Međimurje Press
Grad Prelog

Događanja narednih 7 dana u Prelogu

DOM KULTURE

  • 9. DO 11.10.2020., DANI SMIJEHA U DOMU KULTURE GRADA PRELOGA

Od 9. do 11. listopada, Dom kulture Grada Preloga ugostit će četvrte Dane smijeha, uz Kerekesh Teatar. Nabavite svoje ulaznice na vrijeme! Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture.

  • 9.10.2020. PETAK U 20 SATI, „UDAVAČE“

Tekst: Matko Elezović; Režija: Mario Kovač

Igraju: Jan Kerekeš, Matea Elezović Brdar, Erna Rudnički

Od romskog vjenčanja s osebujnim običajima i pravilima, vjenčanja iz vedra neba luckaste bakice u poznim godinama koja se na vječnu ljubav zaklinje u blještavom Las Vegasu, pa sve do jedne neobične svadbe iz koristi radi financijskog poticaja OPG-a, čak petnaest šarolikih likova iz svakodnevnog života koji je uvijek pun (ne)ugodnih iznenađenja utjelovljuje izvrstan glumački trio – Jan Kerekeš, Matea Elezović Brdar i Erna Rudnički – donoseći hipnotizirajuću magiju kazališta koja će vas i zabaviti i zamisliti. Jer humor je uvijeku trendu.

  • 10.10.2020. SUBOTA U 20 SATI, „IMOVINA“

Tekst i režija: Jan Kerekeš

Igraju: Mirna Medaković Stepinac (Rafaela), Jan Kerekeš (Žec), Zoran Pribičević (Zvonkec), Luka Petrušić (Brankec)

Imovina je jedna od najčešćih tema koje mogu posvađati braću. Iako postoje primjeri prilično ekstremnih rješenja problema, poput fizičkih obračuna, pa čak i smrti, ova imovina ipak nije vrijedna toga. Čovjek često drži do svog ponosa i ne popušta u svojim odlukama, no još je teže kad se s druge strane pregovora nalazi atraktivna pripadnica nježnijeg spola, djevojka Rafaela (Mirna Medaković Stepinac), posljednja prava ljubav pokojnog Dalibora Kontreca. Sinovi pokojnog Dalibora, tj. braća Kontrec (Žec, Zvonkec i Brankec – Jan Kerekeš, Zoran Pribičević, Luka Petrušić) dolaze bez očekivanja, bez pameti, puni slabosti i otvorenih rana. Pitanje je samo koliko će biti uporni i na koje će sve načine koristiti svoje nesposobnosti i nedostatak inteligencije kako bi se domogli ostavštine njihovog oca. Do imovine preko zavođenja, voćnog seksa, mokraće i suza. Nitko nije rekao da će biti lako.

  • 11.10.2020. NEDJELJA U 20 SATI, „RINGŠPIL”

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

Igraju: Ljubomir Kerekeš (otac Stanko), Jan Kerekeš (sin Tonko)

Zašto dudu nije dobro predugo cuclati? Kako razgovarati s tetama u vrtiću pored popišanog kreveta? Kako pristupiti djevojci? Što napraviti kad popušiš prvi šamar? Kako od djeteta napraviti čovjeka? Sve odgovore dobiti ćete u dnevnom boravku skromnog stančića, gdje samohrani otac započinje trnovit put odgoja svog sinčića. Ovako velika odgovornost iziskuje s očeve strane veliku sposobnost kao i obavezu, ali osim velike ljubavi prema sinu, otac Stanko nažalost ne raspolaže impozantnim životnim iskustvom kao ni inteligentnom nadogradnjom. Sin Tonko je, s druge strane, isto tako nažalost, zarobljenik genetike koja s razvojem sve više pokazuje svoju postojanost. Svaki period života ima svoje lice i naličje, tako da u određenim trenucima života polako uočavamo sličnost, pa čak i autentičnost ponavljanja istog. Ovo je priča o hrabrosti, odlučnosti i svijesti o životu u kojem se sve ponavlja, tj. vrti kao ringišpil.

Cijena ulaznice: 50 kuna za svaku od predstava

BROJ MJESTA OGRANIČEN!

PRETPRODAJA ULAZNICA:

OD 1. LISTOPADA, BLAGAJNA DOMA KULTURE, SVAKOG DANA OD 8 DO 11 I OD 17 DO 19 SATI!

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 16.9. DO 12.10.2020., IZLOŽBA SLIKA FRANJE MUSTAČA MEDAROVA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, ovog puta u Multimedijalnoj dvorani izložbom slika Franje Mustača Medarova. Izložba ostaje otvorena do 12. listopada 2020. Izložba će se u tom vremenskom razdoblju prezentirati i virtualno.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog, 2019. godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.

Kroz djetinjstvo koje Franjo Mustač provodi u Svetoj Mariji iskazao je sklonost prema slikarstvu. Vođen željom za napredovanjem u likovnoj umjetnosti upisuje Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Tokom radnog vijeka bavi se kreativnim radom, dizajnira tekstil i stvara veliki broj djela. U slikarstvu pažnju pridaje rodnom kraju, najčešće kroz akvarel bilježi donje Međimurje, od običaja, starih zanata, mrtve prirode, pejzaža… U njegovim brojnim pejzažima pratimo bajkovite scene iz kojih izostaje potpuna interpretacija zbilje. Prepoznatljivi motivi u njegovim akvarelima su crkveni tornjevi koji se izdižu nad selom, a okruženi su nižim kućama i bogatim drvećem.

U najnovijoj seriji radova stvara brzopotezna djela koja nastaju u tek nekoliko minuta. Uz realizirano djelo autor nam želi predočiti i postupak nastajanja samog djela. Dugogodišnje slikarsko iskustvo omogućava mu kvalitetan rad koji proizlazi iz ovakve tehnike. Motivski ne izlazi iz okvira sebi svojstvenog stvaralaštva. Jednim ciklusom Franjo Mustač potvrđuje vrijedno slikarsko umijeće i doprinos likovnoj kulturi Međimurja.

DOGAĐANJA

  • 5. DO 11.10.2020., DJEČJI TJEDAN DRUŠTVA NAŠA DJECA PRELOG

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i osnovnih društava te aktivnost posve posvećena djeci. Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su: usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, kao i poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Dječji tjedan u Prelogu organizira Društvo Naša djeca u suradnji s partnerskim ustanovama Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga te Muzejom Croata Insulanus Grada Preloga te pod pokroviteljstvom Grada Preloga.

Obilježavanje Dječjeg tjedna i proslava 70. rođendana Saveza Društava Naša djeca spojena je u cjelotjednu aktivnost izrade murala u obliku krila sastavljenih od različitih materijala. Cilj akcije je pokazati da mašta i djeca mogu sve što požele, a svako pero u krilima označava individualnu osobu koja ga je izrezala i zalijepila na njegovo mjesto. Mural će biti postavljen u centru grada te će služiti kao Instagramična foto točka akcije ali i partnera u projektu. Uz moto „KAMO ĆE TE ODVESTI TVOJA KRILA?“ ovom intervencijom u prostor ukazujemo na važnost mašte, razvoja pojedinca i ljudskih vrijednosti. Mural se i simbolično postavlja kraj muzeja i knjižnice koje svojim djelatnostima otvaraju djeci put u maštu, kreativu i znanje. Uz izradu instalacije, tijekom Dječjeg tjedna bit će održana i Bajkaonica, također u suradnji sa gradskom Knjižnicom i čitaonicom, već tradicionalno prve srijede u mjesecu s početkom u 18 sati. Ovogodišnji Dječji tjedan započet će kreativnom radionicom Vunene priče koju će u ponedjeljak, 5. listopada, od 18 do 19 sati voditi volonterka Leona Krušelj. Radionice na kojima je sudjelovanje besplatno, a broj sudionika ograničen, održat će se u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus Grada Preloga.

(žs)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja