medjimurjepress@gmail.com

Događanja u Gradu Prelogu do 19.kolovoza 2020.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 15. I 16.8.2020., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

 • Luis i društvo iz svemira (Luis and the aliens)

Animirani, obiteljski; Uloge/Glasovi: Christoph Lauenstein, Wolfgang Lauenstein

Luis je jedanaestogodišnji dječak, poprilično usamljen u svojoj svakodnevici. Jednog dana na njegovu se kuću iznenada sruši NLO i on sklapa neobično prijateljstvo s tri simpatična vanzemaljca. Luis njima pomaže u zadatku koji su došli obaviti na Zemlju, a oni u znak zahvalnosti Luisu nude pomoć oko onoga što njega muči. Predlažu mu da ga spase od odlaska u internat i on takvu ponudu ne može odbiti. Kad se bublasti mali zeleni daju u akciju da poprave jedan ljudski život, čitavoj družini slijedi uzbudljiva i nezaboravna avantura…

 • 15. I 16.8.2020., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

 • Spokoj (Serenity)

Drama, triler; Uloge: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Diane Lane

U dramatičnom trileru Serenity za koji režiju i scenarij potpisuje Steven Knight, naočiti Matthew McConaughey tumači kapetana ribarskog broda koji živi prividno spokojnim životom na malom otoku na Karibima. Uskoro ga sustižu mračne sjene njegove misteriozne prošlosti i on biva ovijen velom zablude, vjerujući u stvarnost u kojoj možda i nije sve onako kakvim se čini. Ma koliko bježao, od vlastite je prošlosti nemoguće pobjeći!

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • LJETO U KNJIŽNICI I ČITAONICI I MUZEJU GRADA PRELOGA

I ovoga ljeta Knjižnica i Muzej organiziraju ljetne radionice za djecu u dobi od 6 – 12 godina. Broj polaznika je strogo ograničen na 15 te se prijave odvijaju online i telefonski. Radionice će se održati u šest termina i trajat će 60 minuta: Obrazac za prijavu će biti dostupan do popunjenja kapaciteta. Naknadne dolaske i prijave nakon popunjenja kapaciteta ne prihvaćamo. Aktivnosti će se održavati ISKLJUČIVO NA OTVORENOM. Svi sudionici se moraju pridržavati pravila i epidemioloških preporuka. Organizator zadržava pravo otkazivanja događanja zbog vremenskih prilika.

PRIJAVE NA RADIONICE: https://forms.gle/xZ5Fokdh5WuYVcJa7

MULTIMEDIJSKE RADIONICE

Izrada stop-motion videa

Stop Motion je tehnika izrada video uradaka gdje se ručno upravlja objektima i fotografira ih se u više kratkih sekvenci. Spajanjem tih fotografija u video, stječe se dojam kao da se objekti pomiču prostorom. Za izradu Stop Motion video uradaka potrebno je strpljenje, dobra ideja, objekti s kojima će se prenijeti priča i program za izradu videa. Stop Motion Studio jedan je od mnogobrojnih alata za izradu stop motion videa, a odlikuje ga jednostavnost i lako snalaženje za korisnike početnike. Dostupan je za Android, Windows i iOS operativne sustave.

 • Trajanje radionice: 2 dana (vezana edukacija)

 • Uzrast: 10 – 13 godina

 • Predavač Dario Šincek, učitelj informatike

KOLOVOZ:

 • ponedjeljak 31.08.2020. 17:00 – 18:00 Stop Motion 1 – potreban vlastiti mobitel (dvodnevna radionica)

RUJAN:

 • utorak 01.09.2020. 17:00 – 18:00 Stop Motion 2 – potreban vlastiti mobitel (dvodnevna radionica)

LJETNO RADNO VRIJEME KNJIŽNICE I ČITAONICE GRADA PRELOGA

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u periodu od 04.05.2020. – 07.09.2020. radi po objavljenom, LJETNOM radnom vremenu:


Ponedjeljak i utorak 13:30 – 19:00


Srijeda, četvrtak i petak 9:30 – 15:00

LITERARNI nagradni natječaj: Pismo iz budućnosti – datum objave 5.9.2020.
Napiši pismo sebi s temom želja i nade za blisku budućnost. Pismo upiši u sustav na priloženoj poveznici i odaberi datum objave 05.09.2020. te ga podijeli s nama putem email adrese knjiznica.prelog@gmail.com Nagrađujemo najbolji uradak prigodnim poklonom, a sve pristigle radove izlažemo na našem drvu želja.

POVEZNICA ZA UPIS PISMA: https://www.futureme.org/

Sve aktivnosti provode stručne osobe. Radionice su besplatne za sve prijavljene sudionike. Aktivnosti se odvijaju na terasi ispred zgrade KIM na adresi Glavna 33, 40323 Prelog. Za informacije nazovite KIČ Prelog 040/646-753 ili se javite mailom na knjiznica.prelog@gmail.com.

 • LJETNE RADIONICE DRUŠTVA NAŠA DJECA PRELOG

I ovoga ljeta Društvo Naša djeca Prelog organizira ljetne radionice za djecu, u dobi od 6 do 12 godina. Broj polaznika je strogo ograničen na 15 te se prijave odvijaju online. Radionice se održavaju na terasi Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, na adresi Glavna 33, Prelog. Naknadni dolasci i prijave nakon popunjenja kapaciteta neće se prihvatiti. Obrazac za prijavu će biti dostupan od 10.07.2020. do popunjenja kapaciteta.

PRIJAVE NA RADIONICE:

Broj mjesta je ograničen pa požurite s prijavama tako što ćete ispuniti obrazac na poveznici: https://forms.gle/uQQoatqCHCMAGAwLA ili očitajte QR kod s priloženog plakata.

Nakon ispunjavanja nećete dobiti potvrdni mail o prijavi već samo obavijest da je obrazac poslan. Svim prijaviteljima ćemo se javiti zajedničkim mailom, nakon što popunimo radioničke kapacitete. Radionice će se održati u četiri termina i trajat će 60 minuta:

12.8. 10:00 Čarobni fabos labos

19.8. 10:00 Sombero, lepeze i pinata party

26.8. 10:00 Pjevaj i pleši s ljetom

02.9. 10:00 Kvizomansko jutro

09.9. 18:00 Bajkaonica 

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • 15.7. DO 15.8.2020., VIRTUALNA IZLOŽBA ZVONIMIRA DOLENCA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, putem virtualnih izložbi članova Udruge.

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog, 2019. godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.

Od 15. srpnja do 15. kolovoza, Muzej Croata insulanus Grada Preloga predstavlja virtualnu izložbu Zvonimira Dolenca. Zvonimir Dolenec, poznati je preloški RTV mehaničar, koji se u mirovini posvećuje slikanju. U likovno stvaralaštvo uputio se 70-tih godina kada ga je slikarstvu podučio akademski slikar Jakob Baranašić. Prije 20 godina u Prelogu je održana njegova prva samostalna izložba. Novinar Josip Šimunko tom prilikom zapisao je da Dolenčeve slike odaju modernistički pristup naivnoj umjetnosti. Već tada koristi kombinaciju likovnih tehnika koja nije karakteristična za izvorno naivno slikarstvo. Kao podlogu koristi staklo na koje nanosi silikon, kojim ocrtava konture, a ispunjava ih sprejem. Tu inovativnu tehniku on voli nazvati 3S zbog kombinacije stakla, silikona i spreja. „Klasično“ naivno slikarstvo odaje nam dvodimenzionalni pristup slikanju, tehnikom ulja na staklu i likovnim oblikovanjem. Dolenec iskače iz tih okvira te silikonom na staklu stvara trodimenzionalnu sliku. Na slikama često koristi šljunak, kako bi načinio specifičnu teksturu. Ideja o uporabi spreja dolazi sa grafita, ulične umjetnosti koju vješto seli na staklo. Sam autor govori da se sprejem postiže raspon boja koje kistom ne može postići.

Godine 2018. u spomen na svoju prvu izložbu, 1998. godine u ugostiteljskom objektu „Marina“ u Prelogu i početak upotrebe kombinirane tehnike (staklo, silikon, sprej), ponovno se samostalno pojavljuje na likovnoj sceni Preloga u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca. Simbolična poveznica je upravo u tome što je staklo poradi ove izložbe zamijenio crijepom sa nedavno obnovljenog krovišta župnog dvora. Prilikom obnove krovišta župnog dvora sakupio je stare crjepove i tridesetak ih oslikao kombinacijom silikona i spreja. Motivi, kao i dosada, koreliraju između sakralnih i svjetovnih, pritom na crjepovima pronalazimo župne crkve i kapelice u Prelogu i njegovoj neposrednoj blizini (Draškovec, Donji Kraljevec), krajobraze i mrtvu prirodu. Pristup slikarstvu je jednostavan, u tom smislu naivan, dok primjenom crijepa kao podloge ponovno iskazuje svoju inovativnost. Valja istaknuti da je Zvonimir Dolenec primljen u Udrugu inovatora Međimurja i patentirao nekoliko izuma, primjerice vertikalni parking za bicikle, podizač kontejnera za smeće, sklopive saonice i drugo. Numizmatika je jedan od njegovih brojnih hobija, a sakupljeno blago izlagao je na nekoliko izložbi u Međimurju. Redovito izlaže svoja likovna ostvarenja s Likovnom udrugom Donjeg Međimurja Prelog, čiji je vjerni član dugi niz godina.

Kontakt: https://zvonimir-dolenec.webnode.hr/

 • LJETO U MUZEJU CROATA INSULANUS GRADA PRELOG

Grupna izložba „Četiri + jedan“ autora Ivane Mrčele, Ana-Marije Kralj, Kristine Pongrac, Nede Madjar i Matije Bajca predstavlja preloškoj publici likovnu produkciju nekih međimurskih autora mlađe generacije. Izložba autore ne okuplja tematski već javnosti daje uvid u raznolikost njihovih interesa od komentara i doživljaja svakodnevice, propitkivanja osobnog razvoja unutar vlastitih okvira, utjecaju spontanosti i emocije na realizaciju samih radova do realizacije slike kroz nadmetanje geometrijske i organske apstrakcije. Izložba je realizirana u suradnji sa Centrom za kulturu Čakovec. Izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje do 31. kolovoza.

Radionice za djecu:

Muzej – KOLOVOZ:

utorak 04.08.2020. u 10:00 – 11:00- Tko je taj Picasso?

utorak 11.08.2020. u 10:00 – 11:00 – Mobili

utorak 18.08.2020. u 10:00 – 11:00 – Egipatski faraoni

utorak 25.08.2020. u 10:00 – 11:00- Od plaže do papira

Prijave na radionice:

Muzej – kolovoz:

Radionice za djecu od 6 do 12 godina

Maximalni broj polaznika je 15!

Prijave na: 0993483009, 645-404, muzej@prelog.hr

Naknadne dolaske i prijave nakon popunjenja kapaciteta ne prihvaćamo

Rok prijave od 01.07.2020. do popunjenja kapaciteta.

DOGAĐANJA

 • 13.8. DO 16.8. 2020., „ROKOVO U MEĐIMURJU“, U DRAŠKOVCU

Od 13. do 16. kolovoza u Draškovcu će se održati manifestacija „Rokovo u Međimurju“. Svakoga će se dana, od četvrtka do subote, služiti sveta misa od 20,00 sati uz molitvu krunice i litanije sv. Roka. Trodnevnicu uoči Rokova predvodit će svakoga dana vlč. Antun Štefan, ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Na Rokovo, u nedjelju 16. kolovoza, jutarnja misa biti će u 7,30 sati, sveta misa uz poseban blagoslov bolesnika služit će se u 9,00 sati. U 10.40 sati kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će monsinjor Bože Radoš, varaždinski biskup, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka. Otkrit će se i bista prečasnom Stjepanu Slavičeku. U popodnevnim satima, s početkom u 14,00 sati, održat će se „Draškovski sejem“, uz izložbu cvijeća i suvenira, a poziv će se trubom uputiti i na „Šaljivo shajanje pred cirkvom“. Misna slavlja završit će večernjom misom, s početkom u 17,00 sati. Duga je tradicija hodočašća svetom Roku. Sve su župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no drugim svjetskim ratom to je prestalo. Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine. Zavjet sv. Roku se obnavlja svake godine i primjetno je povećanje broja hodočasnika iz cijeloga Međimurja.

 • 16.8.2020., PROŠTENJE U ČEHOVCU, BLAGDAN SV. ROKA

Blagdan svog mjesta, svoje mjesno proštenje, mještani Čehovca, proslavit će u nedjelju, 16. kolovoza, prigodnim druženjima i misnim slavljima u Kapeli sv. Roka u Čehovcu. Mjesto Čehovec se do 1789. godine nalazilo u sastavu župe Prelog, a onda je preustrojem župa Zagrebačke biskupije pripalo župi Sveti Juraj u Trnju. Kapela sv. Roka u Čehovcu sagrađena je 1822. godine, a 1845. godine kapela je pregrađena i povećana. Novi svod podigao je Mihael Steinklauber 1870. godine, a sva nova oltara (sv. Roka i sv. Florijana) podignuta se 1892. godine. 1915. godine B. Škarda iz Brna u Češkoj izradio je nove prozore od obojenog stakla, od kojih se posebno ističe onaj kraj glavnog oltara koji prikazuje sv. Roka. Centralno misno slavlje služit će se na otvorenom, na prostoru ispred kapele sv. Roka, od 11 sati.

 • 16.8.2020., 10. DIVLJI TRIATLON U PRELOGU

Želite li se upustiti u malu sportsku avanturu, dođite i ove godine na Divlji triatlon u Prelog. Udruga Sportikus Prelog organizira 16. kolovoza 10. Divlji triatlon. Utrka je namjenjena prvenstveno rekreativcima i onima koji se žele prvi put okušati u triatlonu, ali i iskusnim triatloncima. Deseti po redu Divlji triatlon održava se u blizini Preloga (na šoderici pokraj Cirkovljana), u supersprint distanci (375 m plivanja, 10 km vožnje biciklom, 2,5 km trčanja) i to u nedjelju, 16. kolovoza 2020. s početkom u 9:30 sati. Osim puno dobre volje, za sudjelovanje je potrebno imati više od 16 godina, bicikl i biciklističku kacigu. Nakon utrke druženje se nastavlja na Marini Prelog uz proglašenje najboljih, dodjelu nagrada i ručkom za sve sudionike. Divlji se triatlon održava u organizaciji Društva sportske rekreacije Sportikus iz Preloga. Prijaviti se možete putem sljedećeg obrasca:

https://docs.google.com/forms/d/1ElXISetmIIGoTFh1XPxmfkPSS5DKBTWjcft877q7BnQ/viewform?edit_requested=true

Željko Sokač

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*