asfaltna, a dio za vožnju biti će označen s čunjevima, dok je staza dugačka 1.500 metara. Za sve građane i posjetitelje, važno je napomenuti, da će toga dana u Prelogu vrijediti posebna regulacija prometa te će sam centar Preloga (između Srednje škole Prelog te skretanja prema groblju) biti zatvoren za sav promet. Zatvorena će biti i cesta između Preloga i Otoka dok će se promet kroz Ludbrešku ulicu, tijekom same utrke, posebno regulirati te povremeno također zatvarati. Nakon što je prošle godine na prvoj utrci sudjelovalo četrdesetak posada, ove se godine očekuje da će se taj broj udvostručiti. Ne propustite ovaj istinski spektakl u Prelogu!

Subota 7. 5.

    08:00    Početak rada prijemnog ureda, tehničkog prijema, liječničkog pregleda i

                 verifikacije

    09:00    Završetak rada prijemnog ureda, tehničkog prijema, liječničkog pregleda i

                 verifikacije

 • Početak pregleda trkališta

    09:30    1. sjednica žirija

    10:00    Objava startne liste za trening, sastanak s vozačima

    10:15    Pregled staze (Žiri, Promatrač HAKS-a)

    10:30    Trening

    12:00    2. sjednica žirija

    12:15    Objava startne liste utrke

    12:45    Svečano otvaranje natjecanja

    13:00    1. vožnja

            30 minuta po završetku 1. ili 2.  vožnje: 2. vožnja, 3. vožnja

            15 minuta po završetku 3. vožnje: objava privremenih konačnih rezultata

 1. sjednica žirija

    17:00    Objava konačnih rezultata

    17:30    Svečano proglašenje rezultata i podjela nagrada 

 • 8. 5.2022., NEDJELJA U 18 SATI, KONCERT UZ MAJČIN DAN UDRUGE UMIROVLJENIKA PRELOG

Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog organizira koncert povodom Majčinog dana, u nedjelju 8. svibnja. Koncert će se održati u Domu kulture Grada Preloga, s početkom u 18 sati, a ulaz je besplatan. Majčin dan je dan koji je posvećen svim majkama. Majčin dan u Hrvatskoj obilježavamo svake godine, druge nedjelje u mjesecu svibnju. Prva zabilježena proslava Majčinog dana u Hrvatskoj je bila održana 15. svibnja 1927. godine, slavlje je nagovijestio Katolički list ali nije poznato kada i gdje se proslava održala. Proslave Majčinog dana preuzima tada Hrvatska katolička ženska sveza na način da su se na navedeni datum održavale svete mise u spomen svim majkama. Novija hrvatska povijest nas ipak uči kako su za obnovu i proslavu Majčinog dana zaslužni Družba Braće hrvatskog zmaja. Majčin dan je dan kada slavimo svoje majke, na navedeni dan pokazujemo zahvalnost i ljubav prema osobi koja nam je podarila život. U svijetu je navedeni dan od osobitog značaja samohranim majkama, majkama koje su odvojene od svoje djece, majkama koje su žrtve nasilja. I dok mnogi misle kako se radi o još jednom danu žena, istina je da se treba obratiti pozornost na sve majke u svijetu bez obzira na njihov položaj. Uloga majke je jedna od najvažnijih i najtežih uloga u životu. Koncert Pjevačkog zbora Udruge umirovljenika održat će se pod nazivom „Hvala mama“.

NAJAVE  

 • 13. do 15.5., PETAK DO NEDJELJE, 13. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA „AGRO ARCA“ U PRELOGU

Udruga inovatora Hrvatske poziva na 13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, koji će se održati drugi puta u Gradu Prelogu, od 13. do 15. svibnja 2022. godine u SRC DG SPORT Prelog. Organizatori sajma su Grad Prelog i Udruga inovatora Hrvatske. Domaći i inozemni sudionici sajma AGRO ARCA  prepoznali su vrijednost i korisnost projekta  jer im on otvara prostor za kvalitetan iskorak prema tržištima zemalja u okruženju, a nadasve tržištu Europske unije. Svake godine na izložbenom prostoru izlagači promoviraju domaćoj i inozemnoj poslovnoj javnosti 200-tinjak inovacija, eko ideja, proizvoda i novih proizvoda, mehanizaciju i tehnologiju u poljoprivredi. Uz potporu i  pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede nad ovim nadasve važnim gospodarskim projektom, ujedno će se predstaviti i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice. Na prostoru sajma AGRO ARCA 2022 bit će organizirano nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Predviđeno je da se u okviru pojedinih tema promoviraju programi i projekti  pokrovitelja, supokrovitelja, sponzora, iz područja poduzetništva, obrtništva, zadrugarstva. AGRO ARCA 2022 bit će obogaćena i brojnim popratnim sadržajima. „Samo zajedništvom možemo stvoriti okruženje za inovativno  i konkurentno gospodarstvo u kojem će znanje, iskustvo i kreativnost poljoprivrednog potencijala Hrvatske doći do punog izražaja“ poručuju iz Udruge inovatora Hrvatske. 

 • 13. 5.2022, PETAK U 19 SATI, PREDSTAVLJANJE KNJIGE O POVIJESTI LOVAČKOG DRUŠTVA PREPELICA PRELOG

U sklopu sajma Agro Arca, u prostoru Hotela Panorama u Prelogu, održat će se, u petak 13. svibnja, predstavljanje knjige Damira Ljubičića, „Lovačko društvo „Prepelica“ Prelog“ – prilozi povijesti društva 1945. – 2010. „Neprekinuti niz više od 70 godina rada i djelovanja Društva nedvojbeno ukazuje na njegov uspješan rad, a djelatnost se uvijek i iznova potvrđuje kao privlačan sadržaj rada. Veliki broj članova Društva, učlanjenih u različitim vremenskim razdobljima, potvrđuje organizaciju koja je znala odgovoriti na sve izazove i zahtjeve vremena, zadržavajući uvijek bit svoga postojanja – zaštitu i brigu o prirodi i divljači. Različitim oblicima organiziranosti, pravilima o obvezama i pravima svojih članova, slijedeći i usvajajući nova saznanja o prirodi – ulozi i mjestu lovca u njoj, tražeći uvijek i iznova nove putove svoga djelovanja i razloge postojanja. Društvo je i danas prihvaćeno i potvrđeno kao nezaobilazan i cijenjen čimbenik u provođenju i razvoju lovstva u Međimurju“, zapisano je u predgovoru ove knjige. Promocija knjige započet će u 19 sati, a ulaz je slobodan.  

 • 14. 5.2022, SUBOTA U 19 SATI, PREDSTAVLJANJE KNJIGE O POVIJESTI ŠAHA U PRELOGU

U prostoru Hotela Panorama u Prelogu, održat će se, u subotu 14. svibnja, predstavljanje knjige Franje Novaka „70 godina šaha u Prelogu“. Predstavljanje će započeti u 19 sati, a ulaz je slobodan. Šahovsko društvo je u Prelogu osnovano 1952. godine te od tada počinje povijest organiziranog igranja šaha u Prelogu. Zanimljiva priča čeka nas na predstavljanju ove vrijedne publikacije, u subotu 14. svibnja, u prostoru Hotela Panorama u Prelogu.

(žs)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja